Šokoladinis obuolių pyragas

Nuo paskutinio įrašo praėjo lygiai metai. Vadinasi, šiam tinklaraščiui jau aštuoneri… :) Svari proga pristatyti naują pyragą, kuris, tradiciškai bus su obuoliais. Pastaruoju metu kepiau keletą naujų obuolinių pyragų, tik jie atrodė gana panašūs į seniau keptus. Iki šito. Taigi, dėmesio – Šokoladinio (su kakava) obuolių pyrago premera! Patikėkite, verta jį išmėginti ir dėl paprastumo, ir, be abejo, dėl skonio.

Iškart patikslinsiu, kad ingredientus adaptavau pagal savo skonį ir čia pateikiu taip, kaip pati kepiau. Tradiciškai sumažinau receptūroje nurodytą cukraus kiekį, nenaudojau šokolado, užtat įdėjau džiovintų spanguolių, kurios ypač tinka. Kepant didesnėje skardoje šiuo pyragu pavaišintume nemažą kiekį valgytojų (maždaug dvylika).

Paprastai pagaminamas ir labai skanus šokoladinis obuolių pyragas, kurio skonis labiau subręsta kitą dieną. Net po kelių dienų jis išlieka drėgnas. Rekomenduoju su šiuo pyragu patiekti nesaldintos plaktos grietinėlės – pakylės į aukštesnį lygmenį ir vizualiai papuoš.

Šokoladiniam obuolių pyragui reikės:

  • 260 g miltų
  • 75 g karčiosios konditerinės kakavos
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 3/4 a.š. kepimo sodos
  • 1/2 a.š. druskos
  • 2 didelių (L dydžio) kiaušinių
  • 220 g cukraus
  • 115 g tirpinto sviesto
  • 240 g rūgpienio
  • 2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 450 g obuolių
  • saujos džiovintų spanguolių

Pageidautina, kad visi produktai būtų kambario temperatūros. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių karščio. Kepimo skardą (25 x 20 cm) ištepame riebalais (sviestu) arba įklojame kepimo popieriaus lakštą.

Viename dubenyje išmaišome sausus produktus, kitame – drėgnus. Po to viską supilame į vieną dubenį ir gerai išmaišome. Sudedame tarkuotus obuolius ir džiovintas spanguoles. Išmaišome. Gautą tešlą sukrečiame į paruoštą skardą ir šauname įkaitinton orkaitėn. Kepame pusvalandį arba ilgiau (mano orkaitėje kepė 45-50 min.). Jei įsmeigtas medinis iešmelis neapsivels tešla, vadinasi, pyragas iškepęs.

Iškepusį pragą ataušiname ant grotelių. Patiekiame tą pačią arba kitą dieną. Galima papuošti nesaldinta plakta grietinėle. Skanaus :)

Adaptuota iš Joy of Baking


Print Friendly, PDF & Email