Prancūziškas obuolių pyragas – Galette

Konditerijos platybėse prancūziški desertai garsėja įmantrumu, dekoratyvumu, subtiliai derančiu skoniu. Egzistuoja ir kitokie prancūziški klasikiniai gardėsiai – taip vadinamas kaimiškas arba naminis, neįpareigojantis stilius. Mane jis ypač žavi. Vieną tokį namų jaukumą spinduliuojantį pyragą išrinkau gražiai progai – šio mano kulinarinio tinklaraščio 7 metų gimtadieniui paminėti :) Tradiciškai gimtadieninis pyragas yra su obuoliais – obuolių galette. Pyrago tešla yra labai gardi, trapi ir, svarbiausia, universali – gali būti įvairiausių rūšių įdaro pagrindu. Tešlą galima pagaminti iš anksto ir kelias dienas laikyti šaldytuve, kol prireiks. Šiam pyragui nereikia kepimo formos, galime jam suteikti kokį tik norime pavidalą. Vadinasi, galime improvizuoti ir kurti savo mėgstamą variantą.

Prancūziškai obuolių galetei reikės:

Pagrindui:

  • 225 g miltų
  • 1/2 a.š. druskos
  • 2 v. š. cukraus *
  • 170 g šalto sviesto
  • 60 ml šalto vandens

Įdarui:

  • 3 didelių obuolių
  • 70 g  cukraus **
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 1 a. š. cinamono
  • 2 v. š. tirpinto sviesto
  • žiupsnelio druskos

Papildomai:

  • 1 v. š. miltų
  • 1 kiaušinio
  • 2 v. š. rudojo cukraus
  • 1 v. š. abrikosų želė arba uogienės ***

* – užtektų 1 arba 1,5 v.š. cukraus;

** – naudojau 50 g;

*** – abrikosų glajaus nenaudojau, jis nėra būtinas. 

Galette pagrindui sumaišome miltus, druską ir cukrų. Sudedame šaltą gabaliukais pjaustytą sviestą. Jei gaminame maisto kombaine – kelis kartus spustelime jungiklį, kol susidaro trupiniai. Jei gaminame rankomis – greit stengiamės viską sutrupinti, kad sviestas nesušiltų nuo rankų. Supilame šaltą vandenį ir dar kartą viską išmaišome. Masė taps drėgna, bus galima minkyti. Stalviršį pabarstome miltais, dedame tešlą ir suminkome į kamuoliuką. Rankomis suplojame paplotėlį, dar šiek tiek pabarstome miltų ir iškočiojame maždaug 20-23 cm skersmens lakštą. Nei formos, nei kraštų kruopščiai dailinti nereikia. Atsargiai uždedame lakštą anr kepimo popieriaus ir atšaldome.

Įdarui skirtus obuolius nulupame, išvalome, supjaustome norimo dydžio griežinėliais ar gabaliukais, sukrečiame į dubenį, suberiame cukrų, cinamono miltelius, druską, supilame ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Viską gerai išmaišome.

Tešlos pagrindą dar šiek tiek iškočiojame (maždaug papildomus 5 cm) tiesiai ant kepimo popieriaus. Dedame ant skardos, užberiame miltų ir juos paskirstome ant lakšto, tik būtinai paliekame kelis centimetrus pakraščiuose. Ant miltuoto pavišriaus sudedame obuolių įdarą, gražiai paskirstome ir užlankstome pyrago kraštus. Lankstome laisva forma :) Užlenktus kraštus aptepame kiaušinio plakiniu. Pusę rudojo cukraus užbarstome ant pyrago kraštų, kitą pusę – ant įdaro. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kol orkaitė įkais, pyragą dedame į šaldytuvą atvėsinti. Pyragą orkaitėje kepame maždaug valandą, kol įdaras suminkštės, o kraštai gražiai paruduos. Iškepus pyrago įdarą galima aptepti abrikosų uogienės glajumi, bet nebūtinai. Glajui į abrikosų uogienę įpilame 1 ar 1,5 a.š. vandens, gerai išmaišome ir pakaitiname iki virimo. Gautu sirupu galime aptepti galetės įdarą. Pyragą patiekiame vos šiltą arba visiškai atvėsintą. Skanaus :)

Recepto šaltinis: Once Upon A Chef 

 

 


Print Friendly, PDF & Email