Keksiukai „Obuolių rožytės”
Rudeniniai keksiukai Obuolių rožytės. Iškepiau juos ne vien dėl to, kad ruduo – obuolinių kepinių metas. Suėjo 6 metai šiam tinklaraščiui! Nedaugžodžiaujant pasakysiu, kad džiaugiuosi, jog, nepaisant ilgokų pauzių tarp straipsnių ir ne visada laiku atsakomų komentarų, iki šiol skaitančių, sekančių, kritikuojančių šio tinklaraščio veiklą vis dar yra :) Ačiū :) O dabar pristatau naujus rudeniškus keksiukus su obuolių rožytėmis. Šaltinyje kiekis nurodytas nebuvo, tačiau man išėjo lygiai 12 vidutinio dydžio keksiukų.
Keksiukams „Obuolių rožytės” reikės:
- 150 g miltų
- 30 g kukurūzų krakmolo
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 120 g rudojo cukraus*
- 100 g sviesto (minkšto)
- 2 kiaušinių (M dydžio)
- 1/2 a.š. cinamono
- 1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
- žiupsnelio smulkios druskos **
- 1-2 obuolių
- miltelinio cukraus užbarstymui (nebūtina)
* – naudojau paprastą baltąjį cukrų;
** – druskos įbėriau savo nuožiūra, galima ir nedėti.
Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC. Pasiruošiame 12 kekiukų formelių.
Dideliame dubenyje iki purumo išplakame kiaušinius su cukrumi (plakame maždaug 5 minutes, kol masė pabals ir sutirštės). Sudedame minkštą sviestą ir vėl išplakame.
Kitame dubenyje išsijojame miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir cinamoną, įberiame žiupsnelį druskos ir viską išmaišome. Suberiame į kiaušinių plakinį ir išmaišome. Įtarkuojame citrinos žievelę ir dar kartą išmaišome. Tik nereikėtų permaišyti. Gautą tešlą paskirstome į keksiukų formeles.
Obuolius perpjauname, išimame sėklalizdžius, žievelę paliekame. Pjaustykle išpjauname plonas obuolių puselių juosteles. Aš dariau taip: paprastu peiliu pjausčiau kuo plonesnėmis riekelėmis. Obuolių juosteles galima apšlakstyti citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Paruoštas obuolių juosteles paskirstome kiekvienai formelei: pradedant keksiuko kraštu, susukame tarsi rožės žiedlapius, truputį įspaudžiame giliau. Viršų šiek tiek pabarstome cukrumi.
Kepame įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių. Iškepusius keksiukus galima apibarstyti milteliniu cukrumi. Trapūs, neriebūs, kelias dienas purūs išliekantys keksiukai. Skanaus :)
Šaltinis: žurnalas «Приготовь» 2017, Nr. 9