Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi

Už lango darganotas spalis, niekaip nesiliaujantis lietus, dar vakaro nesulaukus nusileidžianti saulė… Namie radiatorius toks „įkaitęs”, kad šalia jo pastatyta mielinė tešla ilgai svarsto – pakilti ar ne… Įsivaizduokite, kaip nušvinta vakaras, kai kiekvienas kampelis namie užtvindomas viską sušildančiu šokolado aromatu… Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi ir šokoladiniu glajumi. Purus, drėgnas, sodrus, saldumo-sūrumo pusiausvyrą laikantis – išties puikus rudeninis šokoladinis pyragas. Jis gali tapti šventinio stalo puošmena. Kepant naudojau kavą dėl sodresnio skonio bei aromato ir tikrai pasiteisino. Beje, kaip beveik visada, sunaudojau kur kas mažiau cukraus nei nurodyta. Be to nepaminėjau, kad šiam pyragui iškepti visai nenaudojami kiaušiniai. Pyragą paruošti nesudėtinga, o skonis – puikus.

Šokoladiniam pyragui su alyvuogių aliejumi (23 cm skersmens) reikės:

  • 195 g miltų
  • 60 g konditerinės kakavos miltelių *
  • 1 1/2 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. smulkios druskos
  • 150 g cukraus **
  • 145 g tamsaus rudojo cukraus ***
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
  • 355 ml vandens arba kavos ****
  • 15 ml (1 a.š.) baltojo vyno acto

Glajui reikės:

  • 135 g šokolado *****
  • 10 g (2 v.š.) kakavos miltelių ******
  • 45 ml (3 v.š.) alyvuogių aliejaus
  • 20 g (1 v.š.) kukurūzų sirupo *******
  • 1 ar 2 žiupsneliai druskos dribsnių ********

* – konditerinė kakava yra tamsi ir kartoka, sodraus skonio;

** – naudojau 130 g;

*** – naudojau tik 90 g;

**** – pyliau stiprios pupelių kavos;

***** – naudojau juodąjį šokoladą;

****** – ėmiau karčiąją konditerinę kakavą;

******* – naudojau auksaspalvį cukraus sirupą;

******** – įbėriau stambios druskos kristalėlių.

Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC. Kepimo skardos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame aliejumi.

Dideliame dubenyje išmaišome sausus produktus. Supilame alyvuogių aliejų, išmaišome. Supilame vandenį arba iš anksto paruoštą ir šiek tiek ataušintą kavą. Išmaišome. Galiausiai suilame baltojo vyno actą ir viską išmaišome.

Gautą tešlą supilame į paruoštą kepimo skardą. Kepame 30-35 minutes. Į kepinio vidurį įbedus medinį iešmelį, jis ištraukiamas vos apsivėlęs trupinukais (ne lipnia tešla).  Iškepusį pyragą 10 min. paliekame pastovėti kepimo formoje. Po to atsargiai apvedame peiliu palei kraštus ir apverčiame ant grotelių. Visiškai ataušiname.

Pyrago glajui prikaistuvyje išmaišome visus produktus, pakaitiname, kol išsilydys šokoladas ir viską gerai išmaišome. Paruoštu glajumi apliejame atvėsusio pyrago viršų, tolygiai paskleidžime. Galima tiekti ir nesustingus glajui arba palaikyti per naktį, kad susistovėtų. Skanaus :)

Šaltinis: Smitten Kitchen

 

 

Print Friendly, PDF & Email