Obuolių pyragas „Šarlotė” su varške

 Motinos dieną (ir ne tik!) palepinkime mamas pagerintu obuolių pyragu su varške. Labai mėgstu tradicinį „Šarlotės” pyragą, tačiau, paragavus jo su varškės įdaru, ypatingoms progoms nuo šiol kepsiu būtent šį. Su varške „Šarlotė” tampa sotesnė, dar gardesnė. Recepto aprašyme varškę nurodoma pertrinti iki vientisos masės. Aš tuo neužsiėmiau, mat visai nesibaiminu atsikąsti varškės grūdelių, o jūs darykit taip, kaip mėgstate, pagal savo skonį. Sodrus, puikus obuolių pyragas su varške, kurio vieno gabaliuko tikrai neužteks ;)

„Šarlotei” su varške (21 cm skersmens) reikės:

  •  5 kiaušinių
  • 1 stiklinės miltų
  • 1 stiklinės cukraus

Įdarui reikės:

  • 5 obuolių
  • 300 g varškės (9 %)
  • 70 g cukraus
  • 70 g sviesto (minkšto)

Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC. Apskritą kepimo formą (naudojau atsegamais kraštais) ištepame sviestu arba išklojame kepimo popieriumi.

Miltus išsijojame. Kitame dubenyje su cukrumi išplakame kiaušinius. Plakame 5-7 min., kol masė padvigubės, taps puri. Palaipsniui beriame miltus ir maišome, kad nesusidarytų gumuliukai. Turi išeiti tiršta tešla.

Pruošiame įdarą. Varškę su sviestu ir cukrumi sutriname (elektriniu trintuvu arba mediniu šaukštu) iki vientisos masės. Kas nesibaido varškės grūdelių, gali per daug nesistengti ir šaukštu išmaišyti sviestą su varške (aš taip ir dariau).

Obuolius išvalome, jei reikia, nulupame žievelę ir supjaustome skiltelėmis arba mažais kubeliais.

Į paruoštą kepimo formą sukrečiame trečdalį tešlos (maždaug 2 cm storio sluoksniu). Ant viršaus beriame didžiąją dalį smulkintų obuolių. Užpilame antrą dalį tešlos. Tuomet užklojame varškės įdaru, stengiamės tolygiai paskirstyti visame plote. Galiausiai sudedame likusi tešlą ir užberiame likusius obuolius.

Produktų gausu, tad užpildoma visa kepimo forma. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame, kol gražiai apskrus – maždaug 45 minutes. Mano senutėje orkaitėje kepė valandą. Iškepusį pyragą visiškai ataušiname ant grotelių. Prieš patiekiant galima užbarstyti cukraus pudra. Skanaus :)

Šaltinis: žurnalas «Приготовь» 2017, Nr. 5

Print Friendly, PDF & Email