Kriaušių ir šokolado pyragas

kriausiu-ir-sokolado-pyragas

Rudeninis kriaušių pyragas su šokolado gabaliukais. Valgiusieji tvirtino, kad jis labai gardus, tirpsta burnoje. Pridėsiu, kad nesunkiai pagaminamas. Recepto šaltinyje sakoma, kad tai yra itališko šeimos restorano desertas – Torta di pere e cioccolato – patiekiamas dar šiltas su plakta grietinėle. Man skanu ir šiltas, ir atvėsęs. Patiekiant su plakta nesaldinta grietinėle, skonis bus švelnesnis, ne toks saldus. Kaip visada mažinau cukraus kiekį, o šokoladą naudojau juodąjį su riešutais.

Kriaušių ir šokolado pyragui (23 cm skersmens) reikės:

  • 125 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/4 a.š. druskos
  • 113 g sviesto
  • 3 kiaušinių (kambario temperatūros)
  • 150 g cukraus *
  • 3 prisirpusių kriaušių
  • 100 g juodojo šokolado *

* – naudojau tik 100 g cukraus ir visiškai užteko;

** – toks kiekis šokolado man asmeniškai buvo per daug, todėl kitą kartą imčiau 60 g.

kriausiu-ir-sokolado-pyrag

Orkaitę įkaitiname iki 175 ºC. Apskritą kepimo formą ištepame riebalais ir pabarstome maltais džiūvėsėliais.

Kriaušes nulupame ir supjaustome nedideliais gabaliukais. Šokoladą susmulkiname.

Dubenyje išsijojame miltus, kepimo miltelius ir druską.

Prikaistuvyje ištirpiname sviestą. Maišydami kaitiname tol, kol paruduos ir pasklis riešutų aromatas (maždaug 6 minutes). Nuimame nuo kaitros, bet visiškai neatvėsiname.

Dideliame dubenyje mikseriu išplakame kiaušinius. Plakame, kol pabals ir konsistencija taps puri, tiršta (gali užtrukti nuo 5 iki 9 minučių). Suberiame cukrų ir plakame dar kelias minutes. Kai tik plakinio tūris ims mažėti, suberiame trečdalį miltų mišinio ir pusę kiekio sviesto. Išmaišome mediniu šaukštu ar mentele. Toliau – vėl trečdalį miltų ir antrą dalį sviesto. Išmaišome. Galiausiai suberiame likusius miltus ir išmaišome. Svarbu kaskart nepermaišyti tešlos, maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų, antraip pyragas kepant gali sukristi!

Gautą tešlą sukrečiame į paruoštą skardą, ant viršaus suberiame kriaušių ir šokolado gabaliukus. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug 40-50 minučių arba ilgiau, kol įsmeigus medinį krapštuką jis neapsivels tešla. Iškepusį ataušiname arba valgome dar šiltą, patiekdami su plakta grietinėle. Skanaus :)

Šaltinis: Smitten Kitchen


PrintFriendly and PDF