Sūrio pyragas su vyšniomis (Cheesecake)

Surio pyragas su vysniomis

Sūrio pyragų mylėtojams turėtų patikti naujasis mano kepinys – Sūrio pyragas su vyšniomis. Gardus ir tikrai sotus, jo užteks dideliam žmonių būriui pavaišinti. Labai patogu tai, kad šį sūrio pyragą galima iškepti iš anksto ir palaikyti šaldytuve. Man patinka, kad vienas uogas pyraguose galima keisti kitomis. Taip ir dabar – vietoje vyšnių galima naudoti mėlynes, serbentus, abrikosus. Pagal skonį. Tačiau vyšnios – ypač gardu, nes atsveria varškės/sūrio sluoksnio saldumą

Grietinėlės sūrį keičiau pyragams skirta „President“ tipo varške, kuri jau būna pasaldinta, todėl cukraus naudojau žymiai mažiau nei recepto šaltinyje nurodyta. Toji varškė pasitaikė skystoka, todėl, savo nuožiūra, įbėriau du šaukštus krakmolo su kaupu ir dėjau mažiau grietinės. Mat šaltinyje nurodoma 22 cm skersmens kepimo forma, o maniškė yra 21 cm skersmens. Varškinės masės išeina daug ir mano kepimo skarda užsipildė iki pat viršaus. Taigi reikia atkreipti dėmesį į produktus ir kepimo skardą atitinkamai. Visi receptūros pakeitimai – tolesniame aprašyme. Kitą kartą šį pyragą būtinai iškepsiu su grietinėlės sūriu :)

Sūrio pyragui su vyšniomis (22 cm skersmens) reikės:

Pyrago pagrindui:

  • 200 g sausainių
  • 1 a.š. cinamono*
  • 80 g tirpinto sviesto

Įdarui:

  • 750 g grietinėlės sūrio**
  • 170 g cukraus ***
  • 2 a.š. vanilės ekstrakto ****
  • 4 kiaušinių
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
  • 300 g grietinės *****
  • 2 v.š. miltų
  • 300 g vyšnių (be kauliukų) ******
  • miltinio cukraus (nebūtina)

* – cinamono nedėjau;

** – naudojau „President“ tipo varškę pyragams ir dėjau du kupinus šaukštus krakmolo dėl tirštumo;

*** – varškė įdarui buvo saldinta, todėl papildomai dėjau tik 70 g cukraus;

**** – šį kartą vanilės ekstrakto nepyliau, nes varškė buvo pagardinta vanile;

***** – grietinės dėjau 200 g (30 % riebumo);

****** – pasvėriau 300 g vyšnių su kauliukais, po to į pyragą sudėjau tiek, kiek liko be kauliukų; užteko.

Slyvu pyragas su vysniom

Orkaitę įkaitiname iki 160 ºC. Pasiruošiame 22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais – ištepame vidų sviestu ir išklojame visą formą kepimo popieriumi iki pat kraštų viršaus.

Pagrindui smulkiai sutrupiname sausainius, suberiame cinamoną ir supilame ištirpintą bei atvėsintą sviestą. Gerai išmaišome, suberiame į paruoštą formą ir kruopščiai, vienodu sluoksniu suspaudžiame pagrindą. Dedame į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų.

Ruošiame pyrago įdarą. Elektriniu plakikliu išplakame grietinėlės sūrį (arba pertrintą varškę) su cukrumi ir vanilės ekstraktu. Mano atveju, kaip minėjau, varškė buvo skystoka, todėl įbėriau du kupinus šaukštus krakmolo. Po vieną įmušame kiaušinus ir po kiekvieno gerai išplakame. Supilame citrinos sultis, suberiame tarkuotą žievelę, dedame grietinę ir miltus. Viską gerai išmaišome. Suberiame vyšnias ir atsargiai išmaišome.

Gautą sūrio/varškės masę supilame ant pyrago pagrindo ir šauname įkaitinton orkaitėn. Kepame 1 val. 10-20 min. (dėl skystokos konsistencijos maniškis orkaitėje kepė daugiau nei pusantros valandos), kol įdaras sutvirtės, tačiau viduriukas dar šiek tiek atrodys nestabilus pajudinus visą kepinį formoje. Tuomet orkaitę išjungiame, paliekame praviras dureles ir leidžiame pyragui palaipsniui atvėsti orkaitėje. Visiškai atvėsusį pyragą palaikome šaldytuve mažiausiai 4 val. arba per naktį.

Puslavandį prieš patiekiant pyragą išimame iš šaldytuvo, atsegame formos kraštus ir atsargiai nuimame kepimo popierių. Jei norisi, pyrago viršų pabarstome miltiniu cukrumi ir uždedame vyšnių. Skanaus :)

Adaptuota pagal My Food Book

Slyvu pyrag. su vysniom


PrintFriendly and PDF