Dryžuotas keksas

Dryzuotas keksas

Dryžuotas keksas arba dar kitaip vadinamas Zebriukas – gražus ir nesunkiai pagaminamas pyragas. Naudojami neįmantrūs produktai, o tam tikru būdu išgaunamas efektas atrodo įspūdingai. Dryžuotas keksas ypač tinka neštis į svečius, kai reikia gabenti tolimą atstumą. Jis tinka bet kokiais progai. Šį keksą galima aplieti šokoladiniu glajumi – paslapties šydą praskleisite tik prapjovę pyragą. Asmeniškai man patinka, kai dryželiai matosi ir išorėje. Originali receptūra skirta didokam keksui, tačiau dažniausiai kepu įprastos formos (21 cm skersmens) pyragą arba du mažesnius. Toliau pateikiu originalaus ir, skliausteliuose, mažesnio dydžio pyragui skirtų produktų kiekį. Visiems mylimiems tėčiams ir seneliams – sveikinimai Tėvo dienos proga ir mano mėgstamas pyragas!

Dryžuotam keksiui reikės:

  • 5 (3) kiaušinių
  • 200 g (100 g) cukraus
  • 1 (1/2) pakelio vanilinio cukraus
  • 375 g (190 g) miltų
  • keli lašai vanilės esencijos
  • 125 ml (63 ml) vandens *
  • 250 g (125 g) aliejaus
  • 1 (1/2) pakelio kepimo miltelių
  • 2 v.6. (1 v.š.) kakavos miltelių

* – visada pilu gazuotą mineralinį vandenį.

Dryzuot. keksas

Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC. Apskritą torto formą ištepame riebalais.

Trynius iki putų išplakame su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Supilame vanilės esenciją, šiltą (arba mineralinį gazuotą) vandenį ir aliejų. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir toliau plakant po šaukštą beriame į kiaušinių masę.

Atsargiai įmaišome iki standumo išplaktus baltymus. Tešlą padaliname pusiau ir į vieną dalį įmaišome kakavos miltelius.

Į paruoštos kepimo formos vidurį įdedame du šaukštus šviesios tešlos. Ant jos centro – du šaukštus kakavinės tešlos. Leidžiame tešlai pasklisti formoje, nieko nelyginame. Taip pramaišiui sudedame visą abiejų spalvų tešlos masę. Kepame įkaitintoje orkaitėje 50-60 min. (mažesnio skersmens pyragas kepa trumpiau). Iškepusį pyragą ataušiname ant grotelių.

Kai keksas atauš, galima jį aplieti glajumi, pagamintu iš 150 g cukraus pudros, 2 šaukštų citrinos sulčių ir 3-4 šaukštų vandens. Skanaus :)

Dryzuotas.keksas


PrintFriendly and PDF