Trapus pyragas su uogiene

Trapus pyragas su uogiene

Pakoregavau prieš keletą metų publikuotą receptą ir išėjo visai neprastas pyragas – trapus pyragas su uogiene. Uogienę naudojame pagal skonį ar turimas atsargas. Pačią pyrago tešlą saldinu minimaliai, nes, mano manymu, skonio ir saldumo pakanka iš uogienės, kurios naudoju gana sočiai – visą puslitrinį stiklainiuką. Žinoma, galima dėti ir mažiau. Pyragui sunaudojami net penki kiaušinių tryniai, todėl jį visai pelnytai galima patiekti Velykų vaišėms. Bundančio pavasario sulaukus – sveikinu visus tinklaraščio skaitytojus su šv.Velykomis!

Trapiam pyragui su uogiene (26 x 20 cm) reikės:

  • 250 g kambario temperatūros sviesto (arba margarino)
  • 1/4 stiklinės cukraus
  • 5 kiaušinių trynių
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 3 stiklinių miltų
  • uogienės *

* – aš sudedu visą pusės litro talpos stiklainį, bet taikome pagal savo skonį

Trapus pyrag su uogiene

Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC. Skardą išklojame kepimo popieriumi.

Atskiriame kiaušinių trynius ir išsukame su cukrumi. Atskirai išmaišome miltus, kepimo miltelius ir druską, po to sudedame sviestą, cukraus-trynių masę ir suminkome tešlą. Kai nebelimpa prie rankų, tešla paruošta. Miltų gali prireikti ir daugiau, bet žiūrime pagal situaciją. Atskiriame trečdalį tešlos ir dedame į šaldytuvą. Likusią dalį rankomis paskleidžiame kepimo formoje ir subadome šakute. Dedame įkaitinton orkaitėn maždaug 5-7 minutėms.

Šiek tiek pakilusį pagrindą išimame iš orkaitės, truputį ataušiname. Tuomet ant viršaus sudedame ir tolygiai paskleidžiame uogienę. Iš šalytuvo išimame atidėtąjį tešlos trečdalį ir sutarkuojame/sutrupiname ant viršaus – uždengiame visą plotą. Vėl šauname orkaitėn ir kepame pusę valandos arba ilgiau, jei reikia, kol pyrago viršus gražiai parusvės. Iškepusį šiek tiek atvėsiname skardoje, paskui išimame ir visiškai ataušiname ant grotelių. Ataušusį pyragą supjaustome norimo dydžio gabaliukais ir mėgaujamės užsigerdami arbata/kava. Skanaus :)

Print Friendly, PDF & Email