Jogurtinis greipfrutų pyragas

Jogurtinis greipfrutu pyragas

Jogurtinis greipfrutų pyragas. Arba keksas. Pagal žymiosios Inos Garten receptą. Kepinys yra gaivus, purus, drėgnas, nenusaldintas, su jaučiama greipfruto gaida, užklotas glajumi. Glajus nėra būtinas, tačiau greipfrutiškas cukrinis „apsiaustas” pakylėja pyragą ne vienu laipteliu aukštyn. Jei netingit, pasiruoškit glajų. Man labai patiko, kad nemažas kiekis (pusė šaukštelio) druskos tobulai subalansuoja visų produktų skonius. Iškepusio pyrago aromatas primena ką tik išvirtas spurgas :) Vietoje sviesto čia naudojamas aliejus ir jogurtas. Labai skanus pyragas, kurį tikrai nesunku iškepti. Vietoje greipfrutų galima naudoti citrinas, apelsinus ar žaliąsias citrinas – kaskart turėsim vis kitos nuotaikos ir skonio pyragą.

Jogurtiniam greipfrutų pyragui reikės:

  •  190 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 230 g natūralaus jogurto
  • 200 g cukraus*
  • 3 didelių kiaušinių
  • tarkuotos 1 greipfruto žievelės
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto**
  • 120 ml aliejaus

Sirupui reikės:

  • 80 ml šviežiai spaustų greipfrutų sulčių
  • 1 v.š. cukraus

Glajui reikės:

  • 120 g miltelinio cukraus
  • 30 ml šviežiai spaustų freipfrutų sulčių

* – kaip visad mažinau cukraus – užteko 180 g;

** – vanilės ekstrakto nepyliau.

Jogurtinis greipfrutu pyrag

Pailgą kekso kepimo formą ištepame riebalais, įklojame kepimo popierių (aš tik įtiesiau kepimo popieriaus lapą, niekuo netepiau). Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC.

Viename dubenyje išmaišome sijotus miltus, kepimo miltelius ir druską. Didesniame dubenyje išplakame jogurtą, cukrų, kiaušinius, greipfruto žievelę ir vanilės ekstraktą. Palaipsniui suberiame birius produktus, išmaišome. Supilame aliejų ir gerai išmaišome. Gautą masę supilame į paruoštą kepimo skardą ir šauname įkaitinton orkaitėn. Kepame maždaug 50 min. arba kol į kepinio vidurį įsmeigtas medinis krapštukas nesivels tešlą.

Kol pyragas kepa, pasiruošiame sirupą. Į mažą prikaistuvį supilame šviežiai spaustas sultis ir pakaitiname su šaukštu cukraus, kol cukrus ištirps. Nukaičiame, jei reikia, perkošiame per sietelį, ataušiname.

Iškepusį pyragą paliekame skardoje apie 10 min. Po to atsargiai išimame (mat pyragas labai minkštas ir trapus) ir padedame ant grotelių, kad atvėstų. Kol pyragas dar šiltas, pamažu pilame ant viršaus sirupą, kol visas susigers. Visiškai ataušiname. Galima pyragą išsikepti iš vakaro, tada ryte neskubėdami sumaišysime glajų ir apliesime.

Glajui į miltelinį cukrų supilame šviežiai spaustas greipfruto sultis, labai gerai išmaišome ir gautą košelę palengva supilame ant pyrago viršaus. Palaukiame, kol glajus sustings, o patiekiame pyragą supjaustę riekutėmis. Skanaus :)

Šaltinis: Smitten Kitchen

Jogurtin. greipfrutu pyragas