Kavos suflė tortas „Kardè”

Tortas Karde

Jei mėgstate kavą, kaip aš, suflė tipo desertus ir ne itin saldžius tortus, įvertinsite šį kavos suflė tortą Kardè. Pagrindinis torto akcentas – išsiskiriantis kavos skonis. Jis vyrauja visuose sluoksniuose, aromate. Tortas, kaip jau minėjau, ne itin saldus, sakyčiau, labai saikingai saldus, ganėtinai sotus. Nors gaminimo aprašymas ilgokas, pats procesas iš tiesų nesudėtingas. Įdomaus, netradicinio skonio tortas, kuris, manau, įtiks ne kiekvienam, o štai kavos mėgėjams siūlau nedvejoti ir išbandyti. Man labai patiko.

Tortui Kardè (21 cm skersmens) reikės:

  • 50 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 2 kiaušinių (L dydžio)
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 120 g miltų
  • 1 a.š. tirpios kavos
  • žiupsnelio druskos

Suflė sluoksniui reikės:

  • 2 a.š. tirpios kavos
  • 200 g riebios grietinėlės (33-35 %)
  • 10 g želatinos
  • 200 g varškės
  • 300 g sutirštinto pieno (saldinto)

Sirupas pagrindo sulaistymui:

  • 100 g vandens
  • 1/2 a.š. tirpios kavos
  • 20-30 g sutirštinto pieno (saldinto)

Tortas. Karde

Orkaitę įkaitiname iki 180-200 ºC. Kepimo popieriaus apskritimą įklojame į kepimo formos (atsegamais kraštais) dugną.

Dideliame dubenyje mikseriu išplakame minkštą sviestą su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įmušame po vieną kiaušinį ir suberiame tirpią kavą. Plakame, kol kava ištirps. Suberiame su kepimo milteliais išmaišytus miltus. Išmaišius visus produktus, gauname mikštą tešlą.

Dalį tešlos sudedame į nedidelį plastikinį maišelį ir nukerpame galiuką (nedaug, kad skylutė būtų maža). Į paruoštą kepimo formą iš maišelio per skylutę išspaudžiame tešlą apskritimais ir spinduliais taip, kad piešinys primintų voratinklį. Tarp linijų paliekame nemažus tarpus, nes kepant tešla plėsis. Kepame įkaitintoje orkaitėje maždaug 7-10 min., kol gražiai parusvės. Iškepusį tinklelį atsargiai išverčiame ant patiesto virtuvinio (medžiaginio) rankšluosčio, kruopščiai nuimame kepimo popierių ir ataušiname.

Į tą pačią kepimo formą įtiesiame kitą popieriaus apskritimą ir sukrečiame likusią tešlą. Dailiai paskirstome ir kepame maždaug 12-15 min. Iškepusį paplotį taip pat paliekame aušti ant virtuvinio rankšluosčio. Kai paplotis atvės, lygiai nupjauname viršutinę kiek iškilusią kuprelę, kad papločio paviršius būtų lygus. Nupjautą dalį atidedame, paliekame džiūti.

Suflė sluoksnio paruošimas. Kol papločiai vėsta, į nedidelį prikaistuvį supilame šaltą grietinėlę ir suberiame želatiną. Paliekame 5 min., kol išbrinks. Tuomet užkaičiame ant mažos ugnies ir nuolat maišome, kol želatina visiškai ištirps. Jokiu būdu neužviriname! Prikaistuvį nukaičiame, suberiame tirpią kavą ir sutirštintą pieną. Viską labai gerai išmaišome, kol kava ištirps. Sudedame varškę ir išmaišome. Susidariusių grūdelių baimintis nereikia. Jei gauta masė pernelyg karšta, trumpam dedame indą į šaldytuvą, kad šiek tiek atvėstų. Tik reikia neperlaikyti, nes kremas sustings. Nebekarštą masę sutriname trintuvu, kol neliks varškės grūdelių, o pati masė pašviesės ir sutirštės.

Sirupą pagrindo sulaistymui gaminame labai paprastai: karštame vandenyje ištirpiname kavą ir sutirštintą pieną. Ataušiname iki kambario temperatūros.

Tortas Kard.e

Torto surinkimas. Formą, kurioje kepė papločiai, kruopščiai išklojame aliuminio folija arba maistine plėvele. Paliekame ilgesnius folijos/plėvelės kraštus, kad paskui būtų patogiau išimti tortą. Įdedame storąjį paplotį ir sulaistome paruoštu sirupu. Tuomet supilame pradėjusią stingti suflė masę ir kuo lygiau paskirstome. Ant jos atsargiai uždedame plonąjį ažūrinį paplotį ir vos vos įspaudžiame į suflė masę. Tortą dedame į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms arba paliekame per naktį.

Sustingusį tortą išimame iš formos, atsargiai nuimame foliją/plėvelę. Anksčiau nupjautą ir apdžiūvusį papločio viršų susmulkiname, trupinius suberiame ant stalo. Jei reikia, torto šonus šiek tiek aptepame grietine arba sutirštintu pienu. Tortą atsargiai paimame abiem rankomis – kaip ratą – ir paridename pirmyn atgal, kad šonai apliptų trupinukais. Jei reikia, galima dar papuošti šokoladu. Kol patieksime, laikome tortą šaldytuve. O jei patinka ne itin standi suflė konsistencija, tortą reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Skanaus :)

Šaltinis: Xopoшая куxня

Print Friendly, PDF & Email