Sausainiai su saldainiais

Sausainiai su saldainiais

Naujųjų Metų proga – sausainiai su marmeladiniais saldainiais. Patys skaniausi ir širdžiai mieliausi sausainėliai, nes man jie yra vaikystės simbolis,  mano pirmieji išmokti kepti ir iki šiol nenusibostantys sausainiukai :) Bemaž kasmet didžiosioms žiemos šventėms kepami jau ne vieną dešimtmetį. Tradiciškai sausainius su marmeladiniais saldainiais kepame kartą metuose, taip jie dar gardesni būna ir ypač laukiami. Tokius sausainėlius gaminti smagu su mažaisiais pagalbininkais, kurie ir saldainį į vidų įdės, ir gražiai suvynios. Nuo mokyklos laikų pildomame sąsiuvinyje užrašytas receptas jau senų seniausiai yra tapęs mūsų šeimos firminiu. Sovietinių laikų kiekio (margarino pakelio ar grietinės indelio) atitikmenį dabar skaičiuoju gramais. Sausainėliai iškepa trapūs, tešla su vos juntamu sūrumėliu, cukraus išvis nededama, o pats svarbiausias akcentas – marmeladinio saldainio gabaliukas viduje. Jaukiausi vaikystės sausainukai…

Sausainiams su saldainiais reikės:

  • 1 pakelio margarino (arba minkšto sviesto) *
  • 200 g grietinės
  • 2-2,5 stiklinių miltų **
  • žiupsnio druskos

Įdaruimarmeladinių saldainių

* – dažniausiai imu 200 g;

** – gali prireikti ir daugiau miltų, orientuojamės pagal tešlos drėgnumą.

Sausainiai su saldainiais.

Orkaitę įkaitiname iki 200 ºC. Paruošiame dvi dideles plokščias kepimo skardas – įklojame kepimo popieriaus.

Visus produktus suminkome. Minkome ir, jei reikia, miltų beriame tiek, kad tešla neliptų prie rankų, tačiau nepadauginame, antraip sausainiai bus kietesni.  Ant pamiltuoto stalviršio iškočiojame ploną tešlos lakštą, supjaustome pailgomis juostelėmis, po to – rombeliais. Toks mano tradicinis būdas, tačiau galima iš tešlos išpjauti apskritimus arba kitokį pavidalą suteikti.

Marmeladinius saldainius supjaustome mažais kubeliais. Ant kiekvieno tešlos rombelio dedame po saldainio gabaliuką ir užlenkiame du ilgesnius kraštelius. Dedame į paruoštas kepimo skardas, tik paliekame tarpelius, nes kepdami sausainukai šiek tiek pasipučia. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug pusvalandį, kol gražiai pagels ir sutvirtės (geriausia, žinoma, kepimo metu vis patikrinti). Kepant marmeladiniai saldainiai lydosi ir gali per sausainių kraštus šiek tiek išbėgti. Gardžiausi sausainukai būna tą pačią dieną, kol itin švieži. Skanaus :)

Sausainiai su. saldainiais


Print Friendly, PDF & Email