Morkų tortas
Daržovės desertuose yra gėris. Burokėliai, morkos, saldžiosios bulvės – patys populiariausi ingredientai. Sultingos šviežios morkos desertams tinka net labai, nes atiduoda savo saldumą, sultis, aromatą, itin gerą skonį. Morkų tortas neišvengiamai atsirado mano kepinių sąraše. Receptūroje visgi dariau šiokius tokius pakeitimus (sumažinau cukraus kiekį), kepiau mažesnio skersmens tortą ir toliau pateikiu viską taip, kaip pati gaminau.
Beje labai smagu pasidžiaugti, kad šis tinklaraštis gyvuoja jau trejus metus. Gera žinoti, kad atsiranda daugiau skaitytojų, daugiau atsiliepimus parašančių, daugiau gaminančių naujus patiekalus. Ir dėl tyliųjų skaitytojų džiaugiuosi. Jaučiu, kad jų yra, nors ir neišsiduoda :) Va tokia štai maloni proga nedidukei šventei su morkų tortu… O tortas geras: tikrai sotus, drėgnas, maistingas, skanus.
Morkų tortui (16 cm skersmens) reikės:
- 120 g morkų (tarkuotų)
- 50 g graikinių riešutų
- 100 g konservuotų ananasų
- 2 kiaušinių
- 180 g cukraus
- 60 ml saulėgrąžų aiejaus
- 125 ml ananasų sirupo
- 130 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. sodos
- 1/2 a.š. druskos
- 1 a.š. malto cinamono
Kremui reikės:
- 125 ml grietinėlės sūrio
- 160 g miltinio cukraus
- 100 g minkšto sviesto
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Apskritą kepimo formą (aš naudojau dvi vienodas kepimo formas, kad netektų viso kepinio pjauti pusiau) išklojame kepimo popieriumi.
Didesniame dubenyje iki purumo išplakame kiaušinius su cukrumi. Palengva plakant supilame aliejų ir nuo konservuotų anansų nupiltą sirupą.
Kitame dubenyje išmaišome išsijotus miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cinamoną. Šį mišinį suberiame į skystą pirmojo dubens masę, atsargiai išmaišome. Sukrečiame sutarkuotas morkas, susmulkintus graikinius riešutus ir smulkintus konservuotus ananasus.
Gautą tešlą sukrečiame į paruoštą kepimo formą (jei naudojame dvi formas, masę po lygiai padaliname) ir šauname įkaitinton orkaitėn. Kepame apie 40 minučių arba tol, kol įsmeigus ir ištraukus medinį krapštuką, jis bus sausas. Kepinį ataušiname iš pradžių formoje, paskui ant grotelių. Jei kepėme vienoje formoje, kuo lygiau perpjauname į du papločius.
Torto kremui paruošti išplakame minkštą sviestą, grietinėlės sūrį ir cukraus pudrą. Gautu kremu sutepame abu torto papločius ir, jei norisi, aptepame torto kraštus. Torto viršų puošiame savo nuožiūra (aš naudojau džiovintų morkų traškučius, kurie puikiai tiko). Rekomenduoju tortą per naktį palaikyti šaldytuve, o prieš ragaujant šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje. Tortas skanesnis kitą dieną, kai subręsta skoniai, šiek tiek įsigeria kremas. Skanaus :)
Adaptuota iš Pomegranate Days
Labai nuostabiai tortukas atrodo! o grietineles suri, tai mascarpone ar koki philadelphia naudojat? Aciu!
Ačiū, torto išvaizda buvo visai ne konkursinė, o naminė, todėl pagyrimas malonus :) O kremui naudojau philadelphia sūrį. Pasirinkus maskarponę, sviesto dėti nereikėtų, nes pats sūris labai riebus.
O ant torto trūksta trijų žvakučių. :P
Kaip pasakytų Karlsonas, geriau 10 tortų su viena žvakute… ;)
Svetainei sveikinimai su tlejų metukų gimtadieniu! Linkime gyvuoti ilgai ir populiariai. ;)
Ilgiausių metų, ilgiausiųųųųųų! Valio valio valio valio! Valio00, Valioooooooo!!! =)
Labai ačiū :))