Avižų sėlenų sausainiai

Avizu selenu sausainiai

Originaliame variante tai buvo įprasti avižiniai sausainiai. Beveik visada namie turiu avižų sėlėnėlių ir magėjo išbandyti a la sveikuolišką variantą su jomis. Rezultatas labai patiko. Avižų sėlenėlės, kaip žinia, smulkios ir sausainiai dailiau atrodo nei su paprastais avižiniais dribsniais. Gardžiausi šie sausainukai būna tą pačią dieną, nes trapūs ir kvapnūs, vėliau kiek sutvirtėja.

Avižų sėlenų (arba avižiniams) sausainiams reikės:

  • 100 g avižų sėlenų (arba avižinių dribsnių)
  • 200 g miltų
  • 3/4 stikl. (120 g) cukraus
  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 2 kiaušinių
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. sodos *

* – gali užtekti ir 1/2 a.š.; arba patariu sodą „nugesinti”.

Į su tryniais išsuktą sviestą sudedame su miltais ir kepimo milteliais sumaišytas avižų sėlenėles (avižinius dribsnius) ir cukrų, o paskui įkrečiame iki putų išplaktus baltymus, sodą. Jeigu tešla per kieta, pridedame truputį grietinės (įdėjau šaukštą) arba rūgštaus pieno.

Paruoštą tešlą plonai iškočiojame, išpjauname skritulėlius ir kepame karštoje orkaitėje, kol gražiai pagels. Aš iš tešlos rankomis formavau mažučius rutuliukus ir dėjau juos ant kepimo skardos. Kartšoje orkaitėje jie patižo ir iškepė dailiai pasipūtę. Skanaus :)

Avizu selenu sausainiai.

 Šaltinis: J.Černikovskis „Pyragai, pyragaičiai, sausainiai“, 1978 m.