Mėlynių pyragas su trupiniais

Melyniu pyragas su trupiniais

Na tikrai labai skanus vasarinis pyragas su mėlynėmis. Savaime suprantama, kad su mėlynėmis kitaip ir būti negali. Minkštas, drėgnas, kvepiantis cinamonu, su storu uogų sluoksniu ir traškiais trupinukais viršuje. Be galo patiko ir visiems rekomenduoju. Vietoje mėlynių čia irgi tiks šilauogės, abrikosai, vyšnios, obuoliai, slyvos ar kriaušės. Nedaugžodžiaujant einame prie receptūros.

Mėlynių pyragui (20 x 20 cm skarda) su trupiniais reikės:

  • 130 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/4 a.š. druskos
  • 60 g minkšto sviesto
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinio (L dydžio)
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 80 ml pieno
  • ≈ 300 g šviežių mėlynių

Trupiniams reikės:

  • 45 g miltų
  • 65 g cukraus
  • 1/2 a.š. malto cinamono
  • 60 g šalto sviesto

Melyniu pyragas su trupin

Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kepimo skardelę ištepame riebalais.

Iš pradžių paruošiame trupinių masę. Dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir cinamoną. Tada sudedame šaltą sviestą (jį galima supjaustyti mažais gabaliukais) ir rankomis, dviem peiliais arba maišytuvu sutriname viską iki stambokų trupinių. Padedame į šaldytuvą pastovėti.

Atskirai sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje išplakame sviestą. Suberiame cukrų ir dar plakame iki purios masės. Įmušame kiaušinį ir supilame vanilės ekstraktą. Per tris kartus suberiame miltus, po kiekvieno karto įpilame pieno ir išmaišome, kol visi produktai sudrėks. Nepermaišome.

Gautą pyrago masę sukrečiame į paruoštą kepimo skardelę, vienodai paskirstome. Ant viršaus suberiame mėlynes (arba kitas uogas/vaisius), o ant jų užtrupiname iš šaldytuvo išimtų trupinukų. Šaume įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug 40-50 minučių, kol į pyrago vidurį įsmeigtas ir ištrauktas medinis krapštukas neapsivels tešla, o pats pyragas truputį atšoks nuo skardelės kraštų. Iškepusį pyragą iš pradžių pravėsiname kepimo skardoje, paskui išimame ir ataušiname ant grotelių. Skanaus :)

Melyniu pyragas su trup

Šaltinis: Joy of Baking

Print Friendly, PDF & Email