Kriaušė vyne
Šventiškas, sakyčiau, prašmatniai atrodantis, tačiau nesunkiai paruošiamas desertas. Mano manymu jis yra universalus, nes tinka ypatingai progai ir šventei bet kuriuo metų laiku. Svarbiausia čia – geri produktai ir trupinėlis kantrybės – senoviškas ir labai geras metodas. Burnoje tirpstanti, nuo raudono vyno žavingai apsvaigusi kriaušė sodriame padaže su vaniliniais ledais. Įsivaizduojat? Gardumėlis…
Raudoname vyne virtų kriaušių desertui reikės:
-
2-4 kriaušių
- nepilno butelio raudonojo vyno *
- stiklinės cukraus **
- vanilinių ledų
- šviežių mėtų lapelių
* – jei vynas sausas, švelnaus skonio, verdant į sirupą galima savo nuožiūra įdėti cinamono, gvazdikėlių ar šokolado;
** – cukraus kiekį sumažinau, nes mano atveju vynas buvo saldesnis.
Nuplautas kriaušes nulupame, išpjauname sėklalizdžius, šiek tiek nupjauname apačią, kad kriaušę būtų galima pastatyti. Kotelį galima išimti arba palikti, kaip kam labiau patinka.
Pasirenkame tokį puodą, kuriame laisvai tilptų visos kriaušės ir dar liktų vietos. Supilame vyną (naudojau The Grinder Pinotage vyną su kavos, šokolado ir uogų poskoniu, kuris labai tiko šiam desertui), suberiame cukrų ir pamaišant užverdame ant vidutinės ugnies. Nuo užvirinimo paverdame dar tris minutes. Tada puodą nukeliame nuo ugnies ir atsargiai (kad neapsitaškytume karštu skysčiu) sustatome kriaušes. Puodą vėl užkaičiame, kriaušes apliejame vyno sirupu, sumažiname ugnį ir toliau kaitiname 30-40 minučių. Kas 3-5 minutes nepamirštame ant kriaušių užpilti vyno sirupo. Kuo dažniau kriaušes apliesime, tuo ryškesnė bus jų spalva.
Maždaug po 40 minučių vyno sirupas taps ganėtinai tirštu padažu, o namus svaigins puikus aromatas… Puodą nukaičiame (kriaušes paliekame puode) ir viską ataušiname iki kambario temperatūros.
Patiekiant į desertines lėkštes dedame po kriaušę (arba perpjautą jos puselę), vanilinių ledų, užpilame sodraus padažo, patupdome šviežios mėtos akcentą ir mėgaujamės… Skanaus :)
Šaltinis: REMCooks