Greipfrutų uogienė
Turbūt neįprasta uogienes virti žiemą. O ši greipfrutų uogienė man atrodo itin žiemiška. Sodri spalva, o gaivumas sumišęs su maloniu kartumėliu. Būtent kartumėlis suteikia šiai uogienei išskirtinumą ir žavesį. Kas mėgsta žalių greipfrutų skonį, tam patiks ir uogienė. Savo nuožiūra dar įdėjau cinamono, jis čia labai tinka. Citrinos žievelių nenaudojau, tik sultis.
Greipfrutų uogienei (≈ 300 ml) reikės:
-
3 didelių greipfrutų (1,3 – 1,5 kg)
- 1 citrinos
- ≈ 300 g cukraus *
- 1/2 a.š. cinamono (nebūtina)
* – cukraus dedame maždaug pusę išdarinėtų greipfrutų masės; priklauso ir nuo citrinų sulčių kiekio, tad verta visada paragauti.
Pirmiausia nulupame greipfrutus, suplėšome skiltelėmis. Tuomet skilteles išneriame iš „kailiuko“, išimame minkštimą, išrenkame sėklas. Pasveriame greipfruto minkštimą ir sudedame į prikaistuvį.
Išspaudžiame citrinos sultis ir supilame į puodą su greipfrutais. Cukraus pilame tiek, kad atitiktų pusę greipfrutų masės svorio. Puodą užkaičiame ir užverdame. Tada ugnį sumažiname ir vis pamaišant verdame, kol skysčio sumažės, o uogienė ims tirštėti. Baigiant virti įberiame pusę šaukštelio cinamono ir gerai išmaišome.
Išvirusią uogienę supilame į iškaitintus stiklainiukus ir sandariai užsukame. Skanaus :)
Adaptuota pagal Хорошая кухня
Šiai uogienei be galo tinka anyžiaus žvaigždutės. Ir dėl nepakartojamo kvapo, ir dėl gražumo. Iš patirties rekomenduočiau įmesti į kiekvieną stiklainėlį po žvaigždutę. O verdant uogienę įmesti cinamono lazdelę, kurią prieš išpilstant reiktų išimti. Ne uogienė, bet stebuklas :D Be to, Kalėdiniu metu, tokie žavūs ir žaismingi maži ryškūs stiklainėliai, o dar gi puošti spalvotomis juostelėmis ar imbieriniais sausainiais – gali tarnauti kaip žavi dovana artimam žmogui ;)
O taip, kalėdinėms dovanoms jau ne vienus metus uogienes vasaros-rudens sezonu verdu ;) Dėl anyžiaus pritariu, su citrusais jis ypatingai draugauja.
Citrusinės uogienės būtent tuo kartumu man ir patinka :) tikrai labai graži spalva.
Kartumėlis labai geras :) Tiek kiek aviečių ar braškių nesuvalgysi, užtat skonis įdomus, kitoks.