Ruginių miltų bandelės

Ruginiu miltu. bandeles

Nepaprastai kvapnios, sočios ir skanios bandelės arba paplotėliai iš ruginių miltų. Kepant pasklinda nuostabus ruginių miltų ir cinamono aromatas… Gardžiausios šios bandelės būna ką tik iškeptos, kol dar šiltos. Labai skanu prie kavos, arbatos, o užsigeriant pienu – išvis pasaka :)

Ruginių miltų bandelėms reikės:

  • 1/2 kg ruginių duoninių sijotų miltų
  • 30 g mielių *
  • 3 kiaušinių
  • 100 g sviesto
  • 1/2 stikl. cukraus
  • nutarkuotos 1 citrinos žievelės
  • cinamono

* – naudojau šviežias mieles.

Sviestą ištriname, įmušame po kiaušinį, beriame po šaukštą cukraus ir sukame, kol viską sudėsim. Tada supilame išleistas mieles, suberiame prieskonius, miltus ir suminkome tešlą.

Tešla turi būti kaip pyragui. Jei pasirodytų, kad ji per kieta, įpilame šiek tiek šiltos grietinėlės. Tešlą laikome šiltoje vietoje, kol pakils. Tada storai ją iškočiojame (maždaug 1 cm storio), aptepame išplaktu kiaušiniu, užbarstome cukrumi (naudojau rudąjį „Demerara”) ir nedidele stikline išspaudžiame apskritas bandeles.

Sudedame į riebalais pateptą skardą ir paliekame šiltai, kad pakiltų.

Kepame maždaug  25-30 minučių vidutinio karštumo orkaitėje (aš kepiau 180°C karštyje), kol gražiai parusvės (geriausia patikrinti perlaužus vieną bandelę, kad būtų tikrai iškepus). Skanaus :)

Šaltinis: knyga „Lietuvių valgiai“, 1983 m.

Print Friendly, PDF & Email