Grietininis tortas „Žozefina“
Grietininių tortų mylėtojams – tortas „Žozefina“. Jį ne tik paprasta pagaminti, jis dar turi savo paslaptį – įdomų biskvitą, kurio pagrindą sudaro razinos. Švelnaus skonio, vaikystę primenantis tortas.
Produktai skirti 24 cm skersmens tortui.
Torto papločiams reikės:
- 2 kiaušinių
- 100 g cukraus
- 180 ml pieno
- 250 g razinų
- 15 g sodos (arba kepimo miltelių) *
- 200 g miltų
Kremui reikės:
- 180 g minkšto sviesto
- 150 g cukraus pudros
- 800 g grietinės (riebios) **
- 10 g vanilinio cukraus
Sulaistymui – 70 ml likerio
Apibarstymui – šokolado (tarkuoto)
* – soda „nugesinama“ actu;
** – patartina imti 30% ir riebesnę grietinę, kremas geriau sustings.
Gaminant papločius tortui, pirmiausia užvirintame vandenyje išmirkome razinas. Išmirkusias gerai nusausiname ir sumalame/sutriname.
Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir patepame sviestu.
Palaipsniui beriant cukrų išplakame kiaušinių baltymus. Plakame iki standžių putų. Atskirai iki kreminės konsistencijos išplakame kiaušinių trynius ir įmaišome į baltymų masę. Į trintas razinas supilame pieną ir „nugesintą“ sodą. Išmaišome. Suberiame išsijotus miltus ir viską išmaišome. Tešlą padaliname į tris dalis ir iškepame tris papločius. Kepame maždaug 15 minučių. Iškepusius papločius ataušiname ir sulaistome likeriu.
Ruošiant torto kremą, su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi išplakame minkštą sviestą. Tada sukrečiame grietinę ir išmaišome.
Surenkama tortą. Papločius gausiai aptepame paruoštu kremu, dedame vieną ant kito. Torto viršų ir šonus taip pat aptepame grietininiu kremu. Surinktą tortą bent 10-12 val. palaikome šaldytuve. Geriausia būtų palaikyti per naktį. Prieš patiekiant tortą apibarstome tarkuotu šokoladu, puošiame savo nuožiūra (mūsiškės iki šalnų derančios braškės prašyte prašėsi būti panaudotos :) ). Skanaus :)
Šaltinis: Taste Your Life
Mano kremas irgi gaunasi skystas,tai as idedu viena pakeli grietines standiklio ir trumpai paplaku mikseriu, ir jokiu bedu kaip nebuta! Siulau pabandyti.
Rūta, jūsų pasiūlymas būtų gera išeitis ir torto transportavimo atveju, pvz., vežant į svečius.
Kepiau jau 3 kartus,nuostabaus skonio tortas,grietininis kremas super skonio ir labai tinka siam tortui,visi sveciai gyre ,netgi tie kurie nemegsta razinu.Man jis tobulas!!!!
Rūta, tai bent – net tris kartus jau kepėt „Žozefiną“! Be galo smagu skaityt, kad patiko. Ačiū už tai, kad nenutylėjot ir papasakojot.
kepiau ir nusivyliau :( visiskai nepatiko nei man nei draugams,pakankamai riebus
Lina, tortas yra grietininis, kremo sudėtyje yra grietinės ir sviesto, tad liesas niekaip nebūtų; o torto papločiai be papildomų riebalų.
O as supratau kad mano grietine buvo ka tik is saldytuvo. Todel ilgai reikejo maisyti su silumoje pabuvusiu sviestu.Bet siaip totro skonis buvo puikus :) Aciu uz recepta :)
Vilma, didelis produktų temperatūros skirtumas nėra gerai, kaip pati sakot, sunku išmaišyt iki vientisos masės. Ir tikrai džiugu, kad tortas vis tiek patiko :)
Gaminau torta. Kremas laaaabai skystas gavosi. Gerai kad virsu aptepti dariau kita krema. Koks kremas jums gavosi ?
Vilma, maniškis kremas nebuvo skystas, naudojau riebią grietinę (jei gerai pamenu, tikrai daugiau nei 30% riebumo). Dar svarbus dalykas – produktai turėtų būti (pagal galimybes) kokybiškesni, kiek tai įmanoma, kad sviestas ir grietinė būtų grynesni, be priedų. Kartais tortų kremus šiek tiek palaikau šaldytuve, jei išeina skystesni, bet šiam tortui nešaldžiau, nes normaliai užtepiau tiek įdarui, tiek aptepimui. Grietinės ar sviesto pavadinimų dabar neprisiminsiu, bet, manau, kad produktų sudėtis turėjo įtakos.
mmm…turetu but skanus,reiks isbandyti, kadangi megstu nesudetingus desertus:)
Laima, jei mėgstat razinas ir saldžius desertus, turėtų patikti. O ir gamyba nesudėtinga, palyginti su kitais tortais.
Labas vakaras o butina sulaistymui likerio negalima kuo kitu pakeisti?
Sveiki, Virginija, vietoj likerio galit sulaistyt juodąja arbata arba sultimis (obuolių, apelsinų), bus švelnesnio skonio tortas ir be alkoholio.