Abrikosų pyragas

Abrikos_pyragas

Jei atsirado šviežių abrikosų, ramiai gyvent neiškepus su jais pyrago tiesiog neįmanoma :) Šįkart – ne per saldus, burnoje tirpstantis nuo rūgštelės ir kreminio sluoksnelio viršuje. Dalį kvietinių miltų pakeičiau sveikesniais Spelta rūšies, todėl kepinys išėjo rupesnis ir minkštai trapus. Labai skanus ir vasariškas šviežių abrikosų pyragas.

Abrikosų pyragui (22 cm skersmens) reikės:

  • ≈ 300-400 g šviežių abrikosų *
  • 130 g miltų
  • 90 g Spelta miltų **
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos
  • 1/2 a.š. sodos
  • 100 g cukraus
  • 150 g sviesto
  • 1 v.š. pieno ***
  • 1 kiaušinio

* – paprastai užtenka 8 vidutinio dydžio abrikosų, bet galima sudėt ir daugiau;

** – galima keisti viso grūdo miltais arba naudoti vien tik įprastus kvietinius;

*** – jei tešla išeitų biri, įpilame daugiau pieno.

Užpilui reikės:

  • 1 v.š. grietinės (arba graikiško jogurto)
  • 1 v.š. cukraus
  • 1 kiaušinio

Abrikosu pyragas

Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Pasiruošiame atsegamą kepimo formą – dugną ir kraštus ištepame riebalais arba išklojame kepimo popieriumi. Nuplauname ir nusausiname abrikosus.

Dideliame dubenyje išmaišome miltus, kepimo miltelius, druską ir sodą. Sudedame sviestą, išmaišome. Mano patarimas: jei naudojame virtuvinį kombainą, sviestas gali būti šaltas, vis tiek puikiai išsimaišys. Jei mikserį arba savas rankeles – geriau tiks minkštas. Suberiame cukrų, išmaišome. Įpilame pieno, įmušame kiaušinį ir viską išmaišome. Nepermaišome. Tešla bus tiršta ir drėgna.

Į paruoštą kepimo formą sukrečiame tešlą ir vienodai paskleidžiame. Ant viršaus išdėliojame skiltelėmis arba ketvirčiais pjaustytus abrikosus.

Dubenėlyje gerai išmaišome kiaušinį, grietinę ir cukrų. Šiuo užpilu apliejame pyrago viršų. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame 40-45 minutes, kol paviršius gražiai pagels ir sutvirtės.

Iškepusį pyragą dar 10-15 minučių paliekame išjungtoje orkaitėje. Visiškai ataušiname ant grotelių. Prieš patiekiant užbarstome cukraus pudros. Dar šiltą pyragą galima skanaut su ledais, plakta grietinėle arba grietine. Mano nuomone, jis gardžiausias atvėsęs ir, žinoma, su puodeliu kavos ar arbatos. Skanaus :)

Abrikosu pyrg

Adaptuota iš Chocolate & Zucchini