Abrikosų pyragas
Jei atsirado šviežių abrikosų, ramiai gyvent neiškepus su jais pyrago tiesiog neįmanoma :) Šįkart – ne per saldus, burnoje tirpstantis nuo rūgštelės ir kreminio sluoksnelio viršuje. Dalį kvietinių miltų pakeičiau sveikesniais Spelta rūšies, todėl kepinys išėjo rupesnis ir minkštai trapus. Labai skanus ir vasariškas šviežių abrikosų pyragas.
Abrikosų pyragui (22 cm skersmens) reikės:
- ≈ 300-400 g šviežių abrikosų *
- 130 g miltų
- 90 g Spelta miltų **
- 1 a.š. kepimo miltelių
- žiupsnio druskos
- 1/2 a.š. sodos
- 100 g cukraus
- 150 g sviesto
- 1 v.š. pieno ***
- 1 kiaušinio
* – paprastai užtenka 8 vidutinio dydžio abrikosų, bet galima sudėt ir daugiau;
** – galima keisti viso grūdo miltais arba naudoti vien tik įprastus kvietinius;
*** – jei tešla išeitų biri, įpilame daugiau pieno.
Užpilui reikės:
- 1 v.š. grietinės (arba graikiško jogurto)
- 1 v.š. cukraus
- 1 kiaušinio
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Pasiruošiame atsegamą kepimo formą – dugną ir kraštus ištepame riebalais arba išklojame kepimo popieriumi. Nuplauname ir nusausiname abrikosus.
Dideliame dubenyje išmaišome miltus, kepimo miltelius, druską ir sodą. Sudedame sviestą, išmaišome. Mano patarimas: jei naudojame virtuvinį kombainą, sviestas gali būti šaltas, vis tiek puikiai išsimaišys. Jei mikserį arba savas rankeles – geriau tiks minkštas. Suberiame cukrų, išmaišome. Įpilame pieno, įmušame kiaušinį ir viską išmaišome. Nepermaišome. Tešla bus tiršta ir drėgna.
Į paruoštą kepimo formą sukrečiame tešlą ir vienodai paskleidžiame. Ant viršaus išdėliojame skiltelėmis arba ketvirčiais pjaustytus abrikosus.
Dubenėlyje gerai išmaišome kiaušinį, grietinę ir cukrų. Šiuo užpilu apliejame pyrago viršų. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame 40-45 minutes, kol paviršius gražiai pagels ir sutvirtės.
Iškepusį pyragą dar 10-15 minučių paliekame išjungtoje orkaitėje. Visiškai ataušiname ant grotelių. Prieš patiekiant užbarstome cukraus pudros. Dar šiltą pyragą galima skanaut su ledais, plakta grietinėle arba grietine. Mano nuomone, jis gardžiausias atvėsęs ir, žinoma, su puodeliu kavos ar arbatos. Skanaus :)
Adaptuota iš Chocolate & Zucchini
Jau nežinau kiek kartų kepiau šitą pyragą. Ir vis neatsibosta :) Labai geras receptas. Ačiū
Ačiū, Aušra, Jums, kad kepat ir parašot :)
Nuostabus pyragas! Dažnai kepu, tad galiu drąsiai sakyti, kad šis taikosi į top penketuką. Ačiū :))
Aušra, prašom! Labai ačiū už puikų pyrago įvertinimą :) Man jis – vienas iš favoritų.
Labai geras, lengvai pagaminamas, kepsiu ne karta. Tesla be galo gera, galima panaudoti ivairiausiems pyragams. Abrikosai kazkodel labai parugstejo iskepti, bet labai tiko. Tikrai pritariu, kad su slyvom butu liuks. Isbandysiu ir tai. Kepiau 24 cm apvalioje formoje, tesla paskirsciau dregnais pirstais, kepe ant vidurines lentyneles orkaiteje, ir viskas ejosi labai sklandziai. Aciu uz recepta.
Stase, į sveikatą! Kaip smagu, kad viskas puikiai pavyko ir patiko :) Ačiū, kad parašėt atsiliepimą :)
Puikiai gavosi, nors dariau su obuoliais. Labai skanu, aciu, kad pasidalinote receptu.
Zz, prašom, į sveikatą :) Gera girdėti, kad pyragas pavyko ir patiko, ir dėkui, kad nepatingėjot komentarą parašyt.
Sveiki, nuostabus pyragas atrodo!:) Bet man kazkodel nesigavo… Gaila labai nes atrode kad turetu but nuostabaus skonio! Iskilo labai graziai bet ta mase ant virsaus is grietines,cukraus ir kiausinio apdenge visus persikus ir ju nesimato.. Beto ji parudavo stipriai:) o vidus nesukieteja jau kepu 40 min..:) gal orkaiteje beda o gal as kažką ne taip padariau:)
Aiste, labai gaila, kad kažkas ne taip pavyko. Užpilo nėra daug (tik po šaukštą grietinės su cukrumi ir 1 kiaušinis), per nurodytą laiką jis gerai iškepa, sutvirtėja. Abrikosus užpilas apsemia, bet iškepus jie neturi likti paskendę (nebent buvo įspausti į tešlą prieš užpilant). Gal pyragą kepėte viršutinėje orkaitės lentynoje, jei stipriai parudavo?
helouuuu ;) iškepiau ir aš pagaliau…. kokį 15 kartą :D nu gerai gerai, ne 15, bet kokį 5. Žodžiu dariau visokias metamorfozes :D supratau, kad visko cinkas yra pilno grūdo miltai arba kaip tu dėjai Spelta ir ta kiaušinienė ant viršaus. o vaisiai gali būt bilekokie. kai pabodo įprastai, padariau dar vieną kogel mogel. Obuolius su burokine suvariau, į išvirtą vanilinį pudingą ir ant viršaus. Apkepė, apskrundo, bet teko ragaut pasislėpus, nes Mikas būtų patvarkęs dar neatvėsųsį. O reikėjo sulaukt svečių :D Gėryyyybė. Ai, dar galvoju, kad visai šarmingai gautųsi su šviežiom vyšniom? ką manai?
:) :) Ačiū už nuotaikingą komentarą :) gerai, kai tiek daug entuziazmo eksperimentams ;) Manau galima ir su vyšniom daryt, tik jos „mėsingesnės“, o aš laukiu slyvų sezono ir būtinai kepsiu su slyvom – jos panašiai kaip abrikosai suminkštės, bus sultingas pyrago viršus.
Super pyragas, negalvojau kad toks skanus bus. Vienu metu net issigandus buvau kad nesigaus, galvojau kaip cia su tuo vienu saukstu pieno tesla padarysiu:))
Dėkui, Ramune, už atsiliepimą ir džiaugiuos, kad išgąstis nepasitvirtino :) Pyragas tikrai puikus, kas paragauja – „užsikabliuoja“.