Spelta miltų pyragas su salierais, lašiša ir putpelių kiaušiniais
Nesaldus pyragas iš Spelta miltų su gaiviu, sultingu ir sočiu salierų-lašišos įdaru, pagražintas ir paskanintas putpelių kiaušiniais. Gerai yra tai, kad atvėsus jo gardumas nė kiek nenusileidžia ką tik iškeptam. Toks universalus patiekalas ypač tinka vasariškoms iškyloms gamtoje kaip sotus užkandis, savaitgalio pietums kaip pagrindinis patiekalas arba pusryčiams vietoje sumuštinio. Pyragas su tiek daug kiaušinių puikiai papuoštų Velykų vaišių stalą. Labai skanus.
Pyragui su salierais, lašiša ir putpelių kiaušiniais (24-26 cm skersmens) reikės:
- 200 g Spelta rūšies miltų
- 120 g šalto sviesto
- žiupsnio druskos
- 1 a.š. rudojo cukraus
- žiupsnio džiovintų krapų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 kiaušinio (L dydžio)
- 1 v.š. šalto vandens
- 1-2 v.š. miltų (jei reikia)
Pyrago įdarui reikės:
- 6 salierų stiebų
- 2 nemažų svogūnų
- žiupsnio džiovintų/šviežių krapų
- 100 g varškės sūrio
- 80-100 g rūkytos lašišos
- 3 kiaušinių (L dydžio)
- 160 g grietinėlės (30 %)
- druskos (pagal skonį)
- šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 1 v.š. miltų
- 6-10 putpelių kiaušinių
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Išverdame putpelių kiaušinius ir atvėsiname.
Pagrindo tešlai dubenyje sumaišome Spelta miltus (galima keisti paprastais kvietiniais arba maišyti su viso grūdo miltais), kepimo miltelius, druską ir džiovintus krapus (vietoje krapų galima berti kitokias prieskonines žoleles). Sudedame kubeliais supjaustytą sviestą ir viską išmaišome iki trupinių. Su virtuviniu kombainu darbas eisis, žinoma, greičiau. Įmušame kiaušinį, išmaišome. Įpilame vandens ir išminkome tešlą. Jeigu ji per daug drėgna, įberiame 1-2 v.š. paprastų kvietinių miltų. Išminkytą tešlą klojame į kepimo skardą, vienodai paskleidžiame ant dugno ir kraštų. Šakute subadome ir šauname įkaitinton orkaitėn, kepame 12-15 minučių. Atidedam į šalį, kol gaminsime įdarą.
Įdarui smulkiai supjaustome daržoves ir apkepame keptuvėje su pora šaukštų aliejaus. Įdedame smulkintą rūkytą lašišą, viską išmaišome ir kepame, kol daržovės suminkštės. Iš keptuvės viską sukrečiame į dubenį, įberiame šaukštą miltų. Sudedame smulkintus krapus, tarkuotą arba trupintą varškės sūrį (galima naudoti fermentinį sūrį, tik bus riebiau) ir viską išmaišome. Atskirai dubenėlyje išplakame kiaušinius su prieskoniais ir grietinėle, supilame į įdaro masę ir viską gerai išmaišome.
Paruoštą įdaro masę supilame ant pyrago pagrindo, ant viršaus išdėliojame pusiau perpjautus putpelių kiaušinius. Kepame maždaug pusvalandį, kol paviršius gražiai apskrus ir sutvirtės. Pyragas labai gardus ir šiltas, ir atvėsęs. Skanaus :)
Adaptuota iš Eat Me!
Puikiai! Tikiu, kad labai skanus, kai vėl turėsiu naminio ir jau pabodusio varškės sūrio, žinosiu kaip sunaudoti:) tik kiaušinius turbūt įprastus naudosiu- turbūt skonio labai nesugadins, nes putpelių kiaušinių įsigyt nešauna į galvą:)
Skonio tikrai nesugadins, bus didesni „papuošimai” ir tiek :) O kiaušinių kiekį savo nuožiūra galima išdėliot, kaip kam atrodo gražiau :)