Kakavinis pyragas su varške
Nesunkiai pagaminamas trupininis-kakavinis pyragas su varškės sluoksniu. Kepinio skonis labai sodrus, ryškiai kakavinis, viršutinis sluoksnis birus, viduryje – tvirtesnis, standus varškės įdaras. Pyragas nelabai saldus, tad smaližiai gali padidinti cukraus kiekį arba į varškę įmaišyti gerą saują razinų ar džiovintų abrikosų.
Kakaviniam pyragui su varške reikės:
-
150 g sviesto (minkšto)
- 1,5 stiklinės miltų
- 50 g (2 v.š.) cukraus pudros
- 2 kiaušinių trynių
- 15 g kakavos miltelių (1,5 v.š.) *
Varškės sluoksniui:
- 400 g varškės (rikotos)
- 1/4 – 1/3 stiklinės cukraus
- 1-2 v.š. krakmolo
- 2 kiaušinių baltymų
- 1 a.š. vanilinio cukraus (arba tarkuotos citrinos žievelės)
- 1-3 v.š. citrinų sulčių (arba obuolių acto)
* – geriau naudoti tamsios karčios kakavos miltelius
Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Dideliame dubenyje ištriname (išplakame mikseriu) minkštą kambario temperatūros sviestą, kiaušinių trynius ir cukraus pudrą. Suberiame miltus ir kakavos miltelius. Viską išmaišome ir mikseriu arba rankomis trumpai sutriname. Trumpai dėl to, kad gauti trupinukai nesuliptų. Turi išeiti birūs trupinukai.
Įdaro paruošimui viename dubenyje standžiai išplakame kiaušinių baltymus su cukrumi. Dėl rūgštelės ir tvirtesnės konsistencijos galima įpilti citrinos sulčių arba obuolių acto. Kitame dubenyje ištriname varškę (naudojau rikotą), krakmolą ir vanilinį cukrų arba tarkuotą citrinos žievelę. Kuo skystesnė varškė, tuo daugiau prireikia krakmolo. Į varškę sudedame išplaktų baltymų masę ir atsargiai viską išmaišome (šaukštu).
Paruošiame kepimo skardą – stačiakampę 25×18 cm arba apskritą 22 cm skersmens – išklojame kepimo popieriumi arba aliuminio folija. Orkaitę įkaitiname iki 180-200 °C.
Į paruoštą skardą lygiu sluoksniu suberiame pusę tešlos kiekio. Nespaudžiame. Ant šio trapaus pagrindo sukrečiame ir vienodai paskirstome varškės įdarą. Tada suberiame likusius tešlos trupinius. Dabar jau galima šiek tiek trupinukus paspausti, kad paviršius vientisiau suliptų kepant. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame 35-40 minučių. Iškepusį pyragą paliekame ataušti skardoje, tuomet išimame, supjaustome norimos formos gabaliukais. Nepamirštam mėgstamos arbatos/kavos užsiplikyti ir… skanaus :)
Šaltinis: Хорошая кухня
Senai žinomas receptas.skanus ne kaloringas ir greit gaminamas
Super skanus ir nesaldus,mano net išrankiausi svečiai ji mėgsta .Ačiū jums už tai
Aušra, į sveikatą! Džiaugiuosi, kad pyragas patinka :)
Skanumėlis! Tik man pasirodė šiek tiek per mažai tešlos iš nurodytų kiekių, vos pakako dugnui padengti ir viršų pabarstyti, o forma 24 cm… na, gal kitą kartą gausis geriau :)
Ačiū, Vilma, už komentarą. Smagu, kad pyragas patiko :)
šitas pyragas- SUPERINIS !!!!!! Kai tik išbandžiau pirmą kartą(prieš kelis mėnesius)-nebesiliauju jo gaminusi :) Ačiū už lengvą,paprastą receptą! šio recepto dėka-Jūsų blog’as mano sąraše :)
Labai malonu, Loreta, kad patiko pyragas. Tikiuosi, išmėginsit ir daugiau patiekalų :) Ačiū už pasitikėjimą, tikrai smagu, kad parašot atsiliepimą.
Katik ištraukiau iš orkaitės…laukiu rezultatų:)kvepia tai labai skaniai:) tik turiu pastabėlę;man labai greitai tešla sulipo,tai aš ją pusvalandžiui idėjau į šaldiklį ,o poto sutarkavau burokine tarka.Na manau ,kad receptas lengvas ir gardus:)
Egle, čia tikrai lengvai pagaminamas pyragas. Tikiuosi, kad rezultatas nenuvylė? :) O tešla galėjo sulipti, jei smarkiau mikseriu paplakta buvo arba šiltomis rankomis ilgiau patrinta. Todėl reikia trinti trumpai, galima net panaudoti du plokščius peilius, kad rankomis tešlos neliesti. Gal didelius kiaušinius dėjot ir pati tešla drėgnesnė išėjo. Be to dabar oras šiltas ir drėgnas – tas galėjo turėt įtakos. Kitą kartą šiek tiek daugiau miltų įdėkit, jei tešla atrodys pernelyg lipni. Bet ir pati sugalvojot puikiai – atšaldytą tešlą tarkuoti/trupinti žymiai paprasčiau. Dėkui už pasidalinimą patirtimi, kitiems skaitytojams gali praversti.