Kakavinis pyragas su varške

Kakavinis varskes pyragas

Nesunkiai pagaminamas trupininis-kakavinis pyragas su varškės sluoksniu. Kepinio skonis labai sodrus, ryškiai kakavinis, viršutinis sluoksnis birus, viduryje – tvirtesnis, standus varškės įdaras. Pyragas nelabai saldus, tad smaližiai gali padidinti cukraus kiekį arba į varškę įmaišyti gerą saują razinų ar džiovintų abrikosų.

Kakaviniam pyragui su varške reikės:

  • 150 g sviesto (minkšto)
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 50 g (2 v.š.) cukraus pudros
  • 2 kiaušinių trynių
  • 15 g kakavos miltelių (1,5 v.š.) *

Varškės sluoksniui:

  • 400 g varškės (rikotos)
  • 1/4 – 1/3 stiklinės cukraus
  • 1-2 v.š. krakmolo
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 1 a.š. vanilinio cukraus (arba tarkuotos citrinos žievelės)
  • 1-3 v.š. citrinų sulčių (arba obuolių acto)

* – geriau naudoti tamsios karčios kakavos miltelius

 

Kakavinis varskes pyragas.

Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Dideliame dubenyje ištriname (išplakame mikseriu) minkštą kambario temperatūros sviestą, kiaušinių trynius ir cukraus pudrą. Suberiame miltus ir kakavos miltelius. Viską išmaišome ir mikseriu arba rankomis trumpai sutriname. Trumpai dėl to, kad gauti trupinukai nesuliptų. Turi išeiti birūs trupinukai.

Įdaro paruošimui viename dubenyje standžiai išplakame kiaušinių baltymus su cukrumi. Dėl rūgštelės ir tvirtesnės konsistencijos galima įpilti citrinos sulčių arba obuolių acto. Kitame dubenyje ištriname varškę (naudojau rikotą), krakmolą ir vanilinį cukrų arba tarkuotą citrinos žievelę. Kuo skystesnė varškė, tuo daugiau prireikia krakmolo. Į varškę sudedame išplaktų baltymų masę ir atsargiai viską išmaišome (šaukštu).

Paruošiame kepimo skardą – stačiakampę 25×18 cm arba apskritą 22 cm skersmens – išklojame kepimo popieriumi arba aliuminio folija. Orkaitę įkaitiname iki 180-200 °C.

Į paruoštą skardą lygiu sluoksniu suberiame pusę tešlos kiekio. Nespaudžiame. Ant šio trapaus pagrindo sukrečiame ir vienodai paskirstome varškės įdarą. Tada suberiame likusius tešlos trupinius. Dabar jau galima šiek tiek trupinukus paspausti, kad paviršius vientisiau suliptų kepant. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame 35-40 minučių. Iškepusį pyragą paliekame ataušti skardoje, tuomet išimame, supjaustome norimos formos gabaliukais. Nepamirštam mėgstamos arbatos/kavos užsiplikyti ir… skanaus :)

Kakavinis varskes. pyragas

Šaltinis: Хорошая кухня