Pankolių „vėduoklės”
Sultingos ir gaivios pankolių riekelės – „vėduoklės”, apgaubtos traškia plutele. Be galo skanus užkandis. Nejučiomis imi ir suvalgai daugiau nei reikėtų :) Labai tinka vakarėlio meniu paįvairinimui, užkandžių stalui. Savo nuožiūra naudojau lazdynų riešutų aliejų – suteikė plutelei puikų riešutinį skonį. Labai gardu.
Pankokių „vėduoklėms” reikės:
-
pankolio gumbo
- 1 stiklinės miltų
- 1/2 a.š. druskos
- 1/2 a.š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 3 kiaušinių
- 2-2,5 stiklinių džiūvėsėlių trupinių
- aliejaus kepimui
Pankolį (naudojau du mažus gumbus) nuplauname, nupjauname stiebus. Lapelius galima palikti dekorui. Gumbą perpjauname išilgai pusiau, tada dar kartą pusiau – gauname ketvirčius. Kiekvieną pankolio gumbo ketvirtį supjaustome pusės centimetro storio riekelėmis. Stengiamės nenupjauti šerdies, nes ji laiko visą „vėduoklę”.
Viename dubenyje sumaišome miltus, druską ir pipirus. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius. Džiūvėsių trupinius suberiame į trečią dubenį.
Į kepimui skirtą prikaistuvį įpilame aliejaus (kad susidarytų maždaug 4 cm nuo puodo dugno) ir įkaitiname iki 190 °C. Jei neturime termometro, į įkaitusį aliejų įmetame kelis džiūvėsių trupinius – jei ims čirškėti, jau tinkamas kepti.
Kiekvieną pankolio riekelę merkiame į kiaušinių plakinį, paskui apvoliojame miltais, tada vėl mėrkiame į kiaušinių plakinį ir paskiausiai apvoliojame džiūvėsių trupiniais. Patogiausia taip pasiruošti visas pankolių „vėduokles” ir po to užsiimti kepimu.
Į įkaitintą aliejų po vieną įleidžiame paruoštus pankolius. Vienu metu sudedame jų tiek, kad plūduriuotų nesiliesdami. Kepame apversdami kitą pusę, kai viena gražiai apskrunda (maždaug po 2-3 minutes kiekvienai pusei). Žnyplėmis ar šakute išgriebiame „vėduokles” ir dedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Gardu valgyt tiek šiltas, tiek atvėsusias. Patiekti jas galima ir vienas arba su mėgiamu padažu, naminiu majonezu, citrinos skiltele. Skanaus :)
Šaltinis: Use Real Butter