Šokoladinis burokėlių pyragas

Sokoladinis burokeliu pyragas

Nepaprastai gardus, drėgnas, itin šokoladinis, tačiau ne per saldus pyragas su burokėliais, kurie čia labai tinka. Receptas iš D. Lebovitz tinklaraščio, o šis jį adaptavo iš Nigel Slater knygos „Tender”.  Man patinka tiek morkas, tiek burokėlius kepiniuose tarkuot ne visiškai smulkiai, todėl ir šį kartą burokėliai neprasmego be pėdsako. Kai kurie valgiusieji juos palaikė džemu ir gyrė, kad labai skanu :) Tiesiog puikus, turtingo skonio pyragas šokolado gerbėjams, kurie nebijo burokėlių :)

Šokoladiniam burokėlių pyragui (20-21 cm skersmens) reikės:

  • 250 g burokėlių
  • 200 g juodojo šokolado (70 % kakavos)
  • 60 ml stiprios kavos (espresso)
  • 200 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 135 g miltų
  • 3 v.š. tamsios karčiosios kakavos miltelių
  • 1 ir 1/4 a.š. kepimo miltelių
  • 5 didelių kiaušinių (kambario temperatūros)
  • žiupsnio druskos
  • 200 g smulkaus cukraus

Pateikimui:

  • crème fraîche (arba grietinės, vanilinių ledų)
  • aguonų

Sokoladinis. burokeliu pyragas

Burokėlius nuplauname ir išverdame pasūdytame vandenyje arba iškepame orkaitėje, kol suminkštės. Ataušiname, nulupame ir sutarkuojame.

Apskritą kepimo formą atsegamais kraštais ištepame sviestu, ant dugno patiesiame kepimo popieriaus. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C.

Dideliame dubenyje virš vandens garų vonelės išlydome šokoladą. Geriau naudoti kokybišką, maždaug 70 % kakavos masės turintį šokoladą. Pamaišome tik jei reikia. Kai beveik visas šokoladas išsilydys, išjungiame ugnį, dubens nenuimame. Supilame karštą kavą, išmaišome. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą, paspaudžiame, kad panirtų į šokoladą ir suminkštėtų.

Kitame dubenyje išmaišome miltus, kakavos ir kepimo miltelius, druską ir išsijojame.

Dubenį su šokoladu nuimame nuo karštos vonelės ir išmaišome. Truputį palaukiame, kad masė atvėstų. Supilame šiek tiek suplaktus kiaušinių trynius, išmaišome. Sukrečiame tarkuotus burokėlius ir vėl išmaišome.

Jei neturime smulkaus cukraus, tuomet jį galima sumalti (pvz., kavamale) iki smulkesnių smiltelių. Iki standžių putų atskirai išplakame kiaušinių baltymus, palaipsniui suberiame cukrų. Gautą baltymų masę sukrečiame į dubenį su šokoladu. Viską išmaišome, tačiau nepermaišome. Suberiame sausus produktus ir išmaišome.

Orkaitės karštį sumažiname iki 160 °C. Tešlą supilame į paruoštą kepimo formą ir šauname orkaitėn. Kepame 40 minučių arba kol šonuose pyragas sutvirtės, o viduriukas dar liks vos vos nestabilus. Neperkepame. Iškepusį pyragą ataušiname formoje. Šis pyragas skaniausias kitą dieną, todėl verta iškepti iš vakaro, kad per naktį pastovėtų kambario temperatūroje. Patiekti galima su crème fraîche, grietine, vaniliniais ledais ir užbarsčius aguonų arba tiesiog taip su nesaltinta kava. Skanaus :)

Sokoladinis burokeliu. pyragas

Šaltinis: David Lebovitz