Toskanietiškas obuolių pyragas
Taip vadinamo kaimiško (rustic) stiliaus toskanietiškas obuolių pyragas. Minkštas, drėgnas, aksominis ir primena flaną. Pyrago apačioje obuoliai karamelizuojasi ir susidaro tamsesnė karamelinio skonio, minkšta plutelė-pagrindas. Puikus itališkas pyragas obuolinių pyragų mylėtojams. Paragavus gabalėlį, po kurio laiko vis norisi dar… :)
Toskanietiškam obuolių pyragui reikės:
- 80 g miltų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- žiupsnio druskos
- 2 didelių kiaušinių (kambario temperatūros)
- 200 g cukraus
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 120 ml pieno
- 7 v.š. tirpinto sviesto
- ≈ 800 g obuolių
Apskritos kepimo formos vidų ištepame sviestu ir pabarstome miltais. Aš naudojau 23 cm skersmens vientisą formą (neatsegamais kraštais), todėl vidų išklojau kepimo popieriumi ir šiek tiek ištepiau minkštu sviestu, pabarsčiau miltais, nes maniškis popierius be silikono sluoksnio. Orkaitę įkaitiname iki 190 °C. Indelyje ištirpiname sviestą ir paliekame ataušti.
Tuo tarpu dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
Kitame dubenyje iki purios masės mikseriu išplakame kiaušinius, cukrų ir vanilės ekstraktą. Plakame, kol masė taps puri ir pabals, maždaug minutę laiko.
Nuluptus ir išvalytus obuolius padaliname ketvirčiais ir sutarkuojame arba supjaustome labai plonomis riekelėmis/plokštelėmis.
Mediniu šaukštu į kiaušinių masę suberiame miltų mišinį, išmaišome (nepermaišome). Supilame pieną, atvėsusį tirpintą sviestą ir sukrečiame sutarkuotus obuolius. Viską išmaišome, bet nepermaišome. Gautą tešlą supilame į paruoštą kepimo formą ir mediniu šaukštu padailiname viršų, kad būtų lygesnis.
Šauname įkaitinton orkaitėn – pirmoms 10 minučių kepinį dedame orkaitės apačion. Vėliau perkeliame ant vidurinės lentynos ir toliau kepame 50-55 minutes (mano orkaitėje kepė apie valandą), kol gražiai parusvės ir į kepinio vidurį įsmeigtas medinis krapštukas nesivels tešla. Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir plonu peiliu apvedam pyrago kraštus, kad nebūtų prikibę prie kepimo formos (jei nenaudojome kepimo popieriaus). Ataušiname. Kai atvės, išimame pyragą iš kepimo formos, pabarstome cukraus pudra ir patiekiame. Skanaus :)
Šaltinis: Food & Style
Sveiki. O koks orkaites kaitinimas? Virsus apacia? Ar su vejeliu? Aciu
Do, šaltinyje, kuriuo naudojausi, nepaminėta apie kaitinimo nustatymus. Mano pačios orkaitė yra senutė – dujinė, be jokių šiuolaikinių specifikacijų, todėl nesiryžčiau patarinėti, kuo pati nesinaudoju. Svarbiausia rekomendacija – kepti kuo žemesnėj orkaitės lentynėlėj.
Pats skaniausias obuoliu pyragas, koki yra teke valgyt. Pavaisinau ir draugus, ta pati sake. Tiesiog tobulas receptas. Standus, slapias pyragas.
Labai šaunu girdėti ;) džiaugiuosi, kad išbandot ir parašot!
Labai skanus, ačiū už receptą!
Tas susikaramelizavimas mmmmm <3
Dalia, į sveikatą! Visada gera sužinoti, kad patiko :)
Nuotraukoje skaniai atrodo. Bet realiai nesipramtu skysta gavosi kaip obuoliene ♀️ Cia gal miltu reik daugiau, nes pagal mane ju cia kropyte
Super pyragelis:) ačiū už receptą
Prašom, džiugu dalintis :)
Kaip tik sėdžiu dabar ir valgau šį pyragą… Tiesa, mūsų šeima laikosi dietos be gliuteno, cukraus ir kazeino, tad miltai buvo pakeisti į begliuteninį miltų mišinį, pienas į migdolų pieną, sviestas- ghi sviestu, o cukrus pakeistas medumi. :) Skonis- absoliučiai dešimt balų- švelnus, ne per saldus, karamelizuota apačia tiesiog wow. Beje, man, kaip ir nemažai kitų komentavusių, teko šliūkštelt dar miltų, nes tešlos masė labiau priminė ne „pyraginę“, o sriubą. Visvien vidus gavosi skystokas „ant ribos“, bet kitą kartą palikčiau kaip yra. Bendrai gaminimas su mano senute orkaite užtruko apie dvi valandas- pradžioje padą „pasvilinau“ ant 230 kokias 15 min., tada dar gerą valandą pakepiau kaip nurodyta, tada dar pusvalandį laikiau orkaitėje su maždaug 120- 150 temperatūra. Ir pusvalandį leidau atvėsti ištrauktam. Manau, kad tik atvėsęs jis „sutvirtėja“ ir nebėra toks skystas. Na bet skonis…pasaka! Ačiū autorei. :D
Simona, šaunuolė, kad prisitaikėt receptą savo šeimaos poreikiams ir pasidalinot su visais, gali būt naudinga ir kitiems čia paskaitantiems. Ačiū už komentarą :)
paskaicius atsiliepimus, tikejausi kazko ypatingo,gavosi kepta obuoliene, per mazai teslos, per daug obuoliu. Nemano receptas.
Skanu, tik issigandau labai skystos mases, tai papildomai dar antratiek ( :-) ) miltu isoviau. Iskepe puikiai, neriebu ir cukraus pats tas, tik su miltu padauginimu stuputi sausokas. Aciu
Gute, prašom, masės skystumas gali skirtis ir nuo miltų rūšies. Ačiū už komentarą.
Trumpai tariant, TOBULAS!!! Kepsiu dar ir dar.. :)
Plunksnele, ačiū už tokį puikų įvertinimą! Skanių pyragų :)
Nerealus pyragas! Aciu uz recepta- kepu ir kepu! Kas paragauja- recepto praso, tad jusu svetaine turetu populiareti :-D
Giedre, ačiū jums, kad radot laiko pasidalint gerom emocijom ir toliau skleidžiat žinią :)
Labiausiai užknisa, kai žmonės sudeda ne to pyrago nuotraukas ir galvoja,kad visi bukučiai ir nesupras :/
Jei taikote man, tai liūdna, kad savo laiką skiriate kitiems šmeižti :( Labai jūsų gaila…
Kiek sviesto gramais butu??? Labai aciu
Rūta, sviesto kiekį dažniausiai imu iš akies, ištirpinu, paskui šaukštu matuoju tiek, kiek reikia. Šaukštas tirpinto sviesto – 20 g.
Pyragas skanus su ledais bet kita kart deciau daugiau miltu ir maziau sviesto bei cukraus nes gavosi labai sadus ir per skystas toks. :)
Mileta, įtakos gali turėt miltų rūšis, drėgnumas. Naudojant rūgštesnius obuolius, labai saldu neturėtų būti.
Su tokiu užsidegimu ruošiau ir kažkodėl pyragas blogai iškepė :( Viduje tešla liko skysta ir nesuprantu kodėl? Ar temperatūra per maža, ar kepimo laikas per trumpas?
Prašau patarkite kas ne taip.
Diana, ne iš karto galėjau atsakyti ir, tikriausiai, pavėlavau. Temperatūros turi užtekti. Matyt, kepti reikėjo ilgiau. Geriausia visada patikrinti mediniu krapštuku (įbedus į kepinio vidurį), ar jis neapsivels tešla. Ir nuo pačios orkaitės gali priklausyti kepimo laikas. Jei tešla liko skysta, vadinasi kepti reikėjo ilgiau. O gal kepėte mažesnio skersmens skardoje ir pyragas buvo storesnis, tokiu atveju irgi reikėtų kepti ilgiau, nes nurodytas laikas tinka 23 cm formai.
Man pats skaniausias obuolių pyragas!
Aira, džiugu girdėt! Pyragas tikrai labai skanus :)
O jei pieną pakeisčiau kefyru? Nepagadinčiau labai?
Raimonda, visada naudojau pieną pagal receptūrą. Jūsų vietoje kefyrą atskiesčiau vandeniu, kad nebūtų taip rūgštu (kefyras/rūgpienis tinka kekso tešlai). Jei išmėginsit su kefyru, būtų gerai, kad pasidalintumėt patirtimi, kaip jums pavyko – praverstų ir kitiems skaitytojams.
Kepiau jau ne kartą, skanus. Pirmą kart išsigandau, kad kažkas ne taip, perskystas, bet matyt toks turi būti. Ačiū, už receptą :)
Atrodo skaniai, tik nematau kepimo temperatūros?
Radau! Atsiprašau :)
Labai skanus pyragas, kepu jau antrą kartą.
Džiaugiuosi, kad „užsikabinot“ :) Pyragas labai vertas kartojimo. Ačiū už atsiliepimą!
Jau ne karta jį esu bandžiusi kepti ir kaskart pavykdavo… niam niam tikrai labai vertas dėmesio, nes yra greitai pagaminamas ir labai skanus.:) Ačiū už puikų receptą:)))))
Daina, prašom, į sveikatą :) Kaip smagu, kad gaminat ir komentarą parašėt :)
nerealus!!! mmmm!!! ačiūūūūū!!!!!!
Ugne, į sveikatą! Gera žinoti, kad pyragas pavyko ir patiko :)
Skonis labai labai. Va tik pabijojau apačią paskrudinti, kas pagadino visą pyrago esmę :( kitą kartą kepsiu be kepimo popieriaus, kad eitų matyt, kas ten vyksta pyrago apačioje. Ačiū už receptą, nes tas mano įprastas jau visaip kaip pabodęs.
Mantai, į sveikatą. Aš kepimo popierių naudoju. Karamelizuotas pyrago pagrindas čia svarbu, kitą kartą bandykit drąsiau, pamatysit, kuo šis pyragas kitoks…
O man nepavyko :( skystas liko, sviestas kazkaip atsiskyres.
Gaila, Diana, kad nepavyko :( Ar kepėt ne per trumpai?
Iš tiesų, šis pyragas – gana paprastas, bet tikrai labai skanus.
Ačiū už puikų receptą!
Į sveikatą :) Smagu, kad patiko, nes pyragas ypač geras.
Atrodo labai gardziai :)
Ačiū, Gabriele :)