Toskanietiškas obuolių pyragas

Toskanietiskas obuoliu pyragas

Taip vadinamo kaimiško (rustic) stiliaus toskanietiškas obuolių pyragas. Minkštas, drėgnas, aksominis ir primena flaną. Pyrago apačioje obuoliai karamelizuojasi ir susidaro tamsesnė karamelinio skonio, minkšta plutelė-pagrindas. Puikus itališkas pyragas obuolinių pyragų mylėtojams. Paragavus gabalėlį, po kurio laiko vis norisi dar… :)

Toskanietiškam obuolių pyragui reikės:

  • 80 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos
  • 2 didelių kiaušinių (kambario temperatūros)
  • 200 g cukraus
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 120 ml pieno
  • 7 v.š. tirpinto sviesto
  • ≈ 800 g obuolių

Toskanietiskas. obuoliu pyragas

Apskritos kepimo formos vidų ištepame sviestu ir pabarstome miltais. Aš naudojau 23 cm skersmens vientisą formą (neatsegamais kraštais), todėl vidų išklojau kepimo popieriumi ir šiek tiek ištepiau minkštu sviestu, pabarsčiau miltais, nes maniškis popierius be silikono sluoksnio. Orkaitę įkaitiname iki 190 °C. Indelyje ištirpiname sviestą ir paliekame ataušti.

Tuo tarpu dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.

Kitame dubenyje iki purios masės mikseriu išplakame kiaušinius, cukrų ir vanilės ekstraktą. Plakame, kol masė taps puri ir pabals, maždaug minutę laiko.

Nuluptus ir išvalytus obuolius padaliname ketvirčiais ir sutarkuojame arba supjaustome labai plonomis riekelėmis/plokštelėmis.

Mediniu šaukštu į kiaušinių masę suberiame miltų mišinį, išmaišome (nepermaišome). Supilame pieną, atvėsusį tirpintą sviestą ir sukrečiame sutarkuotus obuolius. Viską išmaišome, bet nepermaišome. Gautą tešlą supilame į paruoštą kepimo formą ir mediniu šaukštu padailiname viršų, kad būtų lygesnis.

Šauname įkaitinton orkaitėn – pirmoms 10 minučių kepinį dedame orkaitės apačion. Vėliau perkeliame ant vidurinės lentynos ir toliau kepame 50-55 minutes (mano orkaitėje kepė apie valandą), kol gražiai parusvės ir į kepinio vidurį įsmeigtas medinis krapštukas nesivels tešla. Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir plonu peiliu apvedam pyrago kraštus, kad nebūtų prikibę prie kepimo formos (jei nenaudojome kepimo popieriaus). Ataušiname. Kai atvės, išimame pyragą iš kepimo formos, pabarstome cukraus pudra ir patiekiame. Skanaus :)

Toskanietiskas obuoliu. pyragas

Šaltinis: Food & Style

 

Print Friendly, PDF & Email