Panna cotta su graikišku jogurtu ir citrusine želė
Kiek sodresnio nei įprasta skonio grietinėlės desertas – panna cotta – su graikišku jogurtu, traškiomis vanilės sėklytėmis ir citrusinės želė sluoksniu. Gardu, nes tikrai gaivu, jaučiasi lengvas kartumėlis, saikingai saldu, šventiška. Ingredientų proporcijas koregavau pagal savo skonį (tokias ir pateikiu), o iš toliau nurodyto kiekio išeina 4-6 desertinės stiklinės.
Graikiško jogurto – vanilės sluoksniui reikės:
-
6 želatinos lapelių (10 g)
-
150 ml riebios grietinėlės (35 %)
-
150 ml pieno
-
120 g medaus
-
1 vanilės ankšties
-
360 g graikiško jogurto
Citrusinės želė sluoksniui reikės:
-
60 ml šalto virinto vandens
-
10 g birios želatinos
-
450 ml apelsinų sulčių
-
2-3 žaliųjų citrinų sulčių
-
1 v.š. „Limoncello” (arba kitokio turimo) likerio
-
4 v.š. cukraus *
* – reiktų ragauti ir berti pagal skonį
Ruošiant graikiško jogurto-vanilės sluoksnį, pirmiausia šaltame vandenyje užmerkiame želatinos lapelius. Paliekame pastovėti 15 min., kol suminkštės.
Į prikaistuvį supilame grietinėlę, pieną, medų, sudedame išskobtą vanilės ankštį ir sėklytes. Užkaičiame ant nedidelės ugnies ir kaitiname maišant, kol ištirps cukrus. Neužverdame!
Cukrui ištirpus, nukaičiame prikaistuvį nuo ugnies, išimame vanilės ankštį, sudedame išmirkytus ir nusunktus želatinos lapelius ir labai gerai išmaišome. Gautą masę perkošiame per smulkų sietuką.
Dubenyje išmaišome graikišką jogurtą iki vientisos konsistensijos, be gumulėlių. Palaipsniui supilame šiltą kaitintą grietinėlę ir labai gerai išmaišome. Gautą masę supilame į desertines stiklines ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų (4-6 valandoms). Stiklines galima uždengti maistine plėvele, kad nepritrauktų pašalinių kvapų.
Kol panna cotta stingsta, pasiruošiame citrusinę želė. Į šaltą virintą vandenį supilame birią želatiną ir paliekame išbrinkti 5 minutes.
Prikaistuvyje ant nedidelės ugnies pakaitiname apelsinų ir citrinų sultis su cukrumi. Neužviriname. Maišome, kol cukrus ištirps. Paragaujame ir, jei reikia, įberiame daugiau cukraus. Nukaičiame nuo ugnies, įpilame likerio. Sudedame išbrinkusią želatiną ir labai gerai išmaišome. Gautą želė perkošiame per smulkų sietelį ir užpilame ant sustingusios vanilinės panna cotta masės. Stiklines uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą maždaug 4 valandoms.
Sustingusį desertą puošiame savo nuožiūra, galima paskaninti šviežiomis uogomis, paskrudintais migdolais, saldinta grietinėle, baltuoju šokoladu… Skanaus :)
Adaptuota pagal Grace’s Sweet Life
Šaunuolė! Ypatingai graži paskutinė nuotrauka ant snieguotos palangės! labai dera, sniegas ir baltasis sluoksnis. Prie progos pabandysiu ir receptą. Turiu želatiną granulėmis- turbut orientuotis reikia pagal gramus tada, ar ne?
Lina, paskutinę nuotrauką įdėjau dėl snaigės, kuri netikėtai nutūpė ant stiklinės :) O birios želatinos tada matuok gramais.