Greitas obuolių pyragas su avižiniais dribsniais
Prie gausaus obuolių pyragų kolektyvo prisijungia dar vienas. Ir ne bet koks, sakyčiau, vyriškas :) Jį savo dukrytei sukūrė įdomiais patiekalais besidomintis vyras, išbandantis ir net pats kuriantis naujus receptus. Šis lakoniškas pyragas sužavėjo paprastumu ir netikėtai puikiu skoniu. Čia nieko sverti nereikia, viskas daroma paprastai ir greitai. Pyragas drėgnas, saldus ir tuo pat metu gaivus nuo obuolių, o jei dar pridėsim mėgiamų prieskonių, vaisių, riešutų, išeis kaskart vis kitoks. Manau, vyrams patiks jų kolegos išradingumas ir paskatins imtis pyrago kepimo, o moterys nenorės atsilikti ir bent jau iš smalsumo iškeps jį namiškiams, svečiams arba sau ;) Labai rekomenduoju.
Greitajam obuolių pyragui reikės:
-
4-5 sultingų obuolių
-
1 stiklinės cukraus
-
1 stiklinės avižinių dribsnių
-
1 stiklinės miltų
-
žiupsnelio druskos
-
1 pakelio sviesto
Dideliame dubenyje sumaišome miltus, cukrų, avižinius dribsnius, druską. Atskirame indelyje ištirpiname sviestą, ataušiname. Sutarkuojame (burokine tarka) nuluptus obuolius.
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kepimo skardelę (maniškė buvo 23×20 cm) išklojame kepimo popieriumi.
Į paruoštą kepimo skardą supilame trečdalį, t.y. 1 stiklinę birios masės. Vienodai paskleidžiame. Tada išdėliojame pusę tarkuotų obuolių, juos irgi vienodai paskleidžiame. Ant viršaus užberiame antrą stiklinę biriosios masės ir sudedame likusius obuolius. Galiausiai užberiame likusių miltų mišinį. Dabar viso pyrago paviršių apliejame tirpintu sviestu ir šauname įkaitinton orkaitėn. Kepame maždaug 40 minučių.
Iškepusį pyragą ataušiname kepimo formoje. Išėmus supjaustome kvardatėliais ir patiekiame. Gardžiausias šis pyragas yra visiškai atvėsęs. Skanaus :)
Patarimai: vietoj avižinių dribsnių galima naudoti ir kitokius dribsnius, manų kruopas, o stambius avižinius dribsnius geriau šiek tiek susmulkinti (pvz., kavamale). Pyragą galima paskaninti razinomis, džiovintais abrikosais, įvairiais riešutais, džiovintomis vyšniomis ar spanguolėmis. Prieš kepant pyrago viršų galima apibarstyti cukrumi, cinamonu, imbieru.
Šaltinis: žurnalas «Вкусно и полезно» 2012 m., lapkritis
Na iš pirmo perskaičius,kad visas pakelis sviesto- tikslinausi ,ar tikrai,nes pasirodė neįprastai DAUG… VISADA SKAITYKIT ATSILIEPIMUS! Būčiau paskaičiusi,ką komentuoja žmonės dėl sviesto-būčiau dėjus pusę mažiau ,o dabar plaukiantis svieste Norėjosi sveikiau- gavosi- riebiau
Išdrįsau atlikti eksperimentą ir nedėti cukraus visai. Vietoje stiklinės cukraus idėjau gerai prinokusį bananą, pagardinau džiovintomis spanguolemis, šiek tiek skaldytų migdolų. Gavosi tikrai pakankamai saldus, todėl visai nesigailiu pamėginus iškepti sveikesnę jo versiją. Ačiū už įdomų receptą! :)
Agne, Jūs šaunuolė, kad eksperimentuojate ;) Džiaugiuosi, kad receptas patiko, o naujovės pasiteisino :)
Pwr daug man riebalu. Bet toks maloniai keistas skonis :))))
Ieva, pyragas greitas, paprastas ir skanus, o sviesto kiekį visada galima sumažinti ;)
Receptas patiko, apart tokio didelio sviesto kiekio. Bet matyt jo cia tiek reikia. Meginsiu adaptuoti pagal save su maziau riebalu.
Orka, sviesto reikia, kad pyragas nebūtų sausas. Bet, žinoma, kiekį galima pritaikyt savo poreikiams ir tinkamą normą teks jau pačiai prisiderinti. Skanas eksperimento!
Kaip sakoma dėl skonio nesiginčijama:) Bet pyragas man nepatiko, gavosi toks kaip ir Jūsų nuotraukose. Šlapokas, žinoma nuo obuolių, o jų reikėtų kuo rūgštesnių. Vienu žodžiu – storas drėgnas blynas. Atsiprašau:(
Irgi Dalia, pyragai šlapi nebūna, tik drėgni :) Pritariu, kad su rūgštesniais obuoliais visada skaniau, turbūt tai žinote, jei ne pirmą kartą pyragus kepate ;) Aš blynus kepu tikrai ne tokios konsistencijos ir ne tokiu būdu, todėl šio pyrago niekaip negalėčiau priskirti blynų kategorijai :) Jūsų nuomonės jokiu būdu nenuvertinu, nes parašėt tai, ką galvojate ir nematau čia nieko blogo. Galbūt kada nors išbandysit kokį nors kitą pyragą ir Jums patiks, o paskui pasidalinsit savo pastebėjimais. Dėkui, Dalia, už atvirumą.
su manais kepu jau 15 metu pyraga, vaikai labai megsta. eisiu lupti obuoliu, meginsiu su aviziniais dribsniais :)
Skanaus pyrago, Violeta :) tikiuosi, kad patiks ir avižinis variantas.
… ar kepimo miltelių nededate?
Ne, kepimo miltelių čia nereikia.
as irgi jau toki isbandziau- su manais:) reiktu ir su dribsniais pabandyt:)
Tikiu, kad su manais pyragas minkštutis išeina, bet man vis norisi avižinio traškumo :) Jei pabandysi, Lina, pasidalink įspūdžiais…
Puikus klasikinis is lupu i lupas keliaujantis receptas! Tradiciskai naudojami manai, as padariau atradima ir keiciu juos dziuveseliais, o jus, matau, naudojates dar ir treciu puikiu variantu :)
Vilma, visiškai pritariu – receptas tikrai labai geras. O anksčiau apie jį nebuvau girdėjus ir atradau kulinariniam žurnale :)