Cukinijų uogienė
Cukinija yra tokia nepretenzinga, kukli daržovė, mielai išryškinanti į draugiją jai įperšamų „kaimynų” skonį. Panašiai nutinka ir verdant šią mano mėgstamą cukinijų uogienę su apelsinais, rozmarinais ir citrinų sultimis. Bet čia vien privalumai: savo išvaizda ji primena saulėtą vasaros dieną, yra kvapni, su citrusine rūgštele. Labai gardi.
Cukinijų uogienei reikės:
-
600 g cukinijų (nuluptų)
-
350-400 g cukraus
-
2 apelsinų
-
šviežiai spaustų 1 citrinos sulčių
-
kelių rozmarinų šakelių
Nuluptą ir be sėklų cukiniją supjaustome mažais kubeliais. Apelsiną irgi nulupame, išpjauname tik „mėsytę” be plėvelių ir supjaustome mažais kubeliais.
Cukinijas su apelsinais sukrečiame į puodą storu dugnu, užpilame cukrų ir maišant kaitiname, kol išsiskirs sultys, ištirps cukrus. Užviriname, sumažiname ugnį ir maišant kaitiname, kol cukinijų gabaliukai taps skaidrūs ir uogienė ims tirštėti. Tada supilame šviežiai išspaustas citrinos sultis (sulčių pilame pagal skonį, galima ir daugiau), įmetame nuplautus, smulkiai supjaustytus rozmarinų lapelius ir nuolat maišant dar šiek tiek pakaitiname.
Išvirusią uogienę truputį ataušiname, supilame į iš anksto paruoštus stiklainiukus, sandariai užsukame. Skanaus :)
Vakar išviriau šią uogienę su savo pakeitimais pagal situaciją: neturėjau žalio rozmarino, tai naudojau džiovintą, nebuvo kada mėsinėti apelsinų (mažasis labai norėjo dėmesio), tai išspaudžiau jų sultis prieš tai nutarkavus žievele, bet skonis tikrai geras! patiko man ta uogienė, o ir ta proga didelė cukinija susinaudojo, bei džiovinamos jos sėklos kitiems kepiniams:) Dėkui už gardžią idėją!
Lina, į sveikatą :) Čia tikrai geras būdas cukiniją sunaudot ir deserto atsargų žiemai pasidaryt.