Tortas „Zacheris“
Prieš 180 metų sukurtas tortas – argi ne įstabu!? Jo receptą sugalvojo pirmasis šiuo metu visame pasaulyje žinomo „Sacher“ viešbučio savininkas Francas Zacheris (Franz Sacher). Originalaus 1832 m. sukurto austriško Sacher-Torte receptas yra kruopščiai saugoma firmos paslaptis. Iš pradžių tortas būdavo kepamas keturkampėje kepimo formoje, apskrita forma paplito tik po kelių dešimtmečių. Tortas yra tvirtos, sausokos konsistencijos, todėl sutepus abrikosų uogiene, rekomenduojama palaikyti bent parą, kad subręstų, o valgyti patartina su plakta nesaldinta grietinėle, kuri prislopina saldumą ir subtiliau atskleidžia savitą skonį. Ilgiau palaikius, tas migdolinis-šokoladinis biskvitas tik gerėja, ką įvertins senoviškų, sunkesnių ir saldžių tortų mėgėjai.
Beje, šiek tiek nukrypstant nuo temos… Pamažu prikapsėjo vienerių metų taurė šioje svetainėje – kukli, bet ir džiugi proga. Visai nemažai įrašų paskelbta – nuo firminio Obuolių pyrago iki Zacherio torto susikaupė daugiau nei šimtas. Aišku, vieni buvo geresni, įdomesni, kiti – gal ne tokie vykę… Tikiu, kad kartu pasidžiaugs tie, kurie paskatino imtis šitos avantiūros, palaikė, skaitė, ragavo, padėjo, kritikavo, išbandė, patarė, tyliai peržvelgdavo įrašus arba komentavo. Ačiū visiems. Svečių ir toliau čia lauksiu… :) O dabar jau dalinuosi gimtadieninio torto aprašymu.
26 cm skersmens „Zacherio“ tortui reikės:
- 200 g juodojo šokolado
- 180 g sviesto
- 180 g cukraus
- 8 kiaušinių trynių
- 200 g miltų
- 20 g krakmolo
- 100 g maltų migdolų
- 8 kiaušinių baltymų
- žiupsnelio druskos
Įdarui ir glajui reikės:
- 450 g abrikosų uogienės
- 150 g juodojo šokolado
- 60 g kartaus juodojo šokolado
- 1/8 litro karšto vandens
- 125 g cukraus
Ruošiant tešlą, šokoladą ištirpiname virš garų vonelės. Atvėsiname, bet neleidžiame sukietėti.
Kitame dubenyje sviestą, maždaug 2/3 cukraus ir trynius triname iki purios masės, kol ištirps cukrus. Ant viršaus suberiame išsijotus miltus ir krakmolą, suberiame maltus migdolus ir supilam ištirpintą šokoladą. Viską sumaišome.
Baltymus su druska ir likusiu cukrumi plakame iki standžių putų, tada įmaišome į tešlą.
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kepimo formą ištepame sviestu ir pabarstome džiuvėsėliais arba formos dugną išklojame kepimo popieriumi ir patepame sviestu. Supilame tešlą ir šauname kepti įkaitinton orkaitėn (dedame ant apatinės lentynos) maždaug 80-85 minutes. Tikriname mediniu iešmeliu įsmeigę į kepinio viduriuką – jei neapkimba tešla, vadinasi iškepęs. Išimame iš kepimo formos ir paliekame ataušti ant grotelių, palaikome taip iki kitos dienos.
Kitą dieną plokštainį perpjauname horizontaliai vieną arba du kartus. Perpjautas dalis aptepame pertrinta abrikosų uogiene (naudojau šią savo pačios virtą) ir sulipdome tortą. Viršų ir aplink kraštus taip pat aptepame uogiene ir paliekame, kad uogienė truputį apdžiūtų.
Glajaus paruošimui abiejų rūšių šokoladą, vandenį ir cukrų ištirpiname prikaistuvyje virš vandens vonelės ir paviriname (nuolat maišant) 5-10 minučių, kol pasidarys tirštas glajus. Jį ataušiname ir kai tik glajus pradės stingti, aptepame juo visą tortą. Norint, torto viršų galima papuošti šviesesnio (pieniško) šokolado raštais.
Suteptą ir papuoštą tortą vertėtų, kaip jau minėjau, bent parą palaikyti, kad skoniai susistovėtų. Geriausia, kad ramiai pastovėtų ne šaldytuve, o kambario temperatūroje (idealu būtų 18 °C). Patiekiame su plakta nesaldinta grietinėle – tuomet atsiskleidžia visas torto skonis, grietinėlė maloniai prigesina šokoladinį saldumą. Skanaus :)
Šaltinis: „Šventiniai kepiniai. Didžioji kalėdinių kepinių knyga“, 1997 m.
Dievinu jį
Labas, mane nustebino kepimo laikas, ar tikrai tiek reikia kepti? Net 1 val. ir 20 min.? :)
Gintare, taip, biskvitas tvirtas, sunkus ir kepa ilgokai. Žinoma, visada reikia tikrinti.
Net neturiu abejonių koks dieviškas turi būt skonis… :)
Juste, dėkui už tokį įvertinimą. Skonis juk kiekvieno individualus :) o šis tortas valgiusiems tikrai patiko.
Įspūdingas tortas vienerių metų sukakčiai. Jau kažkur atkreipiau dėmesį į jį, o kadangi ir Tave šis receptas sugundė, tai ir man reiks prie progos išbandyti. Sveikinu ir aš su gražia data! Smagu, kad ėmeisi rašyti, man tai didelė paspirtis einant savuoju kulinarijos keliu:) Daug išmokau iš Tavosios svetainės ir tikiuosi dar daugiau išmokti! Taip ir toliau
Ačiū, Lina :) Jei buvo naudos iš to, kuo dalinuosi, tai gera girdėt. O tortą jau seniai norėjau išbandyt, vis ieškojau tinkamos receptūros. Jis nėra toks įspūdingas, kaip prašmatnūs keliaaukščiai su įmantriais sluoksniais ar papuošimais, bet iš tiesų verta pasimėgaut subtilesne klasika :)
Sveikinimai ir nuo manęs, Dalia!!!! Tobulas receptas tokiai progai! ;) Tikrai tikrai bandysiu, tik klausimas – sluoksnių nereikia sudrėkinti, nes viešose vietose jie dažniausiai būna per sausi, bijau, kad šitas toks nebūtų. Ačiū ;)
Labai ačiū, Vilma :) Aha, jei labai bijai sausumo, tai gali šiek tiek sudrėkint kokį sirupą su rūgštele išvirus, namie juk galima visada pagal savo skonį taikyt. Matai, jis ir neturi būti drėgnas, nors daugelis dėl šito nusimena kavinėj paragavę :) Užtat reikia patiekti su plakta, nesaldinta grietinėle, o kavos/arbatos su tortu juk visada atsigeriam. Aš negailėjau uogienės ir su grietinėle valgant buvo pats tas. O jei vis tiek dvejoji, pirmą sykį bet kokį tortuką galima daryt perpus mažesnį, bus ramiau ;)
Supratau – teks drėkinti, nes mėgstu tik drėgnus ir esu viena iš tų, kurios nusivilia kavinėse dėl sauso Sacher’io:D
Tada skanaus padrėkinto torto! Neabejoju, kad namie su meile padarytas nenuvils ;) Įdomu bus sužinot, kaip sekėsi…
Kaip tik ieškojau kažko labai „šokoladiško“!Bus išbandyta:)))
Sveikinimai su ta „vienerių metų taure“ :) Kad ir toliau į ją kapsėtų tokie gėriai!
Vija, sėkmės išbandant! Paskui pasidalinkit įspūdžiais… Ir dėkui už sveikinimus :)