Mėlynių uogienė su mėtomis
Kol dar yra mėlynių, skubu dalintis receptu. Mėlynės su mėtomis – nuostabus duetas iš švelnaus mėlynių skonio ir mėtinės gaivos. Žiemai atėjus stiklainiai ištuštėja nespėjus gerai paragauti. Sode mėtos išsikerojusios plantacijos masteliais, tad stengiuosi kuo daugiau jų šviežių (žiemai, aišku, prisidžioviname gardžiai arbatai) naudoti įvairiuose patiekaluose. Receptą koregavau pagal savo skonį ir toliau pateikiu bazinį produktų kiekį. Labai skani uogienė!
Mėlynių uogienei su mėtomis reikės:
-
1 kg mėlynių
-
700-800 g cukraus
-
250 g citrinų sulčių (≈ 4 citrinų)
-
3 šakelių šviežių mėtų
Mėlynes nuplauname, ir suberiame į didelį nerūdijantį puodą, supilame cukrų. Išspaudžiame citrinų sultis ir supilame ant uogų. Užkaičiame ant vidutinės ugnies ir nuolat maišome, kol ištirps cukrus ir išsiskirs uogų sultys.
Kai uogos subliukš ir suminkštės, nustojame maišyti ir taip paverdame 2 minutes. Tada padidiname ugnį ir nuolat maišant verdame 15-20 minučių. Nugriebiame atsiradusias putas. Uogienė gali bet kada „išbėgti”, todėl visąlaik maišome ir, jei reikia, reguliuojame liepsną.
Kai uogienė ims tirštėti, ugnį sumažiname ir verdame dar 10 minučių. Kol uogienė verda, šaldiklyje atšaldome metalinį šaukštą. Jį naudosim patikrinti, ar uogienė jau reikiamo tirštumo. Taigi ant atšalusio šaukšto užpilame uogienės ir 3-4 min. dedame į šaldytuvą. Ištraukus ir palenkus šaukštą, uogienė turėtų būt sustingusi. Jei ne, teks pavirti ilgiau.
Išvirusią uogienę nukaičiam. Dabar metas įdėti šviežių mėtų šakeles. Palaikom jas 3 minutes, išmaišom ir paragaujam. Ataušusios uogienės ir mėtų skonis bus švelnesnis. Jei reikia, mėtas palaikome ilgiau, po to išimame lauk. Uogienę supilame į sterilizuotus stiklainius, užsukame dangtelius ir pastatome „aukštyn kojomis”, kol šiek tiek pravės. Laikome sausoje, vėsioje vietoje, kaip ir visas uogienes. Skanaus :)
Pagal vieną iš à la Alison receptų
O tai kada tas metas sudet nesuprantu? . Uogiene su metom, o gamybos procese jos net neminimos
Jolita, parašyta, kada metas sudėti – išvirus uogienę.
ar su pektinu galima maišyti? Gal dvigubai mažiau reikėtų cukraus ir trumpai virti?
Algi, pektino tikrai galima įdėti (kartais aš irgi taip uogienes verdu), tada uogienė žymiai greičiau sutirštės. Cukraus tada geriausia dėti pagal skonį, juk mėlynės nėra rūgščios, bet turi vos juntamo kartumėlio, o gerokai sumažinus cukraus kiekį, jis gali šiek tiek jaustis. Užvirus braškėms su cukrumi, sudedam pektiną, išmaišom, paverdam, kol susidaro putos, tada jas nugriebiam ir uogienę paverdam dar maždaug 5-10 minučių. Dėl trumpesnio virimo uogienės spalva bus skaistesnė.
Smagus palinkejimas! ;) Aciu :) Tik butent del jo as su melynemis nedraugauju :)
O visai be reikalo, Vilma, tokios geros uogos atsisakai, juk šypsena pašviesinama ;)
O metas tik palaikius uztektinai lieka aromato? As gal isdrisciau jas palikt susmulkintas :)
Vilma, mėtų aromatas lieka švelnus, intesyvesnis būna skonis. O palikt mėtų uogienėje nesiūlyčiau, juk galima įdėti daugiau šakelių, jei labai mėgsti mėtas, arba palaikyti jas ilgiau, kol paragavus bus norimo skonio. Linkiu gardžios uogienės ir mėlynos šypsenos :)