Raudonųjų serbentų džemas
Puikus, nesunkiai paruošiamas raudonųjų serbentų džemas tiems, kas mėgsta rūgštesnes, gaivesnes uogienes. David Lebovitz gražiai papasakojo apie šį prancūzišką receptą. Smagu žinot, kad nuo mūsų lietuviško jis nė trupučio nesiskiria :) Receptas geras tuo, kad jį galima pritaikyt pagal turimą serbentų kiekį, po lygiai imant uogų ir cukraus (cukraus kiekį visada šiek tiek sumažinu). Toliau pateikiu bazinį receptą, o patį džemą labai rekomenduoju!
Raudonųjų serbentų džemui reikės:
-
1 kg raudonųjų serbentų
-
1 kg cukraus *
-
vandens
-
1 v.š. likerio ar brendžio (nebūtina)
* – jei patinka rūgščiau, pakaks 800 g cukraus
Raudonuosius serbentus nuplaunam, suberiam į didelį puodą ir įpilam tiek vandens, kad padengtų to puodo dugną. Daugiau nereikia. Puodą užkaičiam ir vis maišydami pavirinam uogas, kol suminkštės ir subliukš. Tuomet nukaičiam nuo ugnies ir sutrinam per sietelį arba išspaudžiam specialiu prietaisu uogoms spausti, kad neliktų nei šakelių, nei sėklyčių.
Dabar pasveriam gryną tyrelę – tiek pat (arba šiek tiek mažiau) reikės berti cukraus. Į puodą supilam raudonųjų serbentų tyrelę, cukrų, viską išmaišom ir užkaičiam ant vidutinės ugnies. Maišome, kol cukrus ištirps ir ims virti. Užvirusią masę 5 min. paliekame virti nemaišant, o po to išjungiame ugnį ir nugriebiame susidariusias putas. Jei norisi, galima įpilti šaukštą likerio ar brendžio, bet nebūtina. Paruoštą džemą supilame į sterilizuotus stiklainius, gerai užsukame ir apvertę „aukštyn kojomis” pastatome, kad praauštų. Skanaus :)
Pagal David Lebovitz
good
jo, dariau ir tokius:) cukraus dejau 200 gr. maziau nei buvo sulciu ir baigiant virti (kai jau pradejo sultys tirsteti) – maktelejau 3 saukstus brendzio. Labai patiko! Drebuciuose brendzio skonio neliko, bet tas galutinis drebuciu skonis- toks ypatingas, nemoku paaiskint, tikrai pagerina skoni. Net mano mazylis siuos drebucius ivertina labai gerai:)
Puiku, Lina, taip ir maniau, kad receptas gana paplitęs, juk mamos ir močiutės virdavo… :) Šitą džemą verdu kasmet, tik ne visada pilu brendžio (vieną savo medinį uogienių virimo šaukštą) arba tik į pusę kiekio, kad būtų dvejopas pasirinkimas.