Keksas su avietėmis ir mėlynėmis

Norėjosi gardaus kepinio su šviežiomis uogomis. Šaltinyje tai yra keksiukų receptas, bet šįkart kepiau didelį keksą. Nesitikėjau, kad išeis toks geras :) Šviežios uogos čia „groja” pirmu smuiku. Minkštas, purus, drėgnas, daug uogų – mums labai patiko, bus vienas mėgiamiausių keksų.

Aviečių – mėlynių keksui reikės:

  • 100 g sviesto (margarino)
  • 200 g grietinės
  • 1 kiaušinio
  • 2 stiklinių miltų
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 180 g cukraus
  • 1/2 stiklinės aviečių
  • 1/2 stiklinės mėlynių

Viename inde sumaišome kambario temperatūros sviestą/margariną (asmeniškai man kepiniai skanesni su sviestu), grietinę (aš dėjau 250 g) ir kiaušinį. Kitame inde sumaišome miltus, cukrų, kepimo miltelius. Tada sumaišome abiejų indų turinį. Tešlą padaliname pusiau. Į vieną dalį įmaišome avietes, į kitą – mėlynes.

Pasiruošiame kepimo skardą (naudojau 21 cm skersmens atsegamą formą su kiauryme) – ištepame sviestu ir pabarstome maltais duonos džiūvėsėliais arba miltais. Žinoma, galima kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi ir nereikės džiūvėsėlių barstyt. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C.

Tešlą į paruoštą skardą galima pilti pakaitomis ar sluoksniais. Aš norėjau „dvigubo” kekso ir dariau taip: iš pradžių šiek tiek pakreipus skardą į šoną  pyliau avietinę tešlą, kad užsipildytų pusė kepimo skardos, paskui – likusia tešla užpildžiau kitą pusę skardos (tokiu būdu iškepusį keksą galima atpjauti ir valgyti iš avietinio arba mėlyninio šono). Pagal receptą keksiukus reiktų kepti 15-20 min., o didelis keksas man kepė maždaug 50 minučių. Būtinai patikriname mediniu smeigtuku, ar neapsivelia tešla.

Iškepusį keksą atvėsiname kepimo skardoje. Išėmus, jei norisi, pabarstome miltiniu cukrumi. Skanaus :)

Adaptuota iš žurnalo „Moters savaitgalio virtuvė” 2009 m., Nr. 7.

Print Friendly, PDF & Email