Keksas su avietėmis ir mėlynėmis
Norėjosi gardaus kepinio su šviežiomis uogomis. Šaltinyje tai yra keksiukų receptas, bet šįkart kepiau didelį keksą. Nesitikėjau, kad išeis toks geras :) Šviežios uogos čia „groja” pirmu smuiku. Minkštas, purus, drėgnas, daug uogų – mums labai patiko, bus vienas mėgiamiausių keksų.
Aviečių – mėlynių keksui reikės:
-
100 g sviesto (margarino)
-
200 g grietinės
-
1 kiaušinio
-
2 stiklinių miltų
-
1,5 a.š. kepimo miltelių
-
180 g cukraus
-
1/2 stiklinės aviečių
-
1/2 stiklinės mėlynių
Viename inde sumaišome kambario temperatūros sviestą/margariną (asmeniškai man kepiniai skanesni su sviestu), grietinę (aš dėjau 250 g) ir kiaušinį. Kitame inde sumaišome miltus, cukrų, kepimo miltelius. Tada sumaišome abiejų indų turinį. Tešlą padaliname pusiau. Į vieną dalį įmaišome avietes, į kitą – mėlynes.
Pasiruošiame kepimo skardą (naudojau 21 cm skersmens atsegamą formą su kiauryme) – ištepame sviestu ir pabarstome maltais duonos džiūvėsėliais arba miltais. Žinoma, galima kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi ir nereikės džiūvėsėlių barstyt. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C.
Tešlą į paruoštą skardą galima pilti pakaitomis ar sluoksniais. Aš norėjau „dvigubo” kekso ir dariau taip: iš pradžių šiek tiek pakreipus skardą į šoną pyliau avietinę tešlą, kad užsipildytų pusė kepimo skardos, paskui – likusia tešla užpildžiau kitą pusę skardos (tokiu būdu iškepusį keksą galima atpjauti ir valgyti iš avietinio arba mėlyninio šono). Pagal receptą keksiukus reiktų kepti 15-20 min., o didelis keksas man kepė maždaug 50 minučių. Būtinai patikriname mediniu smeigtuku, ar neapsivelia tešla.
Iškepusį keksą atvėsiname kepimo skardoje. Išėmus, jei norisi, pabarstome miltiniu cukrumi. Skanaus :)
Adaptuota iš žurnalo „Moters savaitgalio virtuvė” 2009 m., Nr. 7.