Braunis su riešutų sviestu (Brownie)

Stipriai kakavinis, koks ir turi būt šios rūšies pyragas, su riešutų sviesto, medaus ir kokosų įdaru. Sveikuoliškumo gaidelę jam suteikia speltos miltai ir nerafinuotas kokosų aliejus. Sotus, be abejo saldus, saikingai drėgnas, skanus braunis. Patiks smaližiams ir riešutų sviesto mėgėjams. Receptą mažumėlę koregavau ir toliau aprašiau taip, kaip gaminau.

Braunio įdarui reikės:

  • 250 g žemės riešutų sviesto
  • 100 g medaus
  • 55 g minkšto nerafinuoto kokosų aliejaus (arba minkšto sviesto)

Braunio pagrindui reikės:

  • 120 g neutralaus skonio aliejaus (pvz., vynuogių kauliukų)
  • 220 g cukraus
  • 3 kiaušinių (kambario temperatūros)
  • 2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 80 g tamsios kepinių kakavos
  • 100 g speltos miltų (arba viso grūdo miltų)
  • 1/4 a.š. druskos

Pasiruošiam 20 x 20 cm (naudojau 17 x 23 cm) kepimo skardelę – įklojam kepimo popieriaus. Orkaitę įkaitiname iki 175 °C.

Įdarui skirtus produktus gerai išmaišome iki vientisos masės ir dedame į šaldytuvą. O tuo tarpu pasiruošiame pyrago tešlą.

Ruošiant pagrindo tešlą, į didelį dubenį supilame aliejų su cukrumi ir išsukame. Po vieną įmušam kiaušinius, po kiekvieno išsukam masę.

Kitame inde sumaišom speltos miltus, druską ir kakavą. Šį sausą mišinį supilam į didįjį dubenį ir išmaišom. Maišome tik tol, kol neliks sausų miltų.

Į paruoštą kepimo skardą pilame pusę tešlos, gražiai paskleidžiam. Iš šaldytuvo išimam spėjusią sustingti įdaro masę ir šaukštu po mažą gabaliuką išdėliojame ant viršaus. Įdarą stengiamės paskirstyti kuo lygiau. Tada užpilam likusią tešlos dalį ir vėl kruopščiai paskleidžiam ant viršaus.

Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug 20-30 min. (maniškis kepė pusvalandį, bet priklauso nuo orkaitės), kol pyrago viršus sutvirtės, bet atrodys vos vos neiškepęs, kiek lipnus. Perkepti negerai.

Iškepusį braunį pusvalandį aušiname kepimo skardoje, paskui išimam ir perkeliam ant grotelių, kad visiškai atauštų. Atvėsusį pyragą supjaustome gabaliukais. Galima užpilti lydyto šokolado ant viršaus, jei norisi. Skanaus :)

Adaptuota pagal Texanerin Baking