Žuvies sevičė (Ceviche)
Gabaliukas Pietų Amerikos skonio. Ceviche, Seviche, Cebiche – rašoma ir tariamai keleriopai. Pasakojama, kad kadaise į Peru atvykę anglakalbiai pamatę pakrantėje žvejus, valgančius ką tik sužvejotą žalią žuvį su citrinomis ir druska, tarė: „See the beach.” Vietiniams gyventojams sudėtinga buvo atkartot svetimšalių kalbą ir jie ištarė savaip: „Ceviche” :) Šio patiekalo variantai kiekvienoje Lotynų Amerikos šalyje skirasi savais niuansais, tam tikrais pagardais. Jūros gėrybės ruošiamos senoviniu būdu – ne ant ugnies, o marinuojamos citrinų sultyse arba acte. Sevičė valgoma kaip užkandis ar pagrindinis patiekalas. Šita sevičės versija – iš Ekvadoro – skiriasi tuo, kad žuvis vos vos apverdama mažame vandens kiekyje. Svarbiausia (kaip ir kituose patiekaluose su jūros produktais), kad vartojama žuvis būtų kuo šviežesnė. Idealu – ką tik sugauta. Šiam patiekalui produktų reikia visai nedaug, o valgis tikrai sotus, mat žuvies skonį čia puikiai papildo migdolų riešutai. Labai patiko!!
Žuvies sevičei reikės:
- 200 g jūros žuvies filė
- druskos pagal skonį
- 2 v.š. baltojo vyno acto (arba žaliųjų citrinų sulčių)
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- raudonųjų paprikų miltelių
- poros laurų lapelių
- 1 a.š. pomidorų pastos
- 1 a.š. cukraus
- 1 nemažo svogūno
- 50 g migdolų riešutų (be luobelių)
- 1 v.š. sviesto
Žuvies filė supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Į keptuvę įpilame truputėlį vandens, įberiame druskos ir sudedame žuvies gabaliukus. Pakaitiname 3-4 min.
Marinatui prikaistuvyje sumaišome alyvuogių aliejų su vyno actu arba žaliųjų citrinų sultimis (su žaliųjų citrinų siltimis marinatas bus švelnesnio skonio). Įberiame žiupsnelį druskos ir pagal skonį juodųjų pipirų, paprikos miltelių, įmetame laurų lapelius. Įdedame pomidorų pastos, įberiame cukraus, viską gerai išmaišome ir dedame ant ugnies. Užvirusį marinatą nukaičiame ir ataušiname.
Kuo plonesniais žiedais supjaustome svogūną (naudoju šalotinį, jis švelnesnis). Į ataušusį marinatą sudedame žuvies gabaliukus, pjaustytus svogūnus, laurų lapelius ir atsargiai pamaišom. Indą uždengiame ir dedame į šaldytuvą bent 8 valandoms (dažniausiai marinuoju per naktį).
Prieš patiekiant pasiruošiame migdolus. Pirmiausia juos nuplikom verdančiu vandeniu, palaikom jame 5 min., tada nusunkiam, nuimam luobeles ir sukapojam (smulkiau ar stambiau, kaip norisi). Po to keptuvėje ištirpinam šaukštą sviesto ir pakepinam smulkintus migdolus. Lėkštėje ant žuvies uždedame svogūnų iš marinato ir užbarstome kepintų migdolų. Skanaus :)
Recepto šaltinis: žurnalas „Приготовь” Nr. 5, 2012 m.