Marcipanų ir abrikosų pyragas

Parduotuvėse „užderėjo” šviežių abrikosų, kurių laukiau specialiai – vėl kepiau šį puikų pyragą su marcipanais. Trapus ir tuo pačiu drėgnokas, ne per saldus, su gaivia abrikosų rūgštele. Patiko jis visiems ragavusiems, t.y. namiškiams, draugams ir bendradarbiams :) Kepiau jau ne vieną kartą, su viso grūdo ruginiais miltais ir tik su kvietiniais. Abiem atvejais – gardu, nors man asmeniškai variantas su ruginiais miltais labiau patinka. Vienas mėgiamiausių pyragų.

18 cm skersmens kepimo formos pyragui reikės:

  • 175 g sviesto
  • 175 g minkštos marcipaninės masės
  • 50 g rudojo cukraus
  • 55 g viso grūdo ruginių miltų
  • 50 g kvietinių miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. migdolų ekstrakto
  • 4 kiaušinių
  • 8 prinokusių abrikosų

Ugniai atspariame dubenyje ištirpiname sviestą ir šiek tiek ataušiname. Suberiame cukrų, sudedame marcipaninę masę ir gera išmaišome mediniu šaukštu arba suplakame plaktuvu.

Įmušame kiaušinius (po kiekvieno išmaišome/suplakame). Supilame migdolų ekstraktą, išmaišome.

Suberiame su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir išsukame iki vientisos masės.

Orkaitę įkaitiname iki 175 °C.

Kepimo formos dugną ir kraštus patepame sviestu ir padengiame kepimo popieriumi.

Nuplautus ir be kauliukų abrikosus supjaustome ketvirčiais ir išdeliojame kepimo formoje. Supilame paruoštą tešlą ir šauname kepti 50 min.

Po 20-30 min. patikriname, ar pyrago viršus nepradėjo pernelyg rusti. Jei reikia, pridengiame folija. Ar iškepęs, tikriname mediniu smeigtuku. Pyragą ataušiname kepimo formoje ir tik paskui išimame. Atvėsusį galima pabarstyti cukraus pudra. Skanaus :)

Recepto šaltinis: Duonos ir žaidimų