Grietininis rabarbarų pyragas
Šiuolaikinės australų virtuvės desertas – šefės Belinda Jeffery receptas. Labai kvapnus, įdomaus, beveik meduolinio skonio, nekasdieniškas pyragas su rabarbarais ir traškia migdoline plutele. Cukraus kiekį, kaip visada, mažinau, o toliau pateikiu originalų receptą.
Produktų kiekis skirtas 26 cm skersmens formai, aš kepiau 21 cm skersmens atsegamoje formoje.
-
350 g miltų
-
2 a.š. kepimo miltelių
-
1/2 a.š. druskos
-
2 a.š. cinamono
-
1/4 a.š. tarkuoto muskato
-
60 g minkšto sviesto
-
330 g rudojo cukraus *
-
1 didelio kiaušinio
-
3 a.š. vanilės ekstrakto **
-
240 g grietinės
-
440 g rabarbarų
-
110 g smulkaus cukraus ***
-
25 g migdolų drožlių
* – naudojau 220 g melasos cukraus, kuris pyragui suteikė puikų aromatą ir gražią rudą spalvą;
** – pyliau tik 2 a.š. vanilės ekstrakto ir tikrai užteko;
*** – toks kiekis pasirodė per didelis, todėl ėmiau tik 60 g; galima naudoti ir cukraus pudrą, bet norėjosi įdomesnio varianto su kristatėliais, tad užbėriau paprasto cukraus.
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kepimo formos dugną ir kraštus išklojame geru kepimo popieriumi (prie kurio nekimba kepiniai).
Dubenyje sumaišome išsijotus miltus, druską, kepimo miltelius, muskato riešutą ir pusantro šaukštelio cinamono (pusę šaukštelio pasiliekam).
Kitame dideliam dubeny išplakam (išsukam mediniu šaukštu) minkštą sviestą su ruduoju cukrumi, kol masė pasidarys lyg šlapias smėlis. Įmušam kiaušinį ir vėl plakam/maišom iki purios masės, kad neliktų sušokusio cukraus gabaliukų. Supilam grietinę su vanilės ekstraktu ir išplakam/išmaišom iki vienalytės masės. Po truputį supilame miltų mišinį ir išmaišome.
Rabarbarus nulupam ir supjaustom maždaug 1 cm dydžio gabaliukais, suberiam į tešlą ir gerai išmaišome. Dabar pyrago tešlą sukrečiame į paruoštą kepimo formą, viršų apibarstome migdolų drožlėmis, užberiam cukrų ir likusį pusę šaukštelio cinamono. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug 1 val. 10 min. (man užtruko 15 min. ilgiau, nes mažesnėj kepimo formoj pyragas storesnis). Geriausia, žinoma, patikrinti mediniu iešmeliu, ar neapsivelia tešla.
Iškepusį pyragą galima valgyti lyg pudingą, kabinant šaukštu, su ledais. O visiškai ataušęs, pavyzdžiui, kitą dieną jis būna dar skanesnis ir puikiai tinka prie kavos. Taigi iškepusį pyragą iš pradžių aušiname kepimo formoje 15 min. Po to nuimame formos kraštus ir aušiname ant grotelių. Vėsdamas pyragas tvirtėja, tad vėliau bus žymiai lengviau jį perkelti ir pjaustyti. Skanaus :)
Recepto šaltinis: Kitchen Wench
Sveiki!
Dekui uz si puiku recepta! Vasara norejau pagaminti ka nors su sezoninemis gerybemis, o tuo metu kaip tik buvo rabarbaru. Internete ieskojau recepto ir butent jusu pateiktasis mane labiausiai sudomino. As pati ne saldumynu megeja ir kepti pyragus taip pat nera mano megstamas uzsiemimas, bet sis pyragas nustebino net mane. Kepiau ji visa vasara viesbucio sveciams Norvegijoje, kur as dirbu, ir sulaukiau daugybes pagyrimu.
Dalia
Labai ačiu, Dalia, kad pasidalinot gražiais įspūdžiais ir geru žodžiu paminėjot pyragą. Be galo smagu skaityt, kai žmonėms savo pačių rankomis gaminti patiekalai džiaugsmo ir gerų emocijų suteikia. Gal gausūs pagyrimai įkvėps dažniau su pyragais „draugauti“? ;) Sėkmės jums ir toliau visuose darbuose! ( įdomu, kaip sekasi ir ką darbuojatės Norvegijoj?)
Nesu valgių gaminimo meistrė, bet šitą pyragą kepiau jau 3 kartus. Super, turtingo skonio, ačiū už receptą.
Vaiva, į sveikatą. Džiugu skaityt, kad patiko ir nepatingėjot atsiliepimą parašyt. O meistrais niekas negimsta, reikia nenustot gaminti ir įgūdžiai tik gerės :)
Labai skanus ir kartu labai paprastai pagaminamas pyragas – super!
Labai aciu uz receptuka
Kristute, į sveikatą, labai smagu, kad pyragas patiko! Ir džiugu naujų lankytojų sulaukti :)
Dar nieko nekepiau iš rabarbarų šiemet. Reikia nepavėluoti
Indre, tikrai jau sezonas į pabaigą, siūlau griebt rabarbarus už „ausų“ ;)