Grietininis rabarbarų pyragas

Šiuolaikinės australų virtuvės desertas – šefės Belinda Jeffery receptas. Labai kvapnus, įdomaus, beveik meduolinio skonio, nekasdieniškas pyragas su rabarbarais ir traškia migdoline plutele. Cukraus kiekį, kaip visada, mažinau, o toliau pateikiu originalų receptą.

Produktų kiekis skirtas 26 cm skersmens formai, aš kepiau 21 cm skersmens atsegamoje formoje.

  • 350 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 2 a.š. cinamono
  • 1/4 a.š. tarkuoto muskato
  • 60 g minkšto sviesto
  • 330 g rudojo cukraus *
  • 1 didelio kiaušinio
  • 3 a.š. vanilės ekstrakto **
  • 240 g grietinės
  • 440 g rabarbarų
  • 110 g smulkaus cukraus ***
  • 25 g migdolų drožlių

* – naudojau 220 g melasos cukraus, kuris pyragui suteikė puikų aromatą ir gražią rudą spalvą;

** – pyliau tik 2 a.š. vanilės ekstrakto ir tikrai užteko;

*** – toks kiekis pasirodė per didelis, todėl ėmiau tik 60 g; galima naudoti ir cukraus pudrą, bet norėjosi įdomesnio varianto su kristatėliais, tad užbėriau paprasto cukraus.

Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kepimo formos dugną ir kraštus išklojame geru kepimo popieriumi (prie kurio nekimba kepiniai).

Dubenyje sumaišome išsijotus miltus, druską, kepimo miltelius, muskato riešutą ir pusantro šaukštelio cinamono (pusę šaukštelio pasiliekam).

Kitame dideliam dubeny išplakam (išsukam mediniu šaukštu) minkštą sviestą su ruduoju cukrumi, kol masė pasidarys lyg šlapias smėlis. Įmušam kiaušinį ir vėl plakam/maišom iki purios masės, kad neliktų sušokusio cukraus gabaliukų. Supilam grietinę su vanilės ekstraktu ir išplakam/išmaišom iki vienalytės masės. Po truputį supilame miltų mišinį ir išmaišome.

Rabarbarus nulupam ir supjaustom maždaug 1 cm dydžio gabaliukais, suberiam į tešlą ir gerai išmaišome. Dabar pyrago tešlą sukrečiame į paruoštą kepimo formą, viršų apibarstome migdolų drožlėmis, užberiam cukrų ir likusį pusę šaukštelio cinamono. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug 1 val. 10 min. (man užtruko 15 min. ilgiau, nes mažesnėj kepimo formoj pyragas storesnis). Geriausia, žinoma, patikrinti mediniu iešmeliu, ar neapsivelia tešla.

Iškepusį pyragą galima valgyti lyg pudingą, kabinant šaukštu, su ledais. O visiškai ataušęs, pavyzdžiui, kitą dieną jis būna dar skanesnis ir puikiai tinka prie kavos. Taigi iškepusį pyragą iš pradžių aušiname kepimo formoje 15 min. Po to nuimame formos kraštus ir aušiname ant grotelių. Vėsdamas pyragas tvirtėja, tad vėliau bus žymiai lengviau jį perkelti ir pjaustyti. Skanaus :)

Recepto šaltinis: Kitchen Wench