Riz aux pommes meringuées – ryžių apkepas su obuoliais ir morengine „karūna”
Pristatau savo mėgiamą desertą, tinkamą visiems metų laikams, net ir vėsesnę vasaros dieną galima juo pasimėgauti. Patiekalas klasikinis prancūziškas. Lietuviškai – apkepas, toks smarkiai pagerintas, mat su gardžiu obuolių sluoksneliu ir morenginiu viršumi. Gana sotus (juk ryžių pagrindas), todėl dažniausiai porcijas ir cukraus kiekį mažinu.
Mums reikės:
- 200 g ryžių
- 3/4 litro pieno
- 1 pakelio vanilinio cukraus (arba 1 vanilės ankšties)
- 3 didelių obuolių (rūgštesnių)
- 50 g sviesto
- 150 g cukraus (nesmaližiams užteks 120-140 g)
- 2 kiaušinių
- 2 v.š. konjako (brendžio)
- žiupsnio druskos
Ryžius (dažniausiai naudoju apvaliuosius, bet, žinoma, tiks ir ilgagrūdžiai) gerai nuplauname šaltu vandeniu ir 5 min. apverdame dideliame kiekyje vandens. Nusunkiame.
Puode užviriname pieną su cukrumi (1-2 v.š.) ir žiupsneliu druskos, sudedame ryžius. Verdame ant labai silpnos ugnies 30-35 min., kol ryžiai sugers beveik visą pieną. Vis pamaišome, kad nekibtų prie puodo dugno, o viršuje nesusidarytų plėvelė (jei susidaro, iškart nugriebiame).
Obuolius nulupame, supjaustome nedideliais griežinėliais ir pabarstome 1 šaukštu cukraus.
Keptuvėje arba prikaistuvyje įkaitiname 30 g sviesto ir 10 min. kepiname obuolius su cukrumi. Baigiant kepti apšlakstome konjaku.
Ryžius nuimame nuo ugnies, įdedame 6 v.š. (aš visada dedu 4 v.š.) cukraus, vanilinį cukrų (arba išskobtą vanilės ankšties gėrį), 1 v.š. sviesto, 2 trynius ir viską gerai išmaišome. Masę sukrečiame į kepimo formą arba karščiui atsparų indą, o ant viršaus sudedame apkeptus obuolius.
Baltymus standžiai išplakame su žiupsneliu druskos. Baigiant plakti įberiame 2 v.š. cukraus. Išplaktus baltymus sukrečiame ant obuolių (viršaus nelyginame). Kepame karštoje orkaitėje maždaug 5 min., kol baltymai sutvirtės.
Patiekiame šiltą, kai vos pravėsta. Galima dėti ir daugiau išplaktų baltymų, bet man visada užtenka nurodyto kiekio. Tokiu pat būdu galima iškepti ryžių desertą su kriaušėmis ar bananais (tik reikia nepamiršti sumažinti cukraus kiekį). Skanaus :)
Šaltinis: B.Buczma, B.Bonik „Prancūzų virtuvė šiokiadieniams ir šventėms”, 1994 m.
Super!!! Siandien isbandziau, gavosi nerealiai:)) yummmyyyyyy!!
Greta, labai smagu, kad šitaip patiko :)
patinka man prancuziska virtuve, o ypac tokie komforto patiekaleliai/desertai…:) issisaugojau recepta, aciu:)
Ugne, į sveikatą, kad tik mačytų, kaip sakoma! :) Labai teisingai pastebėta, kad patiekalas nėra sudėtingas (tik tiek, kad ryžių košės virimas daugiau dėmesio reikalauja), bet jaukus, naminis toks… Jei išmėginsit, parašykit :)
turėtų būti skanu…
Siuline, jei mėgstat tokius ingredientus, tai tikrai patiktų… Malonu, kad užsukot :)