Makaronai su Savojos kopūstu ir ančiuviais

Šis, galima sakyt, naminis pikantiškas makaronų patiekalas su Savojos kopūstu, ančiuviais ir traškiais duonos trupiniais – gardus savo paprastumu. Ruošiamas su linguine arba spaghetti rūšies makaronais. Patiekalas skalsus ir jo gaunasi daug, todėl 3-4 ne super išalkusių asmenų stalui užteks ir pusės toliau nurodytų produktų kiekio.

Šiam patiekalui reikės:

  • 400 g linguine arba spaghetti makaronų
  • 1 mažo Savojos kopūsto
  • 4 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 5 česnako skiltelių
  • 50 g konservuotų ančiuvių aliejuje
  • gero žiupsnio smulkintų džiovintų aitriųjų (čili) pipirų *

* – atsargiai su čili, jei aštriai nemėgstat, berkit tik vos vos (be sėklyčių) arba atsisakykit jų, nes užteks ir juodųjų pipirų

Traškiems trupiniams reikės:

  • 1-2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 50 g šviežios baltos duonos trupinių (2 riekių duonos)
  • 4 v.š. smulkintų petražolių
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 2 v.š. tarkuoto pekorino ar parmezano (tiks ir mūsiškis „Džiugas”) sūrio

Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje. Neperverdame, kad būtų, kaip sakoma, al dente (tvirti, bet nekieti).

Savojos kopūstą supjaustome maždaug 1 cm dydžio gabaliukais. Prieš baigiant virti makaronus, suberiam prie jų pjaustytus kopūstus ir paverdam apie 4 minutes. Makaronus su kopūstais nusunkiam ir pasiliekam 150 ml nuoviro.

Mažam prikaistuvy įkaitinam aliejų ir suberiam stambiai pjaustytus česnakus. Vis maišant pakaitinam juos, kol įgaus gelsvą spalvą ir šakute išgriebiam ant lėkštutės. Svarbu, kad česnakai neparuduotų, tad nelaikom jų per ilgai, antraip sugadins aliejaus skonį.

Į česnakinį aliejų sudedam ančiuvius, pakaitinam 1-2 min. ir šakute sutrinam. Atsargiai įpilam 150 ml vandens, kuriame virė makaronai su kopūstais. Išmaišom ir šiek tiek pavirinam ant mažos ugnies.

Trupiniams pasiruošiame baltos duonos – tiesiog pirštais sutrupinam 2 riekes (aš naudojau batoną). Keptuvėje įkaitinam aliejų, suberiam trupinius ir nuolat maišydami apskrudinam – maždaug 5 minutes. Suberiam smulkiai kapotas petražoles ir tarkuotą sūrį. Viską gerai išmaišome.

Nusunktus makaronus sukrečiam į didelį dubenį, užpilam ančiuvių padažą, suberiam česnakus, smulkintus džiovintus čili pipirus, pagardinam juodaisiais pipirais. Viską labai gerai išmaišom, suberiam duonos trupinius, dar lengvai pamaišom ir išdėliojam į lėkštes. Ant patiekalo dar galima užberti šiek tiek tarkuoto sūrio. Prie šių spagečių pasiimam mėgstamo vyno taurę – skanaus :)

Šaltinis: BBC Good Food