Medaus tortas

Klasikinis Medaus tortas

Manau, kad visi puikiai žino ir daugelis mėgsta šį tortą. Šeimos šventei  parinkau  variantą iš AJ receptų, mat jau esu dariusi puikų šios autorės Sluoksniuotą medaus tortą, o ir šitas, klasikinis, visiems valgiusiems labai patiko. Todėl drąsiai rekomenduoju.

Receptas skirtas 24-26 cm skersmens torto formai. Maniškis buvo 21 cm skersmens.

Torto lakštams reikės:

  • 100 g sviesto
  • 1 nepilnos stiklinės cukraus *
  • 2 v.š. medaus
  • 1 a.š. sodos ir 2 a.š. acto
  • 4 stiklinių miltų *
  • 2 kiaušinių

* –  matavimui naudojama 200 ml talpos stiklinė

Torto kremui reikės:

  • 1 litro grietinės (30 %)
  • 5 v.š. cukraus pudros
  • 5 v.š. šviežiai spaustų citrinų sulčių *
  • 1,5 v.š. želatinos
  • 60 ml vandens

* – aš sulčių kiekį padidinau, nes toks buvo pageidavimas, tad renkamės pagal skonį…

Ruošiant lakštų tešlą, į ugniai atsparų dubenį beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Dubenį statome virš garų vonelės ir mediniu šaukštu nuolat maišydami kaitiname, kol cukrus ištirps. Atidedame į šalį, kad pravėstų ir vėliau nesutrauktų kiaušinių, bet ir neatšaldome visiškai, nes masė turi būti šilta. Išplakame kiaušinius ir supilame į praaušusią medaus masę. Gerai viską išmaišome. Actu nugesiname sodą (į didelį medinį šaukštą beriame sodą, užpilame acto ir greit viską išmaišome suputojus) ir iškart supylus į tešlą viską gerai išmaišome. Suberiame 3 stiklines miltų ir išminkome tešlą. Ant stalviršio beriame 1 stiklinę miltų ir ant jų išverčiame tešlą. Minkome, kol nebelips prie rankų. Kaip rašo AJ, jei tešlai pakanka miltų, ji laiko savo formą, bet yra minkšta, todėl miltų kiekį reikia taikyti pagal esamą situaciją (pvz., man reikėjo 4,5 stiklinių).

Pasiruošiame 5 (arba mano atveju 6) kepimo popieriaus lapus – apsibrėžiame turimos kepimo formos apskritimus. Orkaitę įkaitiname iki 200 °C.

Kol orkaitė šyla, tešlą padaliname į 5 dalis (aš dalinau į 6). Atskirą gabaliuką iškočiojame ant paruošto kepimo popieriaus šiek tiek už apsibrėžto apskritimo ribų, nes iškepus tuos nelygumus nupjausime ir panaudosime torto trupiniams. Jei tešla limpa, užbarstome šiek tiek miltų. Iškočioti lakštai bus ploni, tačiau kepdami kiek pakils. Iškočiojame visus 5-6 lakštus iš karto. Kepame po vieną įkaitusioje orkaitėje maždaug 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Kepa lakštai tikrai greitai, todėl reikia „budėti”. Ant iškepusio lakšto nieko nelaukiant dedame torto formos dugną ir gražiai apipjauname pakraščiu. Tos „atraižos” bus skirtos tortui „aprengti”.

Ruošiant kremą, želatiną užpilame 60 ml vandens ir paliekame, kad išbrinktų. Grietinę sumaišome su cukraus pudra, citrinų sultimis (kam patinka saldžiau, užteks ir 4 v.š. citrinų sulčių). Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant mažos ugnies, ataušiname, tuomet atsargiai maža srovele supilame į grietinės kremą ir labai gerai išmaišome. Dedame į šaldytuvą, kad masė kiek sutirštėtų ir būtų galima lengviau tepti lakštus.

Tortą surinkinėjame formoje dėdami lakštus ir tepdami ant jų grietininį kremą. Jei puošime tą pačią dieną, tuomet formos kraštus atsegame, nuimame ir aptepame torto šonus bei viršų. Tortą statome į šaldytuvą bent 15 min., kad kremas kiek sustingtų. Jei planuojame puošti kitą dieną, tai šaldytuvan dedame su forma (geriau susistovės), o dalį kremo atidedame arba pasiruošiame aptepimui naujo (kaip dariau aš). Lakštų likučius sutrupiname ir apibarstome visą torto paviršių. Puošiame savo nuožiūra. Tortas skaniausias pastovėjęs šaldytuve per naktį ar net antrą dieną. Neįmantrus, bet ypač gardus tortas!  Skanaus :)

Klasikinis Medaus.tortas

Šaltinis: AJ receptai