Citrininis keksas
Jau kelis metus Velykoms kepu šį citrininį keksą su citrininiu glajumi. Be sviesto, su grietinėle. Purus, lengvas, pavasariškas keksas. Glajus – būtinas :)
Citrininiam keksui reikia:
- 180 g cukraus
- 240 g miltų
- pakelio kepimo miltelių
- 2 a.š. vanilinio cukraus
- kelių lašų citrinų esencijos
- 1 citrinos tarkuotos žievelės
- 4 kiaušinių
- 200 g grietinėlės
- 1 citrinos sulčių
Glajui reikia:
- 4-6 v.š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 4-10 v.š. miltinio cukraus
Miltus išsijojam, sumaišom su kepimo milteliais, cukrumi. Supilam skystus produktus ir viską gerai išmaišome (galima mikseriu). Citrinos sultis supilame paskiausiai ir išsukam tešlą – ji sutirštėja ir pasidaro puri.
Pailgą kekso formą ištepam riebalais ir pabarstom miltais arba maltais džiūvėsių trupiniais. Supilam tešlą ir pašaunam į šaltą orkaitę. Ją palaipsniui įkaitiname iki 160 °C ir kepame 45 min. Patikrinam mediniu krapštuku, ar iškepęs. Keksą atvėsiname ant grotelių.
Pasiruošiame glajų. 4-6 v.š. šviežiai spaustų citrinos sulčių išmaišome su tokiu pat kiekiu miltinio cukraus. Išmaišius, jei glajus labai skystas, dar galime įberti miltinio cukraus. Ataušusio kekso viršų atsargiai subadome mediniu krapštuku ir užpilame glajaus. Palaukiame, kol susigers ir apdžius, tuomet užpilame iš naujo. Taip kartojame, kol sunaudosime visą pasiruoštą glajų. Skanaujame su arbata arba kava :)
Šaltinis: žurnalas „Moters savaitgalio virtuvė“, Nr. 3, 2008 m.
Išbandžiau šį kvepiantį keksą:) Lyg ir viskas su juo buvo gerai, bet mums jis vis dėlto buvo sausokas. Bevalgydami pradėjom galvoti, kuo jį čia labiau padrėkinus, gal kokiu pertepimu:)
Gaby, malonu, kad apsilankėt ir išbandėt keksą! Taip, šis keksas nėra iš šlapiųjų, kurie man pačiai nelabai prie širdies… Glajus čia būtinas, kaip paminėjau įraše. Recepto šaltinis nurodo tik aptepti juo keksą, bet ne kartą kepant įsitikinau, kad subadžius viršų ir sulaisčius skystesniu glajumi, ta rūgštelė ir paskanina labiau, ir sudrėkina (man ji įsigeria maždaug ligi kekso viduriuko), o valgom visada su arbata ar kava, tai būna pats tas :) Gal kitą sykį pamėginkit giliau subadyt keksą ir iš pradžių sulaistykit skystesniu glajumi, kad daugiau įsigertų į vidų, o likusį patirštinkit ir ant viršaus sutepkit. Dėl pertepimo – pirma mintis, kuri ateina į galvą, tai esu darius kekso pertepimą pagal vieną AJ receptuose skelbtą keksą (gal autorė nesupyks, jei nurodysiu jos puslapį, tad pasižiūrėkit va čia: http://aj-receptai.blogspot.com/2011/04/jogurtinis-keksas-su-raudonuju-serbentu.html ). Ten kekso pertepimas yra su uogomis, bet, manau, vietoj jų įpylus keletą šaukštų citrinų sulčių, būtų pats tas su citrininiu keksu. Beje, visai neblogą mintį davėt, gal net reikės pačiai išmėginti ;)
Aha, kadangi citriniai keksai pas mus labai vertinimi, tai butinai isbandysiu ir si receptuka, prie progos. Parasysiu kaip pavyko.
Pas mus kepiniai su citrina irgi vieni mėgiamiausių :) Linkiu, kad ir jums patiktų!
Na as tik dabar pastebejau si receptuka tai ejau issikepti, gavosi dar nezinau kaip, bet atrodo kepant puikiai! Tikiuosi bus skanus…:) O del sausumo tai siaip visi tokie keksai buna sausi tam butinas glajus ir valgant arbata, tada buna tiesiog pasaka:)
Jau bedarant tesla paragavau tai isties skanu!
Ugne, tikiuosi, kad viskas pavyko ir tiko.