Miežinių kruopų kugelis
Šis patiekalas – iš n metų pildomo receptų sąsiuvinio, užrašytas iš kažkokio žurnalo ar knygos dar tuomet kai internetinių tinklaraščių nebuvo. Vertas kugelio receptas. Na taip, gal žodį „kugelis“ reiktų keisti „plokštainis“? Bet, anot gerbiamos VLKK, jį vartoti visgi galima ;) Šis kugelis ne tarkuotų bulvių, o miežinių kruopų. Taip net įdomiau, gera proga retokai valgomas kruopas prisiminti. Galima į šį patiekalą įdėti keptos ar virtos mėsos. Gana sotu. Mums tikrai patiko.
Reikės tokių produktų:
- 2 stiklinių miežinių kruopų
- 2 morkų
- 4 didesnių kiaušinių
- 1 svogūno
- druskos
- juodųjų pipirų
- žiupsnio džiovintų čiobrelių
- aliejaus
- grietinės
Miežines kruopas išverdame. Atvėsiname.
Orkaitę įkaitiname iki 200 ºC.
Morkas sutarkuojame, svogūnus supjaustome ir viską pakepiname aliejuje. Šiek tiek atvėsiname ir sumaišome su išvirtomis ir su prieskoniais sumaišytomis kruopomis. Jei norisi, įdedame virtos ar keptos mėsytės (aš smulkiai suplėšiau keptą vištieną). Įmušame kiaušinius ir viską gerai išmaišome.
Kepimo skardą ištepame aliejumi, pabarstome džiūvėsėliais ir sukrečiame kruopų masę. Lygiai paskirstome ir paviršių aptepame keliais šaukštais grietinės.
Šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame daugiau kaip pusvalandį* (man kepė 40 min., nes įdėjau ne į tokią karštą orkaitę). Patiekiame su grietine. Skanaus :)
* Reikėtų peiliu/šakute patikrinti, ar kugelis jau iškepęs – sutvirtėjęs ir, jei reikia, kepti ilgiau.
O aš norėčiau pasidalinti su visais čia esančiais virėjais ir p. Dalia savo eksperimentu.
Vakar šeimai viriau gardžią šilkinę miežių košę (taip ir vadinas – šilkinė miežių košė – kam įdomu – ieškoti Gaspadinė.lt) ir kažkaip jos liko dar geras puspuodis. Nesinorėjo valgyt antrą dieną to paties, o mest gaila, tai ieškojau internete, kur galėčiau ją panaudoti.
Akis užkliuvo už šito p.Dalios receptuko, ačiū Jums, ir man kilo idėja.
Ėmiau tą miežių košę ir sumaišiau maždaug lygia dalimi su smulkiais žalių bulvių tarkiais. Masę užplikiau verdančiu pienu ir jame tirpintu sviestu, įplakiau vieną kiaušinį, prieskonių, keletą saujų rūkyto kumpelio ir į orkaitę. 200C, 50min. Gavosi puikus, purus kugelis, kuriame beveik nesijaučia miežių.
Valgom, ausys linksta! Mano šeima rekomenduoja ;)
Jurga, ačiū už pasidalinimą vykusiu eksperimentu. Iš bendradarbių žinau, kad sovietmečiu tokį kugelį kepdavo būtent su bulvių tarkiais – maskuodavo miežių skonį :) Jūsų šeimos rekomendacija pasinaudosiu ir aš, ir, tikiu, kiti čia paskaitantys. Gera skaityt tokį pozityvų Jūsų komentarą naujiems metams prasidėjus :)
Susigundžiusi kepiau ir aš. Bet šito patiekalo nepavadinčiau nei apkepu, nei kugeliu, o tiesiog kepta miežinių kruopų koše. Bent jau paragavus toks įspūdis susidaro. 5 balai iš 10, ne daugiau.
Senai matytas, kriziniais laikai labai pravertes receptukas. Pasikepam ir dabar kartais :) niam, niam :) Kepu ir blynukus tokius pat – niekas neatskiria nuo bulviniu…:)
Lita, tikrai šis receptas ir kuklesniam, ir sotesniam stalui gėdos nedaro ;) Blynukų nesu kepusi, bet ačiū už puikią idėją – būtinai pamėginsiu, įsivaizduoju, kad labai skanūs išeina :) Ačiū už komentarą!
Noriu padėkoti uz ypac skaniu pietų recepta:-) dar idėjau pievagrybių, valgem su spirguciu padažu. Ačiū !
Rasa, prašom, į sveikatą! Džiaugiuosi, kad gaminot, nenusivylėt ir dar parašėt atsiliepimą :)
Labai patiko mums visiems. Gavosi toks kaip nuotraukoje :) tik as i vidu nedejau mesytes, o patiekiau ji su spirguciu – svogunu – grietines padazu. Beja, kepiau ilgiau virs valandos, matyt kepimo laikas priklauso nuo orkaites. Dekui Dalia uz puiku recepta ;)
Na va siandien ir as isbandziau si receptuka :) Ir esu labai patenkinta, bei dekinga ;) Viskas gavosi puikiai, vaizdas kaip nuotraukoj, o skonis puikus. As ji patiekiau su spirguciu – svogunu – grietines padazu. Seima taip pat puikiai ivertino :)
Ačiū už komentarą, smagu skaityt, kad viskas pavyko ir tiko šeimynai :) Spirgučių, svogūnų ir grietinės padažas labai tinka žvarbiam orui, kaip dabar, su daugiau „stiprybės“ ;)
Šiandien kepiau ir aš! Gavosi tikras kugelis- kaip nuotraukoje. Tiesa, kepti reikejo daugiau nei valandą, kol iškepė, bet buvo verta bandyti- mano viešnia suvalgė net 2 porcijas (tikras įvertinimas!!!) Puikus mums dar nebandytas patiekalas- tikrai labai sotus!
Smagu skaityt, kad gavosi ir patiko :) Tik keista, kad taip ilgai reikėjo kepti, nes man pašovus į ne itin įkaitintą orkaitę iškepė per 40 min. Greičiausiai labai priklauso nuo orkaitės. Mūsų senutė kartais „nugrybauja“ su temperatūra, bet iškepa neblogai…
Gal ir orkaitės čia ypatumai lemia, bet aš manau, kad ir maisto kiekis daro savo, nes išvirus 2 stiklines miežinių kruopų man košės gavosi tikrai daug. Viską sumaišius buvo beveik sklidina forma aukštais kraštais, o tokiam kiekiui sutvirtėti reikia laiko….. Kitą kartą virsiu vieną kruopų stiklinę ir mažiau kiaušinių dėsiu, tada, manau, ir keps trumpiau, nes sluosknis bus mažesnis, bet kokiu atveju, skanus, naujas patiekalas.
Lina, ačiū už pasidalinimą patirtim. Aš kepiau irgi visą nurodytą normą, bet laiko atžvilgiu tiek ilgai neužtruko ir dėl to nebuvo kilę jokio klausimo… Čia svarbus momentas ir recepte jau įdėjau pastabą, jei kam nors dėl kepimo laiko būtų neaišku.
Bandziau kepti, bet man nesigavo toks kietas, kaip tavo nuotraukose. Toks kaip kose, galima saukstu kabint :) Gal reikia palaukt, kol atves ir sukietes? Bet tada vel sildyt reikes :)
onmi, šis kugelis iškepa minkštas, bet tikrai ne toks, kad reiktų šaukštu kabinti. Gali būti kelios priežastys: gal kiaušinius mažesnius dėjot ar kruopas ne biriai išvirėt, ar kepant morkas su svogūnais per daug aliejaus įpylėt ir masė galėjo būt skystoka dar prieš kepant… O laukti, kol atvės, kad sutvirtėtų, nereikia, šiltas turėtų būt normaliai šakute smeigiamas.
Šiam patiekalui taip pat tinka žodis – apkepas ;)
Laura, taip, tinka :) kitaip pakrikštijus skonis tikrai nesuprastėtų, bet palikau originalų pavadinimą ;)
Į tokį kugelį labai skanu smulkiai įtarkuoti keletą bulvių. Iš vaikystės pamenu. Skaniai atrodo, vis kas nors įdomiau! :0)
Ačiū, Ausrra :) Su bulvėm neragavau, reikės kada pamėginti…