Tortas „Juodasis miškas”

Šitą „Juodojo miško” variantą Sonatinos receptuose pamačiau praėjusį pavasarį ir įtraukiau į „Kada nors…” sąrašą. Pagaliau atsirado graži proga ir tikrai neapsirikau pasirinkus – tortas išvaizdus, ne per saldus, su švelniu šokoladiniu kremu, gaivia pikantiška vyšnių rūgštele. Dariau su šiokiais tokiais pakeitimais. Biskvitas pirmą kartą ne visai tobulai iškepė, bet skonio labai nesugadino. Jubiliatui ir kitiems valgiusiems patiko. Lace šaltinyje nurodoma, kad šis torto variantas – pagal Pierre Hermé receptą.

Torto biskvitui reikia:

  • 5 kiaušinių baltymų
  • 9 kiaušinių trynių
  • 150 g cukraus
  • 75 g ištirpinto ir ataušinto sviesto
  • 40 g kakavos miltelių
  • 35 g miltų
  • 3 ½ v. š. krakmolo

Šokoladiniam kremui:

  • 65 g gero juodojo šokolado
  • 1 v. š. cukraus
  • 375 g riebios grietinėlės

Vyšnių įdarui:

  • 170 g vyšnių be kauliukų
  • 125 ml raudonojo portveino ar saldaus raudonojo vyno
  • 4 juodųjų pipirų (grūstų)
  • citrinos žievelės
  • 2 v. š. apelsinų sulčių
  • 1 cinamono lazdelės

Grietinėlės kremui:

  • 370 g riebios grietinėlės
  • ¼ a. š. vanilės ekstrakto
  • 1 – 2 v. š. vyšnių likerio
  • 2 želatinos lapelių (1 a. š. birios želatinos)

Sirupui (biskvitams sulaistyti):

  • 75 g vandens
  • 75 g rudojo cukraus
  • 1 – 2 v. š. vyšnių likerio

Naudojau 21 cm skersmens atsegamą torto formą.

Biskvitui miltus sumaišome su kakava, krakmolu ir persijojame. Kiaušinių trynius išplakame su 75 g cukraus iki šviesios, purios masės. Švariame dubenyje iki standumo išplakame baltymus, palaipsniui plakant suberiam likusį cukrų.

Į trynius įmaišome persijotus miltus su kakava, krakmolu ir 1/4 baltymų. Kelis šaukštus masės įmaišome į sviestą ir atsargiai sviesto masę įmaišome į likusius trynius. Įmaišome likusius baltymus.

Orkaitę įkaitiname iki 175°C. Torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą ir lygiai paskirstome. Kepame maždaug pusvalandį. Iškepusį biskvitą gerai ataušiname (kepiau iš vakaro) ir perpjauname į tris lakštus.

Šokoladiniam kremui metaliniame inde pakaitiname grietinėlę su cukrumi, kol beveik užvirs. Užpilame ant susmulkinto šokolado (geriau naudoti su didesniu procentu kakavos) ir maišome, kol šokoladas visiškai ištirps. Dedame į šaldytuvą, kad labai gerai atšaltų – mažiausiai 5–6 valandas (aš laikiau per naktį). Prieš surenkant tortą, kremą išplakame iki vidutinio standumo, kad kremas liktų pakankamai minkštas tepimui.

Vyšnių įdarui visus produktus (citrinos žievelės nedėjau), išskyrus vyšnias, užverdame (naudojau ne raudonąjį vyną, o vyšnių likerį), po keletos minučių suberiame vyšnias ir paverdame dar maždaug 3-5 min. Išvirusį sirupą su vyšniomis paliekame pastovėti kelias valandas, paskui vyšnias išgriebiame ir nuvarviname.

Grietinėlės kremui šaltame vandenyje išbrinkiname želatinos lapelius (kitą kartą dėčiau ne 2, o 2 1/2 arba 3 lapelius, nes man pasirodė šiek tiek mažoka). 60 g grietinėlės pakaitiname su vanile (bėriau ne ekstrakto, o tikros vanilės miltelių). Karštoje grietinėlėje ištirpiname išbrinkusią želatiną. Atvėsiname iki kambario temperatūros. Likusią grietinėlę plakame, kol ims tirštėti (aš dar įbėriau šaukštą cukraus dėl skonio) ir tuomet supilame vyšnių likerį ir atvėsintą grietinėlę su želatina. Viską gerai išplakame iki kremo konsistencijos.

Sirpupui vandenyje ištirpiname cukrų, užverdame ir atvėsiname iki kambario temperatūros. Įpilame vyšnių likerio ir išmaišome.

Torto surinkimas. Vieną biskvito lakštą dedame į lėkštę (mano atveju tortinę, nes reikėjo tortą toli gabenti) ir apjuosiame torto formos borteliu. Biskvitą sudrėkiname sirupu. Tepame 3/4 plaktos grietinėlės kremo, ant viršaus paskleidžiame gerai nuvarvintas vyšnias, užtepame likusį plaktos grietinėlės kremą. Šis kremo sluoksnis gaunasi gana storas. Dedame į šaldytuvą, kad kremas šiek tiek sutvirtėtų.

Po kokio pusvalanduko toliau lipdome tortą. Dedame antrąjį biskvito lakštą (čia jau man pravertė torto žiedas, nes mačiau, kad tortas bus tikrai aukštenis nei atsegamos kepimo formos kraštai), vos vos paspaudžiame, sudrėkiname sirupu ir ant viršaus užtepame 2/3 šokoladinio kremo. Uždedame likusį biskvito lakštą, ir vėl lengvai paspaudžiame, sudrėkiname sirupu, užtepame likusį šokoladinį kremą. Papuošiame. Tortą mažiausiai kelias valandas (geriausia per naktį) palaikome šaldytuve, kad kremai visiškai sustingtų. Skanaus :)

Šaltinis: Sonatinos receptai ir Lace