Vištienos kepenėlių paštetas, prancūziškas
Šį paštetą atradau prieš porą metų ir nuo to laiko vis gaminu, kai norisi, o parduotuvinių nevalgau jau seniai. Labai skanus patiekalas ir stebėtinai nesunkiai paruošiamas. Iš toliau nurodyto kiekio išeina 3 nedideli indeliai.
Šiam paštetui reikės:
- 300 g vištienos kepenėlių
- 60 g rūkytos šoninės
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 3 kadagio uogų
- 90 g sviesto paštetui ir 50 g apliejimui
- pora šaukštų graikinių riešutų (arba alyvuogių) aliejaus
- 50 ml porto (brendžio ar konjako)
- žiupsnelio cinamono
- druskos pagal skonį
Keptuvėje ant aliejaus pakepiname kubeliais supjaustytą šoninę. Susmulkiname svogūną su česnaku ir sukrečiame į keptuvę su šonine. Išmaišome ir truputį pakepiname. Sudedame nuplautas, gerai vandeny išmirkytas kepenėles, sudedame kadagio uogas ir maišant viską apkepame maždaug 5-8 minutes. Kepenėlėms apkepus išimame viską iš keptuvės.
Tą pačią keptuvę vėl dedame ant ugnies, supilame portą/brendį/konjaką (kartą net viskį naudojau :)) ir gerai išmaišome, „išplauname“ juo keptuvę, pakaitiname, kol truputį panėšės į sirupą.
Į kepenėles supilame pavirintą porto sirupą, įdedame 90 g sviesto ir viską sutriname blenderiu iki vientisos masės. Pasūdome, pagal skonį įberiame cinamono. Pašteto masę supilame į formeles, atvėsiname.
Norint paštetą išlaikyti ilgiau nei porą dienų (ir kad jo paviršius neapdžiūtų), apliejame sviestu – likusį sviestą (50 g) ištirpiname ir užpilame ant pašteto.
Paruoštą paštetą laikome šaldytuve. Labai skanu tiek su balta, tiek su juoda duona. Skanaus :)
Pagal MonkeyDinner publikuotą receptą
Sveiki, as su klausimu :)
„Tą pačią keptuvę vėl dedame ant ugnies, supilame portą/brendį/konjaką (kartą net viskį naudojau ) ir gerai išmaišome, „išplauname“ juo keptuvę, pakaitiname, KOL TRUPUTĮ PANAŠĖS Į SIRUPĄ“
– o kaip cia jis turi panašėti į sirupa? kiek laiko kaitinti?
Sveiki, įpylus brendžio/porto ir jį kaitinant, dalis skysčio išgaruoja ir tas padažiukas šiek tiek sutirštėja – užtrunka keletą minučių. Kaitinkit ant nedidelės ugnies, pamatysit, kad konsistencija keičiasi, sirupo (padažo) mažėja. Šiek tiek ataušinkit ir supilkit prie kepenėlių.
Gaminau ir šį, pagal tavo receptuką. Neturėjau kadagio uogų, bet ir be jų gavosi:) Pasakyti, kad skanu, tai labai mažai pasakyti:) Iš tikrųjų, tokio neteko pirktinio ragauti- tikro nuostabaus skonio paštetas be jokio sintetinio prieskonio. Laukiu kada mano mieliausias jį įvertins, nes vis paburba, kad pirktiniai paštetai visai suprastėjo, bet dėl įvairovės karts nuo karto visgi pirko pusryčiams, tikiuosi, kad po šios degustacijos pirktinio jam nebesinorės. O man su namine duonele tai puikus užkandis po malkų vežimo darbų:)
Smagu skaityt, kad gavosi ir patiko :) Kadagių uogos duoda kartumėlio, bet nėra būtinos. Galima, pvz. čiobrelių įdėt, jei patinka toks prieskonis arba kitokį „cinkelį“ pagal savo skonį pritaikyti. Linkiu, kad tavo paštetą tinkamai įvertintų po degustacijos ;)