„Šarlotė” – obuolių pyragas
Man nėra skanesnio pyrago nei obuolių. O šitas – beveik pats pats pačiausias, nes su laaabai daug obuolių. Tešla, galima sakyt, ne biskvitinė, jos beveik nesijaučia (ji tik „suriša” obuolius). Gaivus, be jokių riebalų, puikus obuolių pyragas.
Šį kepiau 21 cm skersmens atsegamoje torto formoje.
Obuolių šarlotei reikės:
-
6 didelių rūgštesnių obuolių (sunaudojau 5 po maždaug 200 g sveriančius obuolius)
-
3 didelių kiaušinių
-
190 g cukraus
-
125 g miltų
-
1 a.š. vanilės ekstrakto
-
malto cinamono
-
cukraus pudros
Pirmiausia pasiruošiame kepimo formą: dugną išklojame kepimo popieriumi ir ištepame minkštu sviestu. Kraštus taip pat ištepame sviestu ir formos vidų pabarstome miltais (aš bėriau džiūvėsėlių).
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C.
Kol orkaitė šyla, pasiruošiame tešlą su įdaru. Kiaušinius su cukrumi išplakame mikseriu, kol plakinio gerokai padaugės ir pasidarys puri, tiršta masė. Tuomet įpilame vanilės ekstrakto ir dar paplakame. Miltus persijojame, suberiame į plakinį ir atsargiai mediniu šaukštu išmaišome. Paliekame, kad miltai išbrinktų.
Obuolius nuplauname, nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome ketvirčiais ir susmulkiname mažais gabaliukais. Paruoštus obuolius suberiame į kepimo formą. Ant viršaus užpilame tešlą ir paskirstome ją ant obuolių, kad tilptų visa ir subėgtų vidun kuo daugiau. Šauname į orkaitę maždaug valandai, kol tikrinant smeigtukas nebesivels tešla.
Iškepusį pyragą keletą minučių paliekame orkaitėje, o paskui išėmus apie 10 min. vėsiname formoje. Po to atsegame kraštus. Kai visai atvės, nuimame formos apačią, kepimo popierių, dedame ant padėklo, užbarstome cinamono ir/ar cukraus pudros. Skanaus :)
Pagal Smitten Kitchen
Pyragui šiam per mažai miltų,nėra kepimo miltelių.Neiškilo,gavosi neskanus.
Nerealus pyragas. Gavosi slapias, minkstas ir be galo skanus :)
Dėkui už atsiliepimą :) Geras šis pyragiukas tikrai.
ar man vienai jis gavosi toks saldus? vos imanoma valgyti… kadangi pirmas kartas, tai dariau tiksliai pagal recepta. nors jau pamacius cukraus ir miltu proporcijas, kirbejo itarimas – ar ne per daug cukraus… :(
Iš tiesų, Virginija, šis pyragas tikrai nėra dietinis. Be to, jeigu atidžiai skaitėte, turbūt pastebėjote, kad čia siūlomame recepte cukraus kiekis yra netgi mažesnis, nei originaliame Smitten Kitchen recepte. =)
Saldokas pyragas, bet naudojant rūgštesnius obuolius jo skonis tikrai yra pats tas.
Ačiū, Dalia, už šį ir kitus puikius receptus!
Ačiū, kad skaitot!
O galima vietoj vaniles ekstrakto deti vanilinio cukraus?
Gvidai, tikrai galima. Jei mėgstate, galite vietoj vanilės naudoti cinamoną, imbierą, kardamoną.
Pats paciausias obuoliu pyragas!:)
Si recepta atradau tik siemet, pries dvi savaites, isbandziau kelis kartus, pavaisinau bendradarbius – visi buvo suzaveti! Ir tai ne mano meistriskumo deka, o tokio skanaus pyrago, kuris gaunasi skanus del produktu suderinamumo – is tiesu lengvas, tesla nedominuoja o kartu labai sudera su obuoliais, ir nebijoti cinamono – man vaikai padejo uzmaisyti pyraga, varzesi, kuris ka darys, ir cinamono pabarste is sirdies – ir vienas, ir kitas, tai atradimas – buvo dar skaniau:)
Vertas demesio receptas!!!
Labai smagu, Rasa, skaityt Jūsų atsiliepimą :) Kepėt su šaunia komanda ir viskas puikiai pavyko! Dėl cinamono esu tos pačios nuomonės, naudoju jį dažnai ir nemažais kiekiais. Ačiū, kad dalinatės geromis emocijomis :)
vienas iš pirmųjų mano gyvenimo pyragų… :)
Kažkada domėjausi, kodėl vadinasi šarlote http://www.7ravioli.com/obuoliu-pyragas-sarlote/html
Taip, Dalia, „Šarlotės” istorijoj įdomybių netrūksta… Man asmeniškai labiausiai patinka būtent šitas pyrago su gausybe obuolių variantas :)
Labai skanus,tik labai minkštas. Manau,kad čia užtektų kokių 800 g obuolių. :)
Aiguste, tikrai taip, jis minkštas, kaip minėjau aprašyme, tešlos labai mažai, o vat obuoliai „groja” pirmu smuiku – čia visas pyrago žavesys ir skanumas :) Bet tikrai nieko blogo nenutiks, jei mažiau obuolių įdėsit :) Beje, obuolių šarlotės pyrago versijų yra gana daug ir kitoj receptūroj produktų kiekis gali skirtis. Jei norit obuolių pyrago su daugiau miltų, tvirtesnio, galit išmėginti šį: http://www.daliossvetaine.lt/2011/11/07/obuoliu-pyragas/ – irgi be riebalų, dar riešutais paskaninamas. Mėginkit, kol atrasit patį tinkamiausią… ;)
aš į šį pyragą dar įberiu vanilinio pudingo.
Alma, jei patinka tvirtesnė pyrago konsistencija, tada pudingas tinka, nes jame daug krakmolo. Jei nenaudojat vanilės ekstrakto, tai taip, pudinge yra susintetinto vanilės kvapo…
Na, labai jau pavykęs ir ragautojų išgirstas. Dėkui.
DaivaW, į sveikatą! Puiku, kad išbandėt ir patiko :)
Mano vaikystės obuolių pyragas :) Taviškis labai gražiai atrodo! Aš irgi tokį visai neseniai kepiau.
Rennie, ačiū už komplimentą pyragui :) Taip, jis iš vaikystės laikų, tik tada niekas jo „Šarlote” nevadindavo ;)
Mano vaikystės obuolių pyragas :) Taviškis labai gražiai atrodo! Aš irgi tokį visai neseniai kepiau http://sezoninevirtuve.blogspot.com/2012/01/obuoliu-pyragas-sarlote.html
Ačiū, Rennie, pasižiūrėjau, Tavo Šarlotė net aguonomis pagerinta :)
šitą pyragą rekomendavau neštis draugei uošvį gimtadienio proga pasveikinti. labai skanus – irgi pagal Smitten Kitchen proporcijas dariau jau kelis kartus. turbūt nėra lengvesnio obuolių pyrago nei šis.
Egidija, malonu, kad užsukai į svečius :) Taip, pyragą labai lengva pagaminti, bet visų geriausia – puikus skonis.
ka tik paragavau, dar silta:) man kaip prizas buvo po ilgo pasivaiksciojimo ir po sniego kasimo darbu:) tikras vaikystes pyragas- mama labai panasu kepdavo, tik ne formoje makaluodavo tesla su obuoliais:) tik tada dar nezinojom, kad jis Sarlote vadinasi:) mazasis irgi sveite obuolius is pyrago:). Mano forma 24 cm, tai tas pyragas toks plonesnis nei taviskis, bet vistiek labai puikus. Reiks prie progos ir ta pirmaji isbandyt. Dekui uz postumius atrast!
Nėr už ką, ne mano sugalvotas receptas ;) Ir smagu skaityt, kad taip abiems patiko :) Šarlotės pyrago anksčiau vienoj cukrainėj ragaudavau, o naminis irgi nenuvylė.
kepsiu rytoj, nes saldesiai jau bus pasibaige-o cia dar ir be riebalu, o ir vaikystes obuoliu pyraga primena, parasysiu kaip gavosi:))
Lina, obuoliai geriau rūgštoki čia tinka. Kad tešla pasiskirstytų geriau, supylus ją ant obuolių pačioj skardoj, pvz. peiliu ar siauresne mentele, tiesiog reikia atsargiai pamaišyt, kad gautume obuolinį pyrago paviršių. O be riebalų yra ir pats pirmasis obuolių pyragas http://www.daliossvetaine.lt/2011/11/07/obuoliu-pyragas/ , tik ten daugiau tešlos :) Sėkmės!