Pyragas su obuoliais ir čederio sūriu

Šiemet sode užderėjo daug obuolių, galima ligi soties valgyti ir pyragus gardžius kepti. O vat obuolių pyrago su aštraus skonio sūriu dar nebuvau kepusi ir šitas receptas pasirodė kaip tik toks, kokio reikia. Pirmam bandymui kepiau iš pusės nurodyto kiekio (12 cm skersmes formoje). Pyragas gana skalsus. Pati tešla paskaninta graikiniais riešutais, ji nėra iš saldžiųjų, tik vos vos, o saldumo daugiausiai suteikia įdaras – obuoliai su cukrumi ir razinomis – na ir dar trupiniai ant viršaus saldesni. Čederio sūrio prieskonis man labai patiko, nes aštrumo nesijaučia, tik malonus pikantiškas prieskonis ir su obuoliais puikiai dera. Žodžiu, patiks ne visai smaližiams ir tvirtesnių, ne purių kepinių mylėtojams. Ne kasdieniškas, o labiau proginis pyragas.

Produktų kiekis skirtas 21 cm skersmens torto formai nuimamais kraštais.

Viršutiniam trupinių sluoksniui:

  • 110 g miltų
  • 2 v.š. paprasto cukraus
  • 2 v.š. rudojo cukraus
  • 1/8 a.š. druskos
  • 55 g šalto sviesto
  • 30 g smulkiai tarkuoto čederio sūrio
  • cukraus pudros užbarstymui

Pagrindo tešlai:

  • 450 g miltų
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. sodos
  • 3/4 a.š. druskos
  • 110 g pasukų
  • 1 ir 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 110 g minkšto sviesto
  • 110 g cukraus
  • 110 g rudojo cukraus
  • 2 didelių kiaušinių
  • pusės citrinos žievelės
  • 100 g smulkintų paskrudintų graikinių riešutų (nebūtina)

Įdarui:

  • 2 v.š. sviesto
  • 60 g rudojo cukraus
  • 4 obuolių
  • pusės citrinos žievelės
  • 60 g razinų
  • 60 g stambiai tarkuoto čederio sūrio

Trupiniams dubenyje sumaišome miltus, abiejų rūšių cukrų ir druską. Šaltą sviestą supjaustome kubeliais ir, sudėję į miltų mišinį, viską sukapojame iki trupinių. Įmaišome smulkiai tarkuotą čederio sūrį. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą atšaldyti. Šią tešlą galima pasiruošti iš anksto ir, jei reikia, šaldytuve laikyti porą dienų.

Įdarui sviestą išlydome ant mažos ugnies. Suberiame rudąjį cukrų. Paviriname, kol pasidarys grūdėtos konsistencijos (maždaug 1 min.). Suberiame nuvalytus ir plonomis
riekelėmis supjaustytus obuolius. Nuolat maišant troškiname, kol obuoliai suminkštės, o padažo sumažės (maždaug 10 min.). Suberiame nutarkuotą citrinos žievelę ir nuimame puodą nuo ugnies. Įmaišome razinas. Atvėsiname ir tik tada suberiame stambiai tarkuotą čederio sūrį.

Ruošiant pyrago pagrindą pirmiausia iki 190 ºC įkaitiname orkaitę. Sviestu ištepame tortinės dugną ir kraštus. Į dugną įklojame kepimo popieriaus apskritimą (jį irgi ištepame sviestu). Sviestuotą paviršių pabarstome miltais arba džiūvėsėliais. Persijojame miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidedame į šalį.

Nedideliame dubenyje sumaišome pasukas su vanilės ekstraktu.

Dideliame dubenyje mikseriu iki purumo išplakame sviestą. Palaipsniui beriame cukrų ir toliau plakame iki vientisos masės (maždaug 5 min.). Po vieną įmušame kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakame. Suberiame citrinos žievelę (aš nedėjau). Išmaišome.

Po truputį pakaitomis pilame miltų mišinį ir pasukas (pradedame ir baigiame miltais) ir mažesniu greičiu viską išplakame iki vientisos tešlos. Suberiame paskrudintus ir sukapotus riešutus. Išmaišome.

Į paruoštą kepimo formą sukrečiame pusę pyrago tešlos. Ant viršaus sudedame obuolių įdarą (nuo kraštų paliekame maždaug 1 cm tarpelį). Ant obuolių šaukštu sukrečiame kitą tešlos dalį – pirmiausia tešla užpildome anksčiau paliktą tarpą palei kraštus, kad obuolių įdaras nesiliestų prie kepimo formos. Tada tešlą atsargiai padailiname, kad viršus būtų lygesnis.

Iš šaldytuvo ištraukiame atšaldytą viršutinio sluoksnio tešlą ir užtrupiname ant viršaus.

Po tortine su pyragu patiesiame kepimo popieriaus ir šauname į įkaitintą orkaitę.

Pyragą kepame maždaug 1 val. 15 min., kol gražiai paruduos, o medinis smeigtukas ištraukus neapsivels tešla. Jei maždaug po 40 min. kepimo pyrago paviršius per stipriai
ruduoja, nespaudžiant pyrago uždengiame jį aliuminio folija.

Iškepusį pyragą apie 10 min. vėsiname ant grotelių ir tik tada nuimame kraštus. Skanaujame ataušinus vos šiltą arba visiškai atvėsusį su kava, arbata.  Galima užbarstyti cukraus pudros. Skanaus :)

Recepto šaltinis: Baking Obsession