Tortas su obuolių drebučiais
Šiųmetinis mūsų naujametinis tortas. Neriebus ir gaivus.
Biskvitui reikės:
- 5 kiaušiniai
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 6 v.š. miltų
- 3 v.š. cukraus
Obuolių sluoksniui:
- 1,5 kg obuolių
- 1 pakelis vaisių želė
- 1 a.š. želatinos
- cukraus pagal skonį
Kremo sluoksniui:
- 1/2 litro pieno
- 1 pakelis citrinų pudingo
- 200 g minkšto sviesto
- 1 stiklinė cukraus
Glajui:
- 100 g sviesto
- 4 v.š. cukraus
- 1 v.š. vandens
- 2 v.š. kakavos
Biskvito tešlai baltymus labai standžiai išplakame, sudedame cukrų ištrintą su tryniais ir atsargiai maišant, kad nesukristų baltymai, po truputį beriame su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
Aš kepiau 21 cm skersmens torto formoje. Kepimo formą ištepame sviestu ir pabarstome džiūvėsėliais. Supilame tešlą ir kepame 160 ºC karštyje maždaug 10 min. Patikriname, ar iškepęs mediniu smeigtuku. Biskvitą galima išsikepti iš vakaro.
Nuluptus ir supjaustytus obuolius pakepiname, suberiame cukrų. Kai obuoliai suminkštėja, suberiame žele ir želatinos miltelius. Viską labai gerai išmaišome, kad visiškai ištirptų. Truputį paviriname. Nukeliame nuo viryklės ir atvėsiname drebučius, kad nebūtų karšti.
Ant ataušusio biskvito (patariu prieš dedant kitus sluoksnius, atvėsintą biskvitą sulaistyti obuolių sultimis ar sirupu, kad nebūtų sausokas) supilame obuolių drebučius, tolygiai paskleidžiame ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.
Iš pieno ir pudingo miltelių išverdame pudingą. Atvėsiname. Minkštą sviestą (aš dėjau 150 g sviesto) ištriname su cukrumi (sunaudojau pusę stiklinės cukraus) iki vientisos masės. Toliau maišant po šaukštą dedame atvėsintą pudingą ir kremą labai gerai išsukame.
Paruoštą pudingo kremą supilame ant sustingusio obuolių drebučių sluoksnio ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.
Glajui skirtus ingredientus šildome, kol užvirs (neverdame) ir, nuolat maišant, ataušiname. Tuomet apipilame torto viršų ir šonus. Aš glajui naudojau tirpintą šokoladą su trupučiu grietinėlės. Puošiame pagal fantaziją. Tortą kelias valandas arba per naktį palaikome šaldytuve. Skanaus :)
Šaltinis: žurnalas „Paragaukite” Nr. 11, 1996 m.
Gaminau, visiems ragavusiems patiko, išsisaugau receptą :)
Ina, labai džiugu, kad tortas patiko! Dėkui už atsiliepimą :)
Nuostabiai atrodantis tortas. Sakykit, kaip jo skonis? Dabar gundausi jį dukrytės gimtadieniui daryti.
Neringa, ačiū :) Skonis daugialypis, nes prie puraus biskvito yra obuolių gaivumo (drebučių sluoksnis labai patiko) ir riebesnis kremo sluoksnis, todėl vienas kitą atsveria. Gana saldus, todėl mažinau cukraus kiekį. Maža pastabėlė: siūlyčiau truputį sudrėkinti biskvitą (pvz. obuolių sultimis), nes, kaip matosi iš pjūvio nuotraukos, jis neplonas (jei darytumėt tokioj pačioj 21 cm skersmens formoj) ir man norėjosi šiek tiek šlapesnio.
Gaminau. Labai patiko. Gaivus, neriebus, lengvai pagaminamas. Vienas iš skaniausių tortų. Ir dar nėra tas tradicinis (biskvitas su pertepimais), o tikrai daug įdomesnis. Dabar galvoju, kad braškių sezonui atėjus, aš mėginsiu tokį su braškėmis… Super tortas, daug vietos variacijoms. Ačiū, labai ačiū už receptą.
P.S. – gaminant tortą suveikė kiaulystės dėsnis. Gerai, kad jo receptą buvau nusikopijavusi į kompą, nes kai gaminau, tą dieną man šio puslapio internete neatidarė.
Beje. man labai patiko jūsų receptai. Būsiu dažnas svečias čia :-)
Neringa, labai džiaugiuosi, kad gaminot ir patiko tortukas :) ir kad viskas laimingai baigėsi dėl netikėtų puslapio techninių nesklandumų. Torto variacija su braškėm turėtų būt ne ką prastesnė ;) Malonu, kad patinka receptai, vadinasi, ir be manęs juos kažkas paskaito :) O svečiai čia laukiami, juk ne veltui vadinasi „svetainė” ;)
Na, metai turi būti tikrai sėkmingi, jei prasidėjo su tokiais įstabiais tortais! To ir linkiu!
Ačiū! Tau, žinoma, irgi linkiu sėkmingų metų! Ir ačiū už komplimentą tortui :)