Kalėdiniai imbieriniai meduoliukai
Kepiau juos pernai ir labai patiko. Tada kepiau vėlai vakare ir, galima sakyti, meditavau darydama šiuos meduoliukus dovanoms. Nors užtrukau gerokai po vidurnakčio, bet buvo verta – tikras kalėdinis skonis, namai paskendo puikiuose kvapuose… Sandarioje dėžutėje meduoliukai gali išbūti kelias savaites.
Imbierinukams reikia:
-
2,5 stiklinių miltų
-
2/3 stiklinės medaus
-
6 v.š. sviesto
-
1 stiklinės rudojo cukranendrių cukraus
-
1 kiaušinio
-
1 a.š. kepimo miltelių
-
1 a.š. cinamono
-
1 a.š. malto imbiero
-
1 a.š. maltų gvazdikėlių
-
1/4 a.š. sodos
-
1/4 a.š. druskos
-
1/4 a.š. malto kardamono
-
keleto sumaltų anyžiaus sėklyčių
-
žiupsnelio tarkuoto muskato
Ugniai atspariame inde pakaitiname sviestą, medų, cukrų (pernai dėjau rudąjį Demerara cukrų, todėl ant iškepusių meduoliukų truputį matėsi cukraus kristalėliai, o šiemet naudojau nerafinuotą melasos cukrų ir sausainėliai iškepė lygutėliai ir žymiai aromatingesni) ir prieskonius. Paskui supilame į didesnį dubenį ir atvėsiname ligi kambario temperatūros. Įmušame suplaktą kiaušinį ir išmaišome.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, soda. Išsijojame, po kelis šaukštus beriame į dubenį su sviestu bei prieskoniais ir pamaišome. Tešlą maišyti bus vis sunkiau (ypač, jei maišome rankomis). Nors atrodytų, kad minkymui į tešlą dar reiktų įberti miltų, to nereikia daryt, nes vėliau kočiojant jų pabarstysime. O nuo per didelio miltų kiekio sausainėliai bus kietesni.
Paruoštą tešlą sudedame ant maistinės plėvelės, suvyniojame ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 1 valandai.
Atvėsintą tešlą plonai iškočiojame (kelių milimetrų storio), išspaudžiame norimos formos sausainėlius ir dedame ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Orkaitę įkaitiname iki 175 °C ir kepame maždaug 5 min., kol meduoliukai gražiai paruduos.
Atvėsiname ant grotelių ir sudedame į sandarią dėžutę, kad sulauktų švenčių. Meduoliukus galima papuošti glajumi iš cukraus pudros, citrinos sulčių ir kiaušinio baltymo. Spalvotam glajui naudojame maistinius dažus.
Jei norisi minkštesnių meduoliukų, į metalinę dėžutę, kur jie laikomi galima įdėti skiltelę obuolio ir palaikyti, kol imbierinukai suminkštės. Skanaus, nes tikrai labai skanu :)
Receptas iš Neringos blogo
Dėkui už patarimą, eisiu patikrint kaip ten tas obuolys:) Gražių, jaukių ir skanių švenčių!
Labai skanūs kalėdinukai! Pas mane jie Kalėdų tikrai nesulauks, taigi, manau, kad kitą savaitę apsiginkluosiu kočėlu ir pagal šį receptuką bandysiu atkartoti šį skonį:)
Pabandyk būtinai, tik labai netempk gaminimo, kad meduoliukai dar spėtų nors kiek subręsti prieš valgant. Sėkmės!!
Tavo paakinta kepiau vakar! Na, darbas tikrai užtruko- tešla vėlėsi ir lipo, taigi galutiniam variante meduoliukai gavosi nevienodo storio- taigi vieni labiau prikepė (orientavausi į storesnių iškepimą). Su glajumi irgi paskubėjau- dar neatvėsiusius išterliojau modernistiniu būdu (nes jau vaiko vakarienės laikas atėjo), todėl mano meduoliukai tikrai ne prekinės išvaizdos, ir kieti, bet trapūs:). Sudėjau į dėžutę su obuoliu, žiūrėsim ar tiks svečiams Kalėdose:))) Džiaugiuosi, kad išbandžiau, žinau, ką reikia tobulinti ir kad reikia atsidėti šiam darbui, o ne viena ranka žaisti su vaiku:)) Tada ir supranti, kiek tavo čia darbo ir laiko įdėta! Dar kartą dėkui už dalinimąsi ir paskatinimą išbandyt ką nors naują!
Lina, kaip šaunu, kad išbandei! Smagu, kad maži nesklandumai ūpo nenumalšino ir kitą kartą, pamatysi, pavyks puikiai ;) Labai linkiu, kad tavo svečiams per šventes patiktų! Beje, obuolio ilgai įdėjus nelaikyk, nes gali per daug sumikštėti meduoliukai. Geriau vis patikrinti, koks ten jų būvis ir išimti/įdėti obuolio skiltelę.