Kalėdiniai imbieriniai meduoliukai

Kepiau juos pernai ir labai patiko. Tada kepiau vėlai vakare ir, galima sakyti, meditavau darydama šiuos meduoliukus dovanoms. Nors užtrukau gerokai po vidurnakčio, bet buvo verta – tikras kalėdinis skonis, namai paskendo puikiuose kvapuose… Sandarioje dėžutėje meduoliukai gali išbūti kelias savaites.

Imbierinukams reikia:

  • 2,5 stiklinių miltų
  • 2/3 stiklinės medaus
  • 6 v.š. sviesto
  • 1 stiklinės rudojo cukranendrių cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 a.š. malto imbiero
  • 1 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 1/4 a.š. sodos
  • 1/4 a.š. druskos
  • 1/4 a.š. malto kardamono
  • keleto sumaltų anyžiaus sėklyčių
  • žiupsnelio tarkuoto muskato

Ugniai atspariame inde pakaitiname sviestą, medų, cukrų (pernai dėjau rudąjį Demerara cukrų, todėl ant iškepusių meduoliukų truputį matėsi cukraus kristalėliai, o šiemet naudojau nerafinuotą melasos cukrų ir sausainėliai iškepė lygutėliai ir žymiai aromatingesni) ir prieskonius. Paskui supilame į didesnį dubenį ir atvėsiname ligi kambario temperatūros. Įmušame suplaktą kiaušinį ir išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, soda. Išsijojame, po kelis šaukštus beriame į dubenį su sviestu bei prieskoniais ir pamaišome. Tešlą maišyti bus vis sunkiau (ypač, jei maišome rankomis). Nors atrodytų, kad minkymui į tešlą dar reiktų įberti miltų, to nereikia daryt, nes vėliau kočiojant jų pabarstysime. O nuo per didelio miltų kiekio sausainėliai bus kietesni.

Paruoštą tešlą sudedame ant maistinės plėvelės, suvyniojame ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 1 valandai.

Atvėsintą tešlą plonai iškočiojame (kelių milimetrų storio), išspaudžiame norimos formos sausainėlius ir dedame ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Orkaitę įkaitiname iki 175 °C ir kepame maždaug 5 min., kol meduoliukai gražiai paruduos.

Atvėsiname ant grotelių ir sudedame į sandarią dėžutę, kad sulauktų švenčių. Meduoliukus galima papuošti glajumi iš cukraus pudros, citrinos sulčių ir kiaušinio baltymo. Spalvotam glajui naudojame maistinius dažus.

Jei norisi minkštesnių meduoliukų, į metalinę dėžutę, kur jie laikomi galima įdėti skiltelę obuolio ir palaikyti, kol imbierinukai suminkštės. Skanaus, nes tikrai labai skanu :)

Receptas iš Neringos blogo