Tortas su pistacijomis ir marcipanu

Nusižiūrėjau šį tortą dar vasarą ir pagaliau prisiruošiau jį iškepti. Įdomaus, sodraus skonio tortas. Čia, pasirodo, yra ką nuveikti :) Ir darbus geriau paskirstyti ne vienai dienai, kad torto gamyba eitųsi greičiau. Kepiau 12 cm skersmens torto formoje, todėl tradicinio dydžio (22 cm skersmens) tortui naudojamų produktų kiekį reikia padvigubinti.

Šiam tortui reikės:

Lakštams:

  • 60 g nuvalytų pistacijų riešutų
  • 190 g cukraus
  • 160 g miltų
  • 1/2 valgomo šaukšto kepimo miltelių
  • 1/4 a.š. druskos
  • 200 g minkšto sviesto
  • 125 ml pieno
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 3 kiaušiniai

Pertepimui ir ganašui:

  • 225 g kartaus juodojo šokolado
  • 140 g riebesnės grietinėlės
  • 200 g abrikosų marmelado
  • 120 g marcipano masės (kambario temperatūros)
  • cukraus pudros

Pirmiausia išlukštenam ir nuvalom pistacijų riešutus. Orkaitę įkaitinam iki 170 °C. Ant plokščios kepimo skardos patiesiame kepimo popierių ir suberiame nuvalytas pistacijas. Pakepiname maždaug 7 min. Reikia žiūrėt, kad nesudegintume. Iškepusius riešutus išimame iš skardos ir atvėsiname. Atvėsusius riešutus sumalame (truputį riešutų pasiliekame torto papuošimui) – virtuviniu kombainu arba, kaip aš, kavamale. Nepermalame, nes riešutai pavirs drėgna koše.

Torto lakštams būtų idealu turėti tris vienodo dydžio kepimo formas, bet galima apsieiti ir su viena. Taigi kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi ir ištepame sviestu.

Dideliame dubenyje su cukrumi sumaišome maltas pistacijas. Suberiame miltus, kepimo miltelius ir druską. Viską išmaišome. Tuomet sudedame minkštą sviestą, supilame pieną, vanilės ekstraktą ir vėl viską gerai išmaišome. Jei plakame virtuviniu kombainu, reikia plakti maždaug 2-3 min., o jei maišome rankomis – ilgiau. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno išsukant, kad kiaušinis išsimaišytų, bet ne per ilgai.

Gautą tešlą padaliname į tris dalis (jei turime tris kepimo formas, iškart į jas ir supilame tešlą po lygiai). Vieną dalį supilame į kepimo formą ir pašauname į įkaitusią orkaitę. Kepame apie 25 min. arba kol įsmeigus medinį krapštuką jis neapsivels tešla. Iškepusį lakštą 10 min. paliekame formoje, o paskui išimame ir atvėsiname ant grotelių. Nuo atvėsusio lakšto atsargiai nuimame kepimo popierių. Tokiu būdu iškepame likusius du lakštus.

Pasiruošiame ganašą tortui. Susmulkiname (supjaustome arba sutarkuojame) juodąjį šokoladą ir suberiame į karščiui atsparų dubenį. Ant mažos ugnies iš lėto užviriname grietinėlę ir nuimame nuo ugnies. Supilame ją ant smulkinto šokolado ir paliekame 5 min. Tuomet labai gerai išmaišome. Šį glajų geriausia pasidaryti prieš pat naudojimą, kad nesustingtų.

Belieka surinkti tortą. Marcipano masę padaliname į tris dalis. Du gabaliukus suvyniojame į maistinę plėvelę, kad neišdžiūtų. Vieną gabaliuką paminkome rankoje, cukraus pudra pabarstome stalviršį ir marcipano masę. Plonai iškočiojame apvalų paplotėlį ir, uždėję torto formos dugną, išpjauname tokio pat dydžio apskritimą. Ant lėkštės arba tortinės paklojame kepimo popieriaus. Ant jo dedame vieną torto lakštą (patį dailiausią lakštą pasiliekame viršui). Aptepame jį trečdaliu abrikosų marmelado. Užklojame marcipano paplotėlį. Užpilame šokoladinio glajaus. Uždedame antrą torto lakštą, tepame marmelado, iškočiojame ir užklojame antrą marcipano paplotėlį ir užpilame šokoladinio glajaus. Tą patį pakartojame su trečiu torto sluoksniu. Torto viršų ir šonus per kelis kartus palengva padengiame šokoladiniu ganašu. Paliekame, kad šiek tiek sustingtų ir papuošiame likusiomis pistacijomis arba kaip kitaip norisi. Dedame tortą į šaldytuvą, kad visiškai sustingtų. Prieš patiekiant nuo torto dugno nuimame kepimo popierių ir uždedame ant puošnaus padėklo arba tortinės. Skanaus :)

Receptas su pakeitimais pagal Smitten Kitchen