Citrinų marmeladas

Mano labai mėgiamas citrinų marmeladas. Jis kitoks – rūgštokas stipriai, aromatingas ir su trupučiu kartumo. Tikra atgaiva po saldžiųjų tradicinių uogienių. Tiesa, galima jį virti ir be imbiero, vien tik iš citrinų. Man labai skanu su varškės sūriu ar tiesiog ant batono, ypač tinka pyragų ir tortų pertepimui.

Šiam citrinų marmeladui reikės:

  • 10 didesnių citrinų
  • 1 litro vandens
  • 2 nedidelių imbiero šaknų
  • 700-800 g cukraus*
  • 2-3 anyžiaus žvaigždučių**
  • tirštinamojo uogienių mišinio su pektinu

Citrinas reikėtų pirkti tokias, kurių žievelė ne dėmėta ir paspaudus nėra kietos kaip akmuo. Pirmiausia labai švariai nuplauname citrinas (galima ir šilto vandens su soda tirpale pamirkyt), nusausiname.

Didesniame puode užviriname vandenį. Nulupame imbiero šaknis, nuplauname,  supjaustome išilgai į keletą juostelių ir sumetame į užvirusį vandenį. Pavedame jas maždaug 20 min.

Kol imbierai verda, nutarkuojame geltonąją citrinų žievelės dalį (kas nori švelnesnio skonio, užtenka nutarkuot pusę, t.y. 5 citrinas) ir išspaudžiame citrinų sultis.

20 min. virusius imbierus išgriebiame lauk.

Puodą nuimame nuo ugnies ir į vandenį supilame citrinų sultis, tarkuotas žieveles, suberiame cukrų ir gerai išmaišome. Vėl užkaičiame puodą, įmetame anyžiaus žvaigždutes (kam nepatinka anyžiaus kvapas ir skonis, galima nedėti) ir kartkartėmis pamaišydami verdame ant nedidelės ugnies maždaug pusvalandį.

Įberiame tirštinamojo uogienių mišinio (beriame tiek, kokio tirštumo marmelado norime – ant pakelio yra nurodymai). Gerai išmaišome, paverdame 5-10 min., nugriebiame susidariusias putas ir nukaičiame puodą.

Šiek tiek pravėsusį marmeladą išpilstome į švarius stiklainėlius, užsukame ir apvertus ant dangtelio paliekame pastovėt maždaug pusvalandį ar ilgiau. Marmeladą laikome vėsioje vietoje. Skanaus :)

* – kas labai rūgščiai nemėgsta, patartina berti visą kilogramą cukraus;

** – anyžiaus žvaigždutės nėra būtinos.